Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρεμβαίνει

Σε φάση δραστηριοποίησης και κινητοποίησης είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόσο κεντρικά όσο και σε τοπικό επίπεδο, κυρίως με βάση τα μέτωπα της περιόδου, την καμπάνια απόκρουσης του Προγράμματος Σταθερότητας και τη συμβολή στους εργατικούς αγώνες, χωρίς βεβαίως να έχει φτάσει στο επίπεδο που απαιτεί η οξύτατη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου και ΕΕ.





Παίρνονται και κεντρικές πρωτοβουλίες, όπως η πορεία που συνδιοργανώθηκε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ), την ΚΟ Ανασύνταξη και την ΟΚΔΕ το Σάββατο 6 Φλεβάρη. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Ομόνοια και υπό βροχή πορεία στην Αθηνάς, Ερμού, Πανεπιστημίου, καλώντας τους εργαζόμενους σε αγώνα για την ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας και στη συμμετοχή στην απεργία της 10ης Φλεβάρη.
Ταυτόχρονα, αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη συνελεύσεις και δημόσιες συζητήσεις των Τοπικών Επιτροπών της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και άλλα ζητήματα, με αξιόλογη συμμετοχή. Την προηγούμενη Κυριακή 7 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε Συνέλευση στα Νότια (Ελληνικό, Γλυφάδα, Άλιμος, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη) με θέματα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το σχέδιο Καλλικράτης, το μεταναστευτικό ζήτημα και τη δημοκρατική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην οποία συμμετείχαν 35 αγωνιστές. Αποφασίστηκαν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων, συμφωνήθηκε η λειτουργία συντονιστικής επιτροπής και η παρακολούθηση του κεντρικού συντονιστικού από αγωνιστές της Τοπικής Επιτροπής.
Επίσης, την προηγούμενη Κυριακή έγινε συντονιστικό ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ζωγράφου. Συζητήθηκαν οι εξαγγελίες ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά από αυτές και η προετοιμασία της απεργίας της 10ης Φλεβάρη. Προγραμματίστηκαν αφισοκολλήσεις, μοίρασμα υλικού σε δρόμους και πλατείες και εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους. Προγραμματίστηκε συνέλευση με θέμα «Εργατική απάντηση στην κρίση – Πρόγραμμα Σταθερότητας – Η Αριστερά σε ετοιμότητα», την Πέμπτη 18 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Zωγράφου.
Στο Βύρωνα θα γίνει συνέλευση της Τοπικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη 16 Φλεβάρη στις 8 μ.μ.. Την προηγούμενη Κυριακή έγινε και η συνέλευση της Τοπικής Επιτροπής Πετρούπολης - Ίλιου - Καματερού, στην οποία αρχικά συζητήθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η κρίση, το εργατικό κίνημα, η προσπάθεια του συστήματος να εξασφαλίσει συναίνεση στα αντεργατικά μέτρα και η απάντηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Στην περιοχή έχουν γίνει αφισοκολλήσεις και εξορμήσεις, ενώ θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Αριστερά» στις 6 Μάρτη. Στη συζήτηση για το σχέδιο «Καλλικράτης»αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας για επεξεργασία του σχεδίου και έκδοση κείμενου, προκήρυξης και αφίσας για τη Δυτική Αθήνα. Σε επόμενη συνέλευση θα αποφασιστούν και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες απεύθυνσης και σε άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, ώστε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες συγκρότησης κινήματος εναντίωσης στον «Καλλικράτη».
Η Τοπική Επιτροπή σε Πατήσια - Γαλάτσι έκανε συνέλευση την Τετάρτη 27 Γενάρη με θέμα την πολιτικοοργανωτική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ προγραμματίστηκαν εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους. Ήδη έχουν γίνει στο Δήμο Γαλατσίου, τον ΟΑΕΔ των Πατησίων, όπως και σε πλατείες. Παράλληλα γίνεται μαζική αφισοκόλληση. Επίσης, αποφασίστηκε εκδήλωση στα τέλη Φλεβάρη και επόμενη συνέλευση αρχές Μάρτη με θέμα τα τοπικά κινήματα και το σχέδιο «Καλλικράτης».
Στη Θεσσαλονίκη έγινε συνεδρίαση του συντονιστικού πόλης και των τοπικών επιτροπών. Συμφωνήθηκε σχεδιασμός για το επόμενο χρονικό διάστημα. Στις 26 Γενάρη πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερα πετυχημένο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο. Η καμπάνια ενάντια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προσανατολίστηκε στην ενίσχυση της απεργίας, ενώ έχει κολληθεί και η αφίσα του Μετώπου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εκδήλωση πριν την απεργία με θέμα την απάντηση του εργατικού κινήματος στα νέα μέτρα, με ομιλητές τη Ντίνα Ρέππα και το Μάκη Γεροντίδη. Ενώ το Σάββατο 6 Φλεβάρη, η εξόρμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κέντρου Θεσσαλονίκης για την απεργία κατέληξε επεισοδειακά, όταν η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις δύο αγωνιστών με πρόσχημα την κατάληψη του οδοστρώματος από το τραπεζάκι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Η άμεση κινητοποίηση -συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα οδήγησε στην απελευθέρωση των συλληφθέντων. Τέλος, με ιδιαίτερα μαζικό μπλοκ και παλμό παρενέβη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στην απεργία, καλώντας και στην προσυγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στο ΙΚΑ. Επίσης, κλιμάκιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων και οργανώσεων ενάντια στην τσιμεντοποίηση των δύο στρατοπέδων που έχουν κλείσει και την απόδοσή τους για χρήση σύμφωνη με τις κοινωνικές ανάγκες.