Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Όργιο καταστολής της πρωτοφανούς κινητοποίησης

Χιλιάδες πάνοπλοι αστυνομικοί στους δρόμους! Ο υπουργός ŸΚαταδίωξης του Πολίτη έβαλε πάλι τα δυνατά του. Στη μεγαλειώδη απεργιακή πορεία της 5ης Μάη δεν εντυπωσιάζονταν κανείς μόνο από τον όγκο των διαδηλωτών, αλλά και από το πλήθος των αστυνομικών όλων των ειδών (ΜΑΤ, ομάδα Ζ, Δίας, ασφαλίτες κ.λπ.) που είχαν διαταχθεί στους δρόμους της Αθήνας. Το σχέδιο των κατασταλτικών δυνάμεων την Τετάρτη είχε ένα στόχο: Nα διαλύσει την πορεία, να σκορπίσει τους χιλιάδες διαδηλωτές, να αποτρέψει με κάθε τρόπο την «πολιορκία» της Βουλής από τα αγανακτισμένα πλήθη.
της Νατάσας Κεφαλληνού





 Μόλις τα μπλοκ του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων και των άλλων φορέων άρχισαν να κινούνται από το Πολυτεχνείο και το Μουσείο, έκαναν την εμφάνιση τους, με σκοπό τη διάσπαση της πορείας και το χτύπημα μαχητικών τμημάτων. Τα φοιτητικά μπλοκ μαζί με το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δέχτηκαν άνευ προηγουμένου επίθεση στη Σταδίου. Δακρυγόνα έσκαγαν αδιακρίτως αναιτιολόγητα, δημιουργώντας ασφυκτικό κλίμα. Το σύνθημα «να φύγει απ’ την πορεία η αστυνομία» δονούσε τους δρόμους.
Η καταστολή κλιμακώθηκε καθώς η κεφαλή της πορείας έφτανε μπροστά από τη Βουλή. Οι διαδηλωτές που κατά κύματα προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τον προαύλιο χώρο της γνώρισαν στο πετσί τους τι σημαίνει Ÿσύγχρονη δημοκρατία, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η κρατική βία και τρομοκρατία. Τα χημικά που έπεφταν απ’ όλες τις κατευθύνσεις έκαναν το τοπίο Ÿομιχλώδες. Δεκάδες διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα ή αδυνατούσαν να δουν μπροστά τους. Όσο για τους πιο επίμονους, όσους δεν υποχωρούσαν, τους επιφυλάσσονταν ειδική μεταχείριση: ψεκασμός με τις φυσούνες στο πρόσωπο και ανελέητο ξύλο με κλομπ, μεταλλικούς ράβδους ακόμη και γρονθοκοπήματα. Ούτε ηλικιωμένοι δεν γλίτωσαν από το μένος των ΜΑΤ.
Παρά το γεγονός ότι μπροστά στο Σύνταγμα η περιοχή έμοιαζε με θάλαμο αερίων ο κόσμος δεν έφευγε. Συσσωρεύονταν πλαγιομετωπικά της Βουλής στην Αμαλίας και την Πανεπιστημίου, φωνάζοντας συνθήματα. Οι διαδηλωτές συνέχιζαν να έρχονται κατά χιλιάδες. Οι συγκρούσεις μπροστά απ’ τη Βουλή επεκτάθηκαν. Τα τελευταία κομμάτια της διαδήλωσης δέχθηκαν δολοφονικές επιθέσεις απ’ τις ομάδες Δίας, που εφορμούσαν μέσα στο πλήθος στο Σύνταγμα από τη Μητροπόλεως. Τελικά μετά από ώρα και ενώ οι διαδηλωτές δεν έλεγαν να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ αποφάσισαν να τους δείξουν τηνŸ πόρτα. Με δακρυγόνα και «τρεχαλητό» έφτασαν τα δύο κομμάτια της πορείας, που είχαν διασπάσει, το ένα στα Προπύλαια και το άλλο στη Συγγρού. Εκεί παρά λίγο αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς η πορεία και οι καταδιωκόμενοι διαδηλωτές «πετάχτηκαν» αναγκαστικά στη λεωφόρο, ενώ βρίσκονταν αμάξια σε κίνηση.
Αν και διασκορπισμένα, μεγάλα κομμάτια της πορείας ανασυγκροτούνταν για να βαδίσουν ξανά προς τη Βουλή. Στα Προπύλαια είχε ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμος, ο οποίος κατέβηκε στη Σταδίου για να πορευθεί. Λίγο μετά τις 5 μ.μ. και ενώ είχε διαδοθεί πια η είδηση του τραγικού θανάτου των τριών τραπεζοϋπαλλήλων, η ΕΛΑΣ επιχείρησε την τελική επέλαση για τη διάλυση των διαδηλωτών. Παράλληλα ξεκινούσε το πογκρόμ στα Εξάρχεια: η πλατεία μετατράπηκε σεŸ άβατο των ΜΑΤ. Πραγματοποιηθήκαν εκτεταμένες προσαγωγές ανυποψίαστων διαβατών στους πέριξ δρόμους. Ματατζήδες βανδάλισαν καφενείο στην πλατεία, ενώ εισέβαλαν και σε πολυκατοικίες. Μετά ακολούθησαν οι εφορμήσεις: αρχικά οιŸ κεραυνοί της ΔΙΑΣ έπεσαν μέσα στο χώρο του Δικτύου. Οι μηχανοκίνητοι αστυνομικοί «επισκέφτηκαν» το χώρο με άγριες διαθέσεις και τα έκαναν όλα γυαλιά καρφιά. Έπειτα αποκλείστηκε η Ζαΐμη όπου βρίσκονταν κατάληψη αναρχικών. Μάλιστα κατόπιν προφορικής εισαγγελικής εντολής πραγματοποιήθηκε έφοδος των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη, η οποία εκκενώθηκε, και όσοι (25) βρίσκονταν μέσα προσάχθηκαν.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 70 προσαγωγές «στο σωρό» εκ των οποίων οι 25 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι συλληφθέντες βαρύνονται κυρίως με πλημμελήματα (αντίσταση κατά της αρχής, απείθεια κ.λπ.), ενώ τέσσερις διώκονται με τον κουκουλονόμο, που υποτίθεται ότι θα είχε ήδη καταργηθεί απ’ το ΠΑΣΟΚ.
Η κυβερνητική επιλογή καταστολής εκφράστηκε και στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης. Καταρχήν, πραγματοποιήθηκαν 46 αναίτιες προσαγωγές γύρω από τα Προπύλαια, όπου υπήρχε προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τέλος, αργά το βράδυ στο Σύνταγμα τα ΜΑΤ διέλυσαν τους συγκεντρωμένους που είχαν απομείνει –χωρίς αφορμή– με χημικά και επίθεση διμοιριών.