Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η Τουρκία, το ΡΚΚ και η Μοσάντ


Αστραψε και βρόντηξε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την τελευταία αιματηρή βομβιστική επίθεση των κούρδων ανταρτών στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης με στόχο λεωφορείο του στρατού, που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών και ενός 17χρονου κοριτσιού. «Το ΡΚΚ θα πνιγεί μέσα στο ίδιο το αίμα του» προειδοποίησε ο Ερντογάν, απειλώντας με σκληρά αντίποινα το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα. 

Μιχάλης Ψύλος 


Ο Ερντογάν αναρωτήθηκε μάλιστα «στο όνομα ποιων δυνάμεων, έδρασε ως υπερ-εργολάβος η γνωστή τρομοκρατική οργάνωση;», δίνοντας το έναυσμα για να ξετυλιχτούν πολλές θεωρίες συνωμοσίας.
«Εάν η κυβέρνηση γνωρίζει κάτι γι’ αυτό το θέμα πρέπει να το ανακοινώσει» έγραψε η Χουριέτ για να προσθέσει με έμφαση: «Οι πρώτες τέτοιες δυνάμεις που έρχονται στο μυαλό είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ». Η φιλο-ερντογανική Ζαμάν προχώρησε περισσότερο, δημοσιεύοντας «ανάλυση» για τις ευρωπαϊκές χώρες, που εξοπλίζουν το ΡΚΚ. Όχι, δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα –οι κατηγορίες αυτές έχουν εξαφανιστεί στον τουρκικό Τύπο– αλλά στο Ισραήλ, επικαλούμενη δηλώσεις του γνωστού αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χιρς. «Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βοήθησαν το ΡΚΚ να δημιουργήσει βάσεις στα όρη Καντίλ, μεταφέροντας με ελικόπτερα όπλα και εφόδια στους κούρδους αντάρτες» έγραψε η Ζαμάν και πρόσθεσε επικαλούμενη πάντα τον Χιρς: «Το Ισραήλ παρέχει εκτεταμμένη βοήθεια στο ΡΚΚ (Ÿ) Πράκτορες της Μοσάντ δρουν στην περιοχή και κούρδοι εβραϊκής καταγωγής που είχαν φύγει εδώ και 50 χρόνια, επέστρεψαν στο βόρειο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή το 2003. Οι περισσότεροι από αυτούς συνεργάζονται με το ΡΚΚ και ο στόχος των εξελίξεων αυτών θα φανεί ξεκάθαρα στο άμεσο μέλλον». Οι καταγγελίες αυτές φαντάζουν το λιγότερο περίεργες, με δεδομένη την εχθρική στάση της Δύσης απέναντι στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, όσο και αν η γνωστή ρήση «ο εχθρός του εχθρού μου είναι και δικός μου εχθρός» εξακολουθεί να αποτελεί συστατικό στοιχείο και στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις. Και είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ είναι αναμφίβολα εχθρικές. Ιδιαίτερα μετά την εγκληματική επίθεση των ισραηλινών κομμάντος στο τουρκικό σκάφος «Μάβι Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Η κυβέρνηση Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση εναντίον της λόγω της νέας εξωτερικής πολιτικής ανοίγματος στον αραβικό κόσμο, που ακολουθεί. Έρευνα που πραγματοποίησε το τουρκικό ινστιτούτο TESEV σε επτά αραβικές χώρες απέφερε ιδιαίτερα κολακευτικά αποτελέσματα για την Τουρκία. Το 75% των Αράβων θεωρεί την Τουρκία ως την πιο δημοφιλή μη αραβική χώρα και το 63% θεωρεί ότι η ένταξή της στην ΕΕ θα ενίσχυε τη Μέση Ανατολή. Στενοί συνεργάτες του Ερντογάν υπαινίχθηκαν ότι τόσο η τελευταια πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη –την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση «Γεράκια του Κουρδιστάν»– όσο και οι αναβαθμισμένες επιθέσεις του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία, που έχουν στοιχίσει το τελευταίο δίμηνο τη ζωή σε 50 τούρκους στρατιώτες, φέρουν «ίχνη βοήθειας» τόσο από τους κεμαλιστές για τις διώξεις στρατιωτικών και δικαστικών για τα σκάνδαλα «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα», όσο και από τους «συμμάχους» των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.
Η εφημερίδα Ταράφ έγραψε μάλιστα ότι ανώτατοι στρατιωτικοί, περιλαμβανομένου του στρατηγού Γκιουρμπούζ Καγιά, ενημέρωσαν τον Ερντογάν ότι οι κούρδοι αντάρτες είχαν εντοπιστεί δυόμισι ώρες πριν πραγματοποιήσουν την επιδρομή εναντίον τουρκικού φυλακίου στο Χακιάρι, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Ουδείς όμως έκανε κάτι για να αποτρέψει την αιματηρή επίθεση, προκειμένου να περιέλθει σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν και να βρεθεί αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή.
Η Ζαμάν έγραψε μάλιστα ότι ο Ερντογάν  διόρισε πρόσφατα νέο αφεντικό της διαβόητης ΜΙΤ –των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών– τον 42χρονο Χακάν Φιντάν, στενό σύμβουλό του, ο οποίος έχει καταδικάσει απερίφραστα την αποικιοκρατική πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων!