Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κατά συρροή εγκλήματα της BP στις ΗΠΑ

Εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου εξακολουθούν να διοχετεύονται στον Κόλπο του Μεξικού με ευθύνη της BP και της κυβέρνησης Ομπάμα που ανέθεσε στο βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό την επιχείρηση αποκατάστασης της τεράστιας ζημιάς που ο ίδιος προκάλεσε με την εκμετάλλευση πετρελαιοπηγής στην περιοχή.




Πρώτα θύματα της καταστροφής ήταν 11 εργαζόμενοι που βρίσκονταν στην πλατφόρμα άντλησης Deepwater Horizon, στις 22 Απριλίου, όταν σημειώθηκε έκρηξη. Ωστόσο, ενάμιση μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα, άγνωστα παραμένουν τα αίτια που το προκάλεσαν. H BP, όχι μόνο δεν έχει λογοδοτήσει για τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο των 11 εργαζομένων και για την οικολογική καταστροφή που συντελείται στον κόλπο του Μεξικού, αλλά ανέλαβε και την πλήρη διαχείριση της κρίσης, αμέσως μετά το τραγικό συμβάν. Η αμερικανική κυβέρνηση ουσιαστικά της έδωσε όσο χρόνο χρειαζόταν για να καλύψει στοιχεία που θα αποκάλυπταν τυχόν εγκληματικές ενέργειες ή παραλήψεις της.
Ανεξέλεγκτη, ξεκίνησε την επιχείρηση «Top Kill» με δήθεν σκοπό τη φραγή της πετρελαιοπηγής. Μόλις το περασμένο Σάββατο, εκπρόσωποι του βρετανικού πετρελαϊκού ομίλου ανακοίνωσαν ότι η επιχείρηση «Top Kill» απέτυχε και ότι τα μέτρα της για τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης θα αποδώσουν από τον Αύγουστο και μετά «κατά τη σταδιακή υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου, με πολλές ξεχωριστές φάσεις».
Καθώς η συνεχιζόμενη διαρροή πετρελαίου εκτός από το τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος, έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και στις οικονομίες των περιοχών που βρέχονται από τον Κόλπο του Μεξικού, η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται πλέον σφοδρές πιέσεις για την αλλαγή της στάσης της έναντι του πετρελαϊκού κολοσσού. Οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η BP πρέπει επειγόντως να απομακρυνθεί από τον έλεγχο και τη διαχείριση της επιχείρησης διάσωσης του Κόλπου του Μεξικού, που η ίδια προκάλεσε, αυξάνονται ραγδαία. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, οκτώ Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ξεκινήσει έρευνα για τυχόν ποινικά αδικήματα της BP, κάνοντας παράλληλα λόγο για αλλεπάλληλες ψευδείς διαβεβαιώσεις της εταιρείας προς τις αρχές, σχετικά με την ικανότητά της να σταματήσει ενδεχόμενη μαζική διαρροή πετρελαίου. Ο Λευκός Οίκος αρχικά απάντησε με αντικατάσταση εκπροσώπων της BP με κυβερνητικούς, αφήνοντας τόσο τη διαχείριση, όσο και τον έλεγχο των επιχειρήσεων διάσωσης του Κόλπου του Μεξικού από τη ρύπανση στα χέρια της εταιρείας. Μόλις την περασμένη Τρίτη, ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δικαστική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες της BP που έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα και για τις αιτίες που προκάλεσαν την έκρηξη.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιούσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ασκήσει διώξεις εναντίον οποιουδήποτε αποδειχτεί ότι δεν σεβάστηκε τη νομοθεσία, σε μία προσπάθεια να πείσει ότι ο Λευκός Οίκος αντιδρά επιθετικά στη συνεχιζόμενη διαρροή στον Κόλπο. Ήδη πάντως, τουλάχιστον ένα στέλεχος της BP, ο διευθυντής της πλατφόρμας άντλησης, Ρόμπερτ Καλούζα, απέφυγε να καταθέσει σε κυβερνητική επιτροπή σχετικά με την καταστροφή. Και είναι βέβαιο, ότι όσο αυξάνονται οι συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων, τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των εμπλεκόμενων που επιλέγουν να διατηρήσουν το δικαίωμά τους στη σιωπήŸ Κάποιοι βέβαια επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η BP έχει τεράστια συμφέροντα που συνδέονται με τον περιορισμό της καταστροφής. Η αναποτελεσματικότητα των χειρισμών της εταιρείας από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η έκρηξη μέχρι σήμερα, τους διαψεύδει από μόνη της. Στους επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπου οι υποχρεώσεις έναντι των μετόχων τίθενται πάνω από τις όποιες ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες, προτεραιότητα αποτελεί πάντα η αύξηση της κερδοφορίας. Άλλωστε χωρίς το κυνήγι των κερδών, δεν θα υπήρχε κι η καταστροφή.