Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η κρατική τρομοκρατία ξαναχτυπά στην Τουρκία

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ

Άγρια επίθεση εναντίον αγωνιστών εξαπολύει η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, με βίαιη καταστολή κάθε εκδήλωσης διαμαρτυρίας, με διώξεις, συλλήψεις και βασανισμούς. Το πογκρόμ ενάντια σε όσους συμμετέχουν στο κίνημα στην Τουρκία, οδήγησε μόνο τον Ιούνιο 28 Κούρδους στα κρατητήρια και 17 στη φυλακή, ενώ από τις αρχές Μαρτίου υπολογίζεται ότι έχουν γίνει χιλιάδες συλλήψεις.


Οι πιο πρόσφατες, έγιναν με την εισβολή κομάντος, που έφεραν βαρύ οπλισμό και μάσκες στα πρόσωπα, στα σπίτια αγωνιστών, συγγενών πολιτικών κρατουμένων και μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης στου Πολιτικούς Kρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν, TAYAD. Ωστόσο η εισβολή παρουσιάστηκε από τα αστικά, τουρκικά ΜΜΕ ως «μεγάλη επιχείρηση κατά της παράνομης οργάνωσης DHKP-C». Άλλωστε, οι κατηγορίες για τις οποίες οι 17 συλληφθέντες εξακολουθούν να κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες στα τουρκικά κελιά, δεν συνιστούν παράνομες πράξεις, ακόμα και με βάση την τουρκική νομοθεσία.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της, καθώς αυξάνονται οι εργαζόμενοι και οι νέοι που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των φασιστικών, αντεργατικών και ιμπεριαλιστικών πρακτικών της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συμμετοχή 200.000 διαδηλωτών στην πορεία της Πρωτομαγιάς και άλλων 55.000 σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του πολιτιστικού διήμερου της Επαναστατικής Νεολαίας DEV-GENC. Ακόμα και στο πολιτιστικό διήμερο, οι δυνάμεις καταστολής δεν παρέλειψαν να δηλώσουν την «παρουσία» τους με ρίψη δακρυγόνων και στόχο να διαλύσουν απρόκλητα τους συγκεντρωμένους, κάτι που τελικά δεν πέτυχαν.
Η αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν ήταν άμεση. Για να εκφοβίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές που εκφράζουν την αντίθεσή τους στο τουρκικό καθεστώς, προχώρησε στην αυθαίρετη ποινικοποίηση της συμμετοχής σε διαδηλώσεις, εκδηλώσεις μνήμης, λαϊκές γιορτές, ακόμα και σε κηδείες. Οι 17 κούρδοι αγωνιστές που κρατούνται από τις 15 Ιουνίου στα τουρκικά κελιά κατηγορούνται για συμμετοχή σε διαμαρτυρία ενάντια σε δολοφονίες κρατουμένων, για παρουσία στην κηδεία της επαναστάτριας κρατούμενης Γκιουλέρ Ζερέ και στην τελετή μνήμης στον τάφο του δολοφονημένου, πριν από 38 χρόνια, από τάγματα θανάτου στο Κιζίλντερε, Μαχίρ Τσαγιάν. Τέλος, κατηγορούνται ακόμα και για συμμετοχή σε κουρδική λαϊκή γιορτή.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ενοχλείται έντονα από κάθε μορφή αγωνιστικής δράσης, την οποία πολεμάει είτε με κρατική καταστολή και βία είτε ενεργοποιώντας τα πιο αντιδραστικά ένστικτα της τουρκικής κοινωνίας, οδηγώντας σε έξαρση το ρατσισμό και σε εξάπλωση τις επιθέσεις φασιστικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως οι Γκρίζοι Λύκοι.
«Θέλουν να μην υπάρξει τίποτα σε αυτή τη χώρα με το όνομα Αριστερά. Θέλουν να μην υπάρξει ούτε μία λέξη για την επανάσταση και τους επαναστάτες. Γι’ αυτό δεν ανέχτηκαν την τελετή μνήμης της 38ης επετείου του Μαχίρ Τσαγιάν στον τάφο του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Λαϊκό Μέτωπο της Τουρκίας και προσθέτει: «Το AKP είναι προδοτικό κόμμα. Δεν άντεξε τη συγκέντρωση 200.000 υπογραφών για να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στο Ιντζιρλίκ. Μετά από αυτόν τον τόσο μεγάλο αγώνα αναγκάστηκαν να επιτρέψουν το γιορτασμό της 1ης Μάη στην πλατεία Tαξίμ. Εκείνη τη μέρα ήμασταν σαν κόκκινο ποτάμι. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν TAYAD καλεί «τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς φορείς» να καταγγείλουν την αυθαίρετη σύλληψη των αγωνιστών μελών του, στέλνοντας e-mail ή fax προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας και προς τον Πρόεδρο του Τουρκικού Κοινοβουλίου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις sadullahergin@ adalet.gov.tr και mehmet.sahin@tbmm.gov.tr ή στους αριθμούς (312) 419 33 70 και 90 (312) 4205 165.