Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Σε προπονητικό «τσαμπουκά» προχώρησε η κυβέρνηση κατά των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ (μεσοπρόθεσμα κατά όλων των δημόσιων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο των Σάιλοκ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ), με τη στημένη καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας τους. Μέχρι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο Παπακωνσταντίνου δεν παρέδιδε τα 20 εκατ. ευρώ που χρωστούσε στους 7.000 εργαζόμενους.



Ο δε βασικός εργοδότης, ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, επικαλούνταν την απεργία της Τρίτης ως εμπόδιο της καταβολής! Την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι τράβηξαν χειρόφρενο με καθολική στάση εργασίας από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Ο Παπακωνσταντίνου βρήκε μετά τα λεφτά και ο Ρέππας τους πλήρωσε. Μπροστά στο γενικό ξεπούλημα, το οποίο φαίνεται ότι ξεκινά από ΟΣΕ και ΕΘΕΛ, η κυβέρνηση με εκτελεστή τον Ρέππα, ακολουθεί την εξής μεθόδευση: Στην αρχή ρίχνουμε στην πιάτσα τρομοκρατικά στοιχεία για τα ελλείματα των δημόσιων οργανισμών, που τα συνοδεύουμε με το ερώτημα, «όταν κόβεται η σύνταξη του παππούλη για να μειωθεί το κρατικό έλλειμμα, εσύ ανέχεσαι να πληρώνει το κράτος τα ελλείμματα των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων» με τόσα και τόσα στην ΕΘΕΛ, τον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ κ.λπ.;
Μετά ρίχνουμε ανώνυμα μηνύματα στο διαδίκτυο ότι ο μέσος όρος μισθοδοσίας προσωπικού, π.χ. στη ΔΕΗ, είναι –ας πούμε– κοντά στα 70 χιλιάρικα μεικτά για να καταλάβει ο κόσμος ότι για τα ελλείμματα των επιχειρήσεων του Δημοσίου φταίνε οι υπέρογκοι μισθοί των «τεμπέληδων» εργαζόμενων και όχι για παράδειγμα, τα 120 χιλιάρικα το μήνα του διευθύνοντα συμβούλου ή η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που αναπαράγονται από τα επίσημα ΜΜΕ, όπως έγινε με τους λιμενεργάτες.
Μετά, δεν πληρώνουμε τους εργαζόμενους γιατί η επιχείρηση χρωστά και γι’ αυτό είναι καλύτερα να ιδιωτικοποιηθεί – είδατε πόσο κανονικά πληρώνει ο Βγενόπουλος; Και τέλος τραβάμε ξεγυρισμένες αυξήσεις στα εισιτήρια για να βγάλουμε κάτι παραπάνω πριν το ξεπούλημα, αλλά και για να πούμε, «με τον ιδιώτη θα είναι φτηνότερα». Όμως, να που τώρα πια οι εργαζόμενοι ξέρουν τι θα πει ιδιωτικοποίηση.