Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Υπόθεση Κούνεβα: Να συνεχιστεί η έρευνα

Υπάρχουν στοιχεία που δεν αξιοποιήθηκαν

 Ηταν μόλις πριν από τρεις μήνες, συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο, όταν και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ι. Σακκάς, με πρότασή του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών ζητούσε να μπει στο αρχείο η υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, μιας υπόθεσης που συντάραξε τους εργαζόμενους στην Ελλάδα και όχι μόνο. 




ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Το σκεπτικό της πρότασης του εισαγγελέα, βασιζόταν στο ότι δεν παρουσιάστηκαν κατά την ανάκριση στοιχεία ικανά να οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Οι δικηγόροι της Κ. Κούνεβα, Κ. Παπαδάκης και Δ. Βαγιάνου, έκαναν λόγο για ελλιπέστατη ανακριτική και προανακριτική διαδικασία. Η τότε απόφαση της δικαιοσύνης να βάλει στο αρχείο και στην ουσία να θάψει μια τόσο σημαντική υπόθεση, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Τρεις μήνες μετά, και αφού η δικαστική διερεύνηση έχει και επίσημα σταματήσει, δημοσίευμα στο Βήμα της προηγούμενης Κυριακής, εμφανίζει την αστυνομία να γνωρίζει ή να βρίσκεται κοντά στους φυσικούς αυτουργούς. Το δημοσίευμα επικαλείται απόρρητη έρευνα της Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα με την οποία η επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα τον Νοέμβριο του 2008, σχετίζεται με ανάλογες επιθέσεις με βιτριόλι που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η αστυνομία οδηγήθηκε στα ίχνη των δραστών παράλληλα με την έρευνα για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Ως οργανωτής των αντίστοιχων επιθέσεων φωτογραφίζεται ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων (που έχει πλέον δολοφονηθεί) και ως φυσικός αυτουργός της επίθεσης εναντίον της Κωνσταντίνας υποδεικνύεται άτομο που δρα και κινείται στο χώρο του υποκόσμου, εκτελώντας ανάλογες εντολές έναντι χρηματικής αμοιβής. Οι άλλες τρεις επιθέσεις με βιτριόλι στις οποίες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, φαίνεται να εμπλέκεται το συγκεκριμένο κύκλωμα είναι η επίθεση εναντίον ιδιοκτήτη κέντρου διασκεδάσεως το 2002, η επίθεση εναντίον δικηγόρου στο Ν. Κόσμο τον Δεκέμβρη του 2007, καθώς και αυτή εναντίον επιχειρηματία στην Γλυφάδα πριν ενάμισι χρόνο.

Ας θυμηθούμε πως τρεις μήνες πριν, η εισαγγελική απόφαση για να μπει στο αρχείο η υπόθεση, βγήκε αφότου ο τότε υπουργός ΠΡΟΠΟ, Μ. Χρυσοχοΐδης είχε πετάξει το πυροτέχνημα της επικήρυξης των δραστών έναντι ενός εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όλο το χρονικό διάστημα που η δικαστική και αστυνομική έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη, κύκλοι του υπουργείου άφηναν να διαρρεύσει πως η αστυνομία βρίσκεται κοντά στον εντοπισμό των δραστών, χωρίς όμως να δίνονται στη δημοσιότητα ή τουλάχιστον στους δικηγόρους της Κ. Κούνεβα στοιχεία.
Το κεντρικό ερώτημα που αιωρείται και πρέπει να απαντηθεί αρμοδίως είναι εάν υπάρχουν στοιχεία, νέα ή παλιότερα, που υποχρεώνουν στην ανάκληση του φακέλου της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά της αγωνίστριας Κούνεβα από το αρχείο. Ειδικά, εάν και κατά πόσο τα στοιχεία που παρουσίασε το Βήμα την περασμένη Κυριακή, αφορούν κάποια καινούργια εξέλιξη ή είναι δεδομένα που βρίσκονταν σε γνώση των δικαστικών και των αστυνομικών αρχών από τον περασμένο Ιούνιο, όταν και πάρθηκε η απόφαση αρχειοθέτησης της υπόθεσης Κούνεβα. Εάν ισχύει το δεύτερο, εγείρονται ακόμα πιο σημαντικά ερωτήματα για το κλείσιμο της υπόθεσης.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Κώστα Παπαδάκη, αφού τόνισε ότι η υπόθεση κακώς μπήκε στο αρχείο, μας ξεκαθάρισε πως τα προαναφερόμενα στοιχεία δεν είναι κάτι το καινούργιο και το τελείως άγνωστο για αυτόν. Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται από το υπόμνημα που είχε αποσταλεί τον Ιούνιο του 2009, όταν ο εισαγγελέας είχε αποφασίσει την περάτωση της ανακριτικής διαδικασίας, οι συνήγοροι πέρα από σειρά άλλων παραλείψεων και λαθών είχαν επισημάνει την «έλλειψη οποιασδήποτε προσπάθειας συσχετισμού με παρόμοιες μορφές δράσης εγκληματικών ενεργειών, όταν μάλιστα τέτοιες έχουν παρατηρηθεί όχι ιδιαίτερα σπάνια τα τελευταία χρόνια, και από παθόντες εκ των οποίων δυο ήταν δικηγόροι, και αποδίδονται σε πρόσωπα που ήταν άγνωστα προσωπικά και τα οποία προφανώς ενεργούσαν κατ’ εντολή άλλων (ηθικών αυτουργών) στις εγκληματικές τους επιθέσεις».

Συν τοις άλλοις, και στο υπόμνημα που κατέθεσαν τον περασμένο Ιούλιο, επιδιώκοντας να μη μπει η υπόθεση στο αρχείο, ζητούσαν τη συνέχιση της ανακριτικής διαδικασίας, με ταυτόχρονη συνένωση της υπάρχουσας δικογραφίας με την αντίστοιχη της προκαταρτικής εξέτασης που διεξαγόταν από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της ΓΑΔΑ με τίτλο «Έρευνα για το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων». Οι δυο συνήγοροι θεωρούσαν πως οι διαρροές περί διαλεύκανσης της υπόθεσης, που αναφέρονταν σε δημοσιεύματα της περιόδου, αποτελούσαν προϊόντα διαρροών της συγκεκριμένης έρευνας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο συγκεκριμένο υπόμνημα: «O μόνος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην υπέρβαση του αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγηθεί –εξαιτίας των πλημμελειών και παραλείψεων– η μέχρι σήμερα ανακριτική έρευνα για την υπόθεση αυτή, είναι να διαταχθεί η προσκόμιση της ανωτέρω δικογραφίας». Αντ’ αυτών όμως η δικαιοσύνη αποφάσισε να αρχειοθετήσει μια και καλή την υπόθεση της Κ. Κούνεβα.

0 Τοποθετησεις: