Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Διεθνής διάσκεψη Αριστερού Βήματος: Όροι και προϋποθέσεις για την αντεπίθεση της Αριστεράς


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Πάντειο η διήμερη διεθνής διάσκεψη του Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης και της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών με τίτλο «Ανατροπή του μνημονίου, αριστερή εναλλακτική λύση και σοσιαλιστική προοπτική».

                                  Φωτογραφία Άγγελος Κ
                                                   

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ




Αν χρειαστεί, θα μείνουμε μέχρι αύριο το πρωί!» Η φράση αυτή, από τα χείλη του κοινού κατά την πρώτη μέρα της διάσκεψης με τίτλο «Ανατροπή του μνημονίου! Αριστερή εναλλακτική λύση και σοσιαλιστική προοπτική», είναι ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στο Πάντειο στις 15-16 Οκτωβρίου. Εκατοντάδες αριστεροί και αγωνιστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης και της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών, προκειμένου να πληροφορηθούν και να κουβεντιάσουν τις αριστερές αντιπροτάσεις στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τις προοπτικές εξόδου από την επιτήρηση και τις δυνατότητες συντονισμένης δράσης του εργατικού κινήματος.

Η πρώτη μέρα των εργασιών ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους πρώτους γραμματείς των πρεσβειών της Κούβας και της Βενεζουέλας και με τοποθετήσεις στελεχών της ελληνικής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Μπανιάς, ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Τάσος Κατιντσάρος (διαβάστε ολόκληρο τον χαιρετισμό του εδώτόνισαν όλοι τον σκληρά αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. 

Στο εισαγωγικό τραπέζι της διάσκεψης, με συντονιστή τον πανεπιστημιακό Αλέξανδρο Χρύση, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Στάθης Κουβελάκης υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αλλαγής νοοτροπίας της κατακερματισμένης αριστερής διανόησης και έθεσε τη στάση πληρωμών και την έξοδο απ’ το ευρώ ως βασικά στοιχεία μιας πρότασης ρήξης που πρέπει να παρουσιαστεί σε αντιπαράθεση με το κόμμα του μνημονίου. Ο καθηγητής του Παντείου Γιάγκος Ανδρεάδης αναφέρθηκε στις πολιτιστικές «φούσκες» που προάγονται από τα μέσα ενημέρωσης, περιέγραψε την επίθεση που διεξάγεται στην εκπαίδευση και τόνισε την ανάγκη να μη σταματήσει η διαδικασία της γνώσης παράλληλα με τις δυναμικές διαμαρτυρίες στο δρόμο. Ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης ανέλυσε τους τρόπους που η οικονομική κρίση πλήττει την Tοπική Aυτοδιοίκηση και απαρίθμησε τους στόχους μιας αριστερής πρότασης στο επίπεδο των δήμων. Τέλος, ο φιλόσοφος Ευτύχης Μπιτσάκης υπογράμμισε την ανάγκη διαλεκτικής ενότητας τακτικής και στρατηγικής από μέρους της Αριστεράς, καθώς και συγκρότησης ενός ενωμένου προλεταριάτου εναντίον του ενωμένου κεφαλαίου σε μια Ευρώπη αποτελούμενη από σοσιαλιστικές δημοκρατίες.

Η βασική συζήτηση της πρώτης μέρας αφορούσε στην κρίση της ευρωζώνης και τη στάση της Αριστεράς. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, που συντόνιζε την κουβέντα, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να γίνει πρωτοπορία στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο πανεπιστημιακός Κώστας Βεργόπουλος παρουσίασε τις αιτίες της κρίσης με βάση την πτώση του ποσοστού κέρδους. Ο Ζακ Νικονόφ, οικονομολόγος και συνιδρυτής του κινήματος ATTAC, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω: Πρότεινε έξοδο από το ευρώ, υποτίμηση, εθνικοποίηση των τραπεζών, έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων και προστατευτικά μέτρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κώστας Λαπαβίτσας. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Λονδίνου ανέλυσε τις αιτίες της κρίσης, τις διαφορές της σημερινής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από τον Μάιο, όταν επιβλήθηκε το μνημόνιο, καθώς και τις παραμέτρους μιας ταξικής πρότασης για την επίλυση της κρίσης, εφόσον «η ενότητα δεν φτάνει από μόνη της, ούτε η αντίσταση στο μνημόνιο». Τη συζήτηση έκλεισε ο διάσημος μαρξιστής οικονομολόγος Σαμίρ Αμίν. Καταγγελτικός απέναντι στην ΕΕ, που εξαρχής δημιουργήθηκε με στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ο Σαμίρ Αμίν τόνισε ότι η Ευρώπη είτε θα είναι αριστερή, σοσιαλιστική και δίκαιη είτε θα καταρρεύσει.
Η δεύτερη μέρα των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης ξεκίνησε με τη συζήτηση για το διεθνές χρέος, την οποία συντόνισε ο Λεωνίδας Βατικιώτης. Ο Γιάννης Τόλιος (δρ. Οικονομικών) περιέγραψε τις ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις των οικονομικών πολιτικών που ακολουθούνται στην ευρωζώνη και την όξυνση των ανισοτήτων στο εσωτερικό της. Ο Θόδωρος Μαριόλης (καθηγητής Οικονομικών από την Πάντειο) παρουσίασε τους περιορισμούς που θέτει στην άσκηση οικονομικής πολιτικής η δομή της οικονομίας. Επίσης τόνισε τα οφέλη που αποκομίζει η Γερμανία στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με άλλους καπιταλισμούς λόγω της υψηλής παραγωγικότητας του κεφαλαίου της. Ο Κλαούντιο Κατζ, οικονομολόγος από την Αργεντινή, μετέφερε την πλούσια εμπειρία της νοτιοαμερικάνικης χώρας από τον αγώνα για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη σημασία που είχε ο πολιτικός αγώνας που θα επιβάλει στις κυβερνήσεις την επαναδιαπραγμάτευση.

Στην τελική, πολιτική συζήτηση της διάσκεψης για την αριστερή απάντηση στην καπιταλιστική κρίση διαβάστηκε μήνυμα του αρχαιολόγου, πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε στην αρχή ενός αγώνα που δεν θα προσπαθήσει μόνον να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την οικονομική και πολιτιστική κόλαση στην οποία η ελληνική κυβέρνηση με τη βοήθεια της τρόικα τον οδηγεί, αλλά να πείσει όλους τους αριστερούς της χώρας μας και όχι μόνο, ότι αυτή είναι η μεγάλη ώρα. Η ώρα της ενωμένης δράσης. Η ώρα της πραγμάτωσης των μεγάλων, κοινών οραμάτων. Η ώρα της μεγάλης νίκης»! Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Παναγιώτης Σωτήρης, στέλεχος της Αριστερής Ανασύνθεσης, υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε μια πρωτότυπη εκδοχή πολιτικού μετώπου, αποφεύγοντας και τις κλασικές, δεξιόστροφες εκδοχές ενότητας και τα όρια της αριστερής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του, ο τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής, εκ των ιδρυτικών μελών του Αριστερού Βήματος, τόνισε ότι όλα τα ρεύματα του ιστορικού κομμουνισμού –ΚΚΕ, ευρωκομμουνισμός, μαοϊσμός κ.λπ.– προσέρχονται σήμερα στο προσκήνιο με τη μερική δικαίωση, αλλά και με τη διάψευση θεμελιακών πεποιθήσεών τους – οι μεν για τον ανύπαρκτο σοσιαλισμό, οι δε για την φενάκη της «Ευρώπης των λαών», οι άλλοι για τον εκτρωματικό καπιταλισμό της Κίνας. «Παραμένω στον ιδεολογικό χώρο του ΚΚΕ, αλλά δεν είμαι δεδομένος για κανένα», συμπλήρωσε. Δεν μπορεί να νοηθεί σοσιαλιστική λύση στο πλαίσιο του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκδότης της εφημερίδας Δρόμος Ρούντι Ρινάλντι άσκησε πολεμική στην εκφοβιστική επίκληση της κρίσης από τις κυρίαρχες τάξεις.

Στην αναγκαιότητα της κοινής δράσης, στο έδαφος μιας αντικαπιταλιστικής γραμμής αντιμετώπισης της κρίσης, εστίασε ο Δημήτρης Δεσύλλας, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ηγετικό στέλεχος του Νέου Αριστερού Ρεύματος και εκδότης του Πριν. Ιδιαίτερα επέμεινε στην ανάγκη ρήξης και αποδέσμευσης από το ευρώ και την ΕΕ ως όρο για την υλοποίηση μιας ριζοσπαστικής, ανατρεπτικής πολιτικής.





0 Τοποθετησεις: