Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Το φοιτητικό κίνημα αφυπνίζεται

  

Γενικές συνελεύσεις, παρά την απουσία ΠΑΣΠ - ΔΑΠ και ...ΠΚΣ!


‘Ολα δείχνουν ότι μία μεγάλη μάχη θα διεξαχθεί φέτος στο χώρο της παιδείας. Την εποχή της κρίσης, η κυβέρνηση του κεφαλαίου και του μνημονίου, δεν διστάζει να αλλάξει τα πάντα στην εκπαίδευση, προαναγγέλλοντας ένα υπεραντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ώστε να βρει σε αυτό ένα νέο πεδίο κερδοφορίας και έναν απόφοιτο πιο εκμεταλλεύσιμο. Από την άλλη, η νεολαία που δεν βλέπει τον εαυτό της στο μέλλον που της ετοιμάζουν, (ούτε στα 592 ευρώ και τις απολύσεις, ούτε στους διαρκείς αποκλεισμούς από την εκπαίδευση) μπορεί να γίνει η σπίθα που θα βάλει φωτιά στα σχέδια της κυβέρνησης και να πυροδοτήσει ευρύτερες κοινωνικές εκρήξεις. 




ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΟΥΒΡΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ




Το φοιτητικό κίνημα, με την ωριμότητα που απέκτησε από την εμπειρία των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος, καλείται να παίξει πρωτοπόρο ρόλο.
Η νέα χρονιά δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει ομαλά στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τις πρώτες μέρες, βρέθηκαν στον αέρα παροχές όπως η χορήγηση των πάσο, πανεπιστημιακές λέσχες, ενώ στα ΤΕΙ μαθήματα διακόπηκαν από την έλλειψη ...χρηματοδότησης!

 Η επιθετική τακτική του υπουργείου Παιδείας δεν σταματά εδώ. Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διά βίου μάθηση και οι εξαγγελίες για νέο νόμο - πλαίσιο μέχρι το Γενάρη, στόχο έχουν την προώθηση στρατηγικών επιλογών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η απάντηση του φοιτητικού κινήματος απέναντι σ’ αυτά υπήρξε άμεση και δυναμική. Από τις πρώτες εβδομάδες συνεδρίασαν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων και με αγωνιστικές αποφάσεις, καταλήψεις και πορείες το κίνημα έδωσε μια πρώτη απάντηση. Την προηγούμενη εβδομάδα οκτώ σχολές στην Αθήνα τελούσαν υπό κατάληψη και οι πορείες στο κέντρο της πρωτεύουσας χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη μαζικότητα και παλμό δίνοντας στίγμα σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική. Η διαμαρτυρία στη ΓΣΕΕ (που δεν έχει κηρύξει ακόμα γενική απεργία!) ανέδειξε τον εχθρικό ρόλο που παίζει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, τόσο για την ανάπτυξη των αγώνων όσο και για τη σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό. Στις υπόλοιπες πόλεις υπήρξε αντίστοιχο αγωνιστικό κλίμα πράγμα που φανερώνει την αγωνιστική ετοιμότητα της σπουδάζουσας νεολαίας απέναντι στο μαύρο μέλλον που της ετοιμάζουν.

Δεν μπορεί να μην αναφερθεί η σύμπνοια που υπήρξε μεταξύ των καθεστωτικών παρατάξεων ενάντια στις Γενικές Συνελεύσεις και τις καταλήψεις, που φανερώνει και τη βαθιά συμμαχία όλων των κομματιών του αστικού μπλοκ μέσα στις σχολές ώστε να μη βγει το φοιτητικό κίνημα στο προσκήνιο. Η ΠΑΣΠ, η παράταξη που εκπροσωπεί την πολιτική του μνημονίου, παρά τη γενικόλογη αντιπολιτευτική ρητορεία, έβαλε πλάτες ώστε να διαλυθούν οι Γενικές Συνελεύσεις. Η ΔΑΠ, παρά την «αντιμνημονιακή τοποθέτηση» με σημαία της την ομαλότητα και την εύρυθμη λειτουργία, αποτέλεσε εμπόδιο για την ανάπτυξη του κινήματος. Aλλά και η επίσημη Αριστερά φάνηκε τραγικά ανεπαρκής: Η ΠΚΣ αποχώρησε από όλες τις Γενικές Συνελεύσεις ακόμα και από εκείνες που είχε σημαντική επιρροή, για να συγκροτήσει τις επιτροπές αγώνα και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Η λογική αυτή είναι επικίνδυνη, όχι τόσο γιατί απομονώνεται, αλλά κυρίως γιατί βλέπει την ανάπτυξη κινηματικών διαδικασιών ως εχθρό απέναντι στα σχέδια ΚΚΕ - ΚΝΕ. Η ΑΡΕΝ, παρά τη συμμετοχή της στις Γενικές Συνελεύσεις, λόγω και των δομικών αντιφάσεων που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να θέσει στο κίνημα μία ανατρεπτική πρόταση, αναγκαία για να απαντήσει στην επίθεση, και καταλήγει ουραγός.

Ας μην ξεχνάμε πως ήδη άνοιξε ο στημένος κυβερνητικός «διάλογος» στη σύνοδο των πρυτάνεων στο Ρέθυμνο. Σ’ αυτό το αντιδραστικό κομμάτι των διοικήσεων των πανεπιστημίων στρέφεται η A. Διαμαντοπούλου για τη συναίνεση προώθησης των νέων μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις ημέρες ο I. Γρυσπολάκης, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης (με πολλές καταγγελίες για την εκλογή του και πρωτοπόρος της αντιεκπαιδευτικής επίθεσης) δεν διστάζει να μηνύσει τρεις φοιτητές, δύο εξ αυτών μέλη της ΕΑΑΚ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, που αγωνίζονταν βάσει των αποφάσεων των συλλόγων τους για δωρεάν παροχές. Oι φοιτητικοί σύλλογοι στην Κρήτη πραγματοποίησαν μαχητικές πορείες και συγκεντρώσεις έξω από τη σύνοδο των πρυτάνεων!

Όλα δείχνουν πως ο χειμώνας θα είναι καυτός από την παρουσία της νεολαίας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, που είχαν αγωνιστικές αποφάσεις, έβγαλαν ανακοίνωση στις 21 Οκτώβρη, με την οποία καλούν όλους τους συλλόγους σε πολιτική και κινηματική κλιμάκωση αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τα σχέδια της θα υπάρχει γενικευμένο μπλακ άουτ στην εκπαίδευση. Όπως και στη Γαλλία το μαχητικό κίνημα θα στριμώξει την κυβέρνηση και τους συμμάχους της.






0 Τοποθετησεις: