Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Γιώργος Γιαννόπουλος: Το κέρδος λεηλάτησε τη Θεσσαλονίκη

Η κρίση δεν είναι μοιραία, αλλά αποτέλεσμα ταξικό 

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, εκδότης της επιθεώρησης πολιτισμού Ένεκεν, είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, με το συνδυασμό Αντικαπιταλιστική Αριστερά – Ανταρσία σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Μιλά στο Πριν για την αξία των κοινωνικών κινημάτων σε μια εποχή κρίσης.





Συνέντευξη στον Βασίλη Τσιράκη 



Ποια η ιδιαιτερότητα της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Νοεμβρίου, σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει την πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση και βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης;

– Οι εκλογές, ως μηχανισμός καταγραφής των συνειδήσεων της κοινωνικής συγκυρίας, σαφώς και παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση θέτει σε δοκιμασία τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει νιώσει με ένταση τα αισθήματα φόβου και εξαθλίωσης, που παράγει η οικονομική κρίση. Είναι τέτοια η ένταση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, που στον εκλογικό χάρτη της χώρας θα καταγραφούν οι φόβοι, οι αυταπάτες, τα ιδεολογικά αδιέξοδα, αλλά και η ελπίδα των πολιτών.

– Ποια είναι η γνώμη σας για το σχέδιο Καλλικράτης;

– Σίγουρα δεν είναι μόνον η συρρίκνωση των πόρων στα αυτοδιοικητικά όργανα και τους αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς, αλλά η συστηματική επίθεση στον κοινωνικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο και τις ευπαθείς ομάδες, το πλέγμα υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προσφέρεται βορά στη λογική του κεφαλαίου και της αποκαλούμενης «επιχειρηματικότητας». Νομίζω είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα τα «κατορθώματα» της διοίκησης Ψωμιάδη στο Νομό Θεσσαλονίκης. Μια διοίκηση που αγκυροβόλησε στο δημόσιο βίο της πόλης και του νομού, αφού διαδέχθηκε μιαν εξίσου «λαμπρή» διαχείριση της σοσιαλδημοκρατικής περιόδου, που διέπρεψε την εποχή του «εκσυγχρονισμού» και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά μόνο στο κιτς του εθνολαϊκισμού και στην κοινωνική του μισαλλοδοξία, αλλά και σε περιπτώσεις που έχει παρέμβει η δικαιοσύνη για τη διερεύνηση οικονομικών σφαλμάτων.

– Θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη, αλλά και η περιφέρειά της, να έχει μια διαφορετική θέση στο σύγχρονο κόσμο;

– Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ιστορικούς έχει χαρακτηρίσει τη Θεσσαλονίκη πόλη με παγκόσμια σπουδαιότητα. Η κρίση του αυτή δεν απορρέει μόνο από τη μελέτη της σημαντικότατης πολιτικής και πολυ-πολιτισμικής ιστορίας του χώρου. Φέρνει στο προσκήνιο τις δυνατότητες που έχει η κοινωνική της οντότητα, ως πεδίο σύγκλισης πολιτισμών και κοινωνικών φαινομένων σε μια γόνιμη όσο και δραματική διαδρομή. Μοιάζει χιλιοειπωμένο, αλλά η περιφέρεια διαθέτει ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό. Ένα πολύτιμο δυναμικό, που στη σημερινή οικονομική κρίση το κεφάλαιο θεωρεί τη συστηματική του καταστροφή και υποβάθμιση ως τη μόνη λύση για να περισώσει τα πτωτικά ποσοστά κέρδους του. Αυτή η πολιτική σπέρνει την απογοήτευση, την κατάθλιψη και την ανέξοδη αθλιότητα στα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα στους νέους, εργαζόμενους αλλά και επιστήμονες. Η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης έχει λεηλατηθεί από τη λογική του καπιταλιστικού κέρδους, έτσι που μια περιοχή με δυναμισμό και δημιουργικότητα, να λιμνάζει τώρα στις ψεύτικες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια για την «πρωτεύουσα των Βαλκανίων» και σε μια κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της παραγωγικής ερήμωσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Η συμβολή των κοινωνικών κινημάτων στη σύγχρονη ιστορία –πέρα από τους σημαντικούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες– είναι η γνώση ότι η κρίση δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός, αλλά απορρέει από μια ταξική πραγματικότητα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, οι εργαζόμενοι που είναι οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο μια κοινωνία που λαμβάνει υπόψη τα αιτήματά τους μπορεί να είναι βιώσιμη και να ζει με αξιοπρέπεια και ουμανισμό.

Για ακόμη μια φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας η πρόκληση και οι απαιτήσεις των καιρών θα κρίνουν τη χρησιμότητα των κινημάτων και των αγώνων για την ανθρώπινη χειραφέτηση.

0 Τοποθετησεις: