Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εργοδοτικός αυταρχισμός στην κτηματολόγιο

 Tο τελευταίο χρόνο βλέπουμε να πραγματοποιείται με την ανοχή ή
και τη συνεργασία της ΓΣΕΕ η οριστική μετάβαση του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε συνθήκες ευέλικτης συσσώρευσης και άτυπης παραγωγής: Σε συνθήκες δηλαδή μη μονιμότητας και ανασφάλειας. Ο δρόμος φαίνεται να ανοίγει με τις κρατικές εταιρείες: Μετρό AE και Κτηματολόγιο ΑΕ.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ




Αρχικά είχαμε τις απολύσεις 250 υπαλλήλων στη Μετρό ΑΕ (αρκετοί από αυτούς ήταν υπάλληλοι αορίστου χρόνου). Αφού οι αντιδράσεις ήταν λίγες, με τη ΓΣΕΕ να σιωπά για άλλη μία φορά, η συνέχεια ήρθε στο Κτηματολόγιο ΑΕ με την απόλυση υπαλλήλου αορίστου χρόνου χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος – η πρώτη τέτοιου τύπου που γίνεται στην Ελλάδα, άνοιξε το δρόμο και για τις άλλες δέκα σε αυτή την εταιρεία. 

Για όσους ασχολούνται με νομικά ο «σοβαρός» λόγος υπάρχει για να προστατεύει τους υπαλλήλους από αυθαιρεσίες των προϊσταμένων και από κομματικά παιχνίδια. Σύμφωνα με την καταγγελία της σύμβασης (με άλλα λόγια την εισήγηση της απόλυσης) του συγκεκριμένου υπαλλήλου, ο λόγος της απόλυσης ήταν ότι ο εργαζόμενος διαμαρτυρόταν επειδή αναγκαζόταν να εργάζεται σε διάφορα γραφεία εντός του Λεκανοπεδίου, χωρίς να πληρώνεται τα οδοιπορικά έξοδα. Ούτε στα ΜcDonald’s δεν γίνονται τέτοιες απολύσεις. Ας δούμε όμως το ΔΣ του Κτηματολογίου που παίρνει τέτοιες αποφάσεις και απολύει κόσμο: Ο κύριος Αρβανίτης, καθηγητής τοπογράφος - πρόεδρος του Κτηματολογίου. Με το που ανέλαβε, τέθηκε ζήτημα στα ΜΜΕ, αφού η γυναίκα του έχει εταιρεία που συνεργαζόταν παλιότερα με το Κτηματολόγιο. Επίσης στο ΔΣ συμμετέχει ο σύζυγος της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Σαλαβάνος. Η διευθύντρια της Κτηματολόγιο ΑΕ, M. Καρπελιά, που παίρνει μηνιαίο μισθό 5.981 ευρώ και δεν έχει καν πτυχίο ΑΕΙ. Το θέμα έφερε στη Βουλή, με ερώτησή του, βουλευτής της ΝΔ και η απάντηση της Τ. Μπιρμπίλη είναι ότι η πρόσληψη έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια...

 Προς αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν η επιλεχθείσα είχε διετή επαγγελματική εμπειρία σε είδη υγιεινής και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ ως δίπλωμα σπουδών παρουσίασε πτυχίο ιδιωτικού κολλεγίου! Θα μπορούσαν όμως οι παραπάνω να απολύουν κόσμο έτσι απλά από μια κρατική εταιρία χωρίς να υπολογίζουν τις αντιδράσεις του σωματείου των εργαζομένων; Η απάντηση είναι όχι. Το Διοικητικό Συμβούλιο εργαζομένων σε αυτή την εταιρεία δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση συμπαράστασης στον απολυμένο Π.Ξ. Αφού λοιπόν το προεδρείο στο Κτηματολόγιο είδε ότι δεν υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις προχώρησε στην απόλυση άλλων δέκα υπαλλήλων.

0 Τοποθετησεις: