Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στο δρόμο 3,5 εκατ. Γάλλοι!

Ενώ η κυβέρνηση περίμενε πως λιγότεροι Γάλλοι θα συμμετείχαν στην τέταρτη συνεχόμενη απεργία της προηγούμενης Τρίτης, η πραγματικότητα τη διέψευσε. Η συμμετοχή ήταν μαζικότατη, ενώ η αυξημένη κάθοδος
της νεολαίας και η διάθεση των εργαζομένων να συνεχίσουν πιο δυναμικά προκαλεί πονοκεφάλους στον Σαρκοζί.




ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ




 Εβδομάδα που σημαδεύτηκε από μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ήταν αυτή που πέρασε για τους εργαζόμενους και τους νέους της Γαλλίας, που πλημμύρισαν τους δρόμους, δηλώνοντας ξεκάθαρα το «όχι» τους στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται από τον πρόεδρο Σαρκοζί και τη γαλλική κυβέρνηση.
Η τέταρτη πανεθνική κινητοποίηση που οργανώθηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου από όλα τα γαλλικά συνδικάτα κατέβασε στο δρόμο 3,5 εκατ. Γάλλους, σύμφωνα με τα συνδικάτα, ενώ η αστυνομία δίνει ως επίσημο αριθμό 1,23 εκατ. διαδηλωτές, νούμερο αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη πανεθνική κινητοποίηση. Όμως η μάχη των εντυπώσεων έχει ήδη κερδηθεί τόσο στην ουσία με τους εργαζόμενους όσο και στην κοινή γνώμη της Γαλλίας, που τίθεται ομόθυμα στο πλευρό των απεργών και των κινητοποιήσεων.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση από την αρχή της διαδικασίας» δήλωνε ο γγ του CGT, Μπερνάρ Τιμπό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ομόλογός του, του συνδικάτου Force Ouvriere, Ζαν Κλωντ Μαγί, που αναφέρθηκε σε «μεγάλη αύξηση της κινητοποίησης». Στο Παρίσι, σύμφωνα με τα συνδικάτα, διαδήλωσαν 330.000 άτομα, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για... 89.000, στη Μασσαλία 230.000, την Τουλούζη 145.000, στη Νάντη 95.000. Ενώ συνολικά 250 –αντίστοιχου μεγέθους και αναλογίας– κινητοποιήσεις έγιναν σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας.
Οι απεργίες παρέλυσαν σχεδόν ολόκληρη τη Γαλλία: Από τις σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες, μέχρι λιμάνια ανεφοδιασμού πετρελαιοφόρων, διυλιστήρια πετρελαίου, ενέργεια, δημόσιο τομέα, εκπαίδευση, ταχυδρομεία, τηλεπικοινωνίες και νοσοκομεία οι εργαζόμενοι έδωσαν αγωνιστικό «παρών» με τα ποσοστά των απεργών να αυξάνονται σε σχέση με τις προηγούμενες πανεθνικές κινητοποιήσεις. Το 50% των πτήσεων ακυρώθηκε στο αεροδρόμιο Ορλί και το 30% στο Σαρλ ντε Γκολ. Μόνο ένα στα τρία τρένα TGV κυκλοφόρησε, ενώ πραγματοποιήθηκαν οκτώ από τα δέκα δρομολόγια των τρένων Thalys προς Βέλγιο και Ολλανδία. Περιορισμένα ήταν τα δρομολόγια του Μετρό και των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς – με τις δημόσιες συγκοινωνίες να παραλύουν στη Μασσαλία, το Μονπελιέ, τη Λυόν, τη Γρενόμπλ και άλλές πόλεις. Τα συνδικάτα εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων απεργιών, κάτι που επίσης αποφασίζεται με γενικές συνελεύσεις εργαζομένων και στον ενεργειακό τομέα της χώρας, όπου 11 στα 12 διυλιστήρια παραλύουν από τις απεργίες που συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα στα λιμάνια ανεφοδιασμού των πετρελαιοφόρων.
Μπροστά σε αυτή τη μεγαλειώδη κινητοποίηση η κυβέρνηση διατηρεί ανυποχώρητη στάση, στη Γερουσία επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης. Ψηφίστηκε ήδη ένα από τα βασικά μέτρα, που είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας για όσους δικαιούνται να λάβουν πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67 χρόνια, αφού είχε ήδη εγκριθεί η αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης – από τα 60 στα 62 χρόνια. Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε μετά το κύμα απεργιών και διαδηλώσεων ότι η γαλλική κυβέρνηση έκανε όσες υποχωρήσεις ήταν δυνατόν να γίνουν, στο πλαίσιο του δυνατού και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
«Σαρκό, οι νέοι κατέβηκαν στο δρόμο, ξόφλησες». Οι συγκεκριμένες λέξεις κρύβουν στην πραγματικότητα έναν από τους μεγαλύτερους φόβους της γαλλικής κυβέρνησης. Γιατί αυτό που διαφοροποιεί τις τελευταίες κινητοποιήσεις στη Γαλλία και τους δίνει άρωμα ανατροπής, είναι πέρα από την αναγεννημένη αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, η μαζική κάθοδος της νεολαίας στο δρόμο. Με γενικές συνελεύσεις αλλά και προσπάθεια ενημέρωσης των φοιτητών με παρουσιάσεις των κεντρικών αντι-ασφαλιστικών σημείων του νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, οι φοιτητές οργανώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Δυναμικά όμως έχουν ξεκινήσει και οι καταλήψεις στα γαλλικά λύκεια. Την Τρίτη, περίπου 350 με 400 λύκεια βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις με τον αριθμό να κλιμακώνεται έως τα 1.100, εκ των οποίων 500 είναι κατειλλημένα. Την Πέμπτη δε οι μαθητές κινητοποιήθηκαν για άλλη μια φορά σε όλη τη Γαλλία, κατεβαίνοντας κατά χιλιάδες στους δρόμους, αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους και κατά της μεταρύθμισης. Περισσότεροι από 7.000 μαθητές συμμετείχαν σε πορεία στη Ρέν, 3.500 στο Μπορντώ, και χιλιάδες άλλοι στο Παρίσι, την Τουλούζη, τη Νίκαια, τη Μασσαλία. Κι ενώ η κυβέρνηση ακολουθεί την... πεπατημένη, μιλώντας για υποκίνηση των καταληψιών μαθητών από την «άκρα αριστερά και μέρος του σοσιαλιστικού κόμματος», η ένταση και η αστυνομική καταστολή κλιμακώθηκαν με χαρακτηριστικότερο τον τραυματισμό 16χρονου μαθητή από πλαστική σφαίρα στις πορείες της Πέμπτης στο Μοντρέιγ.
Ταυτόχρονα ενώσεις γονέων κάλεσαν σε στήριξη των κινητοποιήσεων των μαθητών για να προστατέψουν τα παιδιά τους, λέγοντας πως «η δημοκρατία διδάσκεται και στο σχολείο» και ζητώντας να γίνει σεβαστό το δικαίωμα έκφρασης και οργάνωσης των μαθητών, με σεβασμό στις γενικές τους συνελεύσεις.
Το γαλλικό απεργιακό κύμα δείχνει να μετατρέπεται σε κοινωνικό τσουνάμι μέρα με τη μέρα. Οι λέξεις Γενική Επαναλαμβανόμενη Απεργία πλέον έχουν μπει στην καθημερινή διάταξη των συζητήσεων των εργαζομένων και των συνδικάτων, που αν και προς το παρόν εμφανίζονται διστακτικά δεν μπορούν να παραβλέψουν τις δυναμικές αποφάσεις γενικών συνελεύσεων σε κάποιους εργασιακούς χώρους. Χαρακτηριστικά, νέα πανεθνική απεργία έχει ήδη προκηρυχθεί από τα συνδικάτα την Τρίτη, 19 Οκτώβρη.
Η γενιά της επισφάλειας συναντά στο δρόμο τη μεγαλύτερη γενιά, που βλέπει εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα να θυσιάζονται στο βωμό της καπιταλιστικής κρίσης που μαστίζει τις χώρες της ΕΕ. Το μείγμα που έχει προκύψει είναι εκρηκτικό και το μέλλον προμηνύει ανατροπές, καθώς το 66% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση δηλώνει πως προκρίνει απεργίες διαρκείας!

0 Τοποθετησεις: