Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τεχνικοί ραδιοφώνου: Μηδενικές αυξήσεις από «έκτακτα

  Ως «οδηγός» για την έμπρακτη κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας μπορεί να χαρακτηριστεί η «διαιτητική κατ’ έφεση απόφαση» που εκδόθηκε στις 6/10/2010, και οδήγησε σε μηδενικές αυξήσεις τους τεχνικούς ραδιοφωνίας, καταργώντας την «πρωτόδικη» Διαιτητική Απόφαση που εξέδωσε ο ΟΜΕΔ.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ



 Εύστοχα η Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας μίλησε για «έκτακτο στρατοδικείο» και απάντησε με διαδήλωση στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να καταργηθεί ο πρόσφατος νόμος 3871. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Ν. Μπράτσος, από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπήστην περιφέρεια Aττικής, ο οποίος χαρακτήρισε «κατάντια για την κυβέρνηση να παρεμβαίνει στις αποφάσεις του ΟΜΕΔ και μάλιστα αυτές που έδιναν πενιχρές αυξήσεις και δημιουργούσαν πλαίσιο σχετικής προστασίας από τις απολύσεις».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την 1η Ιουλίου 2010 εκδόθηκε η Διαιτητική Απόφαση που αφορούσε τη ΣΣΕ των τεχνικών (ιδιωτικής) ραδιοφωνίας και προέβλεπε αυξήσεις 1,5% από 1/1/2010 και 1,5% από 1/9/2010. Δύο εβδομάδες αργότερα, η ΓΣΕΕ υπέγραψε την επαίσχυντη τριετή συμφωνία πείνας με το ΣΕΒ, στο πνεύμα του μνημονίου, προβλέποντας πως «τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων της χώρας, αυξάνονται από 1/7/2011 κατά ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του ευρωπαϊκού πληθωρισμού για το έτος 2010». Δηλαδή μηδενικές αυξήσεις το πρώτο εξάμηνο και μετά «αυξήσεις» το πολύ 1%!
Στις 17 Αυγούστου, η κυβέρνηση ψηφίζει τον αντεργατικό ν. 3871/2010, που παγώνει τους μισθούς και βάζει τις συλλογικές συμβάσεις στην προκρούστεια κλίνη. Ειδικότερα, στο άρθρο 51 υπήρχε η «πρόβλεψη» για όσες ΣΣΕ είχαν ήδη υπογραφεί (ανάμεσά τους και αυτή της ΕΤΕΡ) και ξέφευγαν από το «μαντρί» των μηδενικών αυξήσεων του μνημονίου: «Οι διαιτητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία ισχύος του ν. 3845/2010 και χορηγούν καθ' οιονδήποτε τρόπο μισθολογικές αυξήσεις, πέραν αυτών που προβλέπονται, υπόκεινται σε έφεση εντός 15 ημερών εκ μέρους των μερών που συμμετείχαν στη σχετική συλλογική διαφορά ή εκ μέρους του υπουργού Εργασίας, ενώπιον των διαιτητών του ΟΜΕΔ με τριμελή σύνθεση».
Οι εργοδότες λοιπόν άδραξαν την... ευκαιρία που τους έδινε το νέο νομοθετικό πλαίσιο και προσέφυγαν στις 30/8/2010 στην «εφετειακή εξέταση» της Διαιτητικής Απόφασης. Να σημειωθεί ότι οι εργοδότες είχαν αρνηθεί ακόμα και την αμφιλεγόμενη πρόταση του Μεσολαβητή για μηδενικές αυξήσεις, και ταυτόχρονη διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Όπως σαρκαστικά τονίζει η ΕΤΕΡ «κάτι ήξεραν τότε, αφού από το υπουργείο τους έκλειναν το μάτι ότι θα τους εξασφαλίσουν και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο». Πραγματικά έτσι κι έγινε.
Η Διαιτητική κατ’ έφεση απόφαση 6/10/2010 αποτελεί ιστορική τομή μιας και εγκαινιάζει το νέο ρόλο του ΟΜΕΔ, απογυμνωμένου πλέον από κάθε φιλεργατικό «φύλλο συκής». Μπορεί οι εργαζόμενοι να ζήτησαν την απόρριψη της έφεσης αλλά τα επιχειρήματα της εργοδοσίας ήταν πιο... πειστικά για τους διαιτητές. Η ΕΙΙΡΑ υποστήριξε με θράσος ότι «η ισχύουσα ΣΣΕ είναι εξαιρετικά «προνομιούχος», καθώς προβλέπει μεγάλες αμοιβές, επτάωρο, πολλαπλά επιδόματα, προστασία οργανικών θέσεων. Ο μηχανισμός ωρίμανσης (κλιμάκια ανά διετία) επιφέρει αυξήσεις 2-5%, ενώ αυξήσεις επιφέρει και η ανά τριετία παραμονή στον ίδιο εργοδότη. Οι εργοδότες εκμεταλλεύθηκαν και τη Διαιτητική Απόφαση του ΟΜΕΔ για μηδενικές αυξήσεις στους τεχνικούς τηλεόρασης, ασπαζόμενοι την ...ισότητα, αφού «δεν πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους ομοειδών κλάδων»!! Όπως προκύπτει, δεν αμφισβητήθηκαν μόνο οικονομικά θέματα, αλλά και θεσμικά.
Στο σκεπτικό όμως της πρωτοφανούς απόφασης αναφύεται και όλος ο βρόμικος ρόλος που έπαιξε η ΓΣΕΕ.
Οι διαιτητές έκριναν ότι η προσβαλλόμενη ΔΑ δεν έλαβε υπόψη της την ΕΓΣΣΕ 2010-2011-2012 που υπογράφηκε αργότερα από ΓΣΕΕ - ΣΕΒ. «Είναι γνωστή η δεσπόζουσα θέση της ΕΓΣΣΕ στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων», τόνισαν, ενώ τη χαρακτήρισαν «ουσιαστικό οδηγό των κοινωνικών εταίρων». Αφού λοιπόν «εκεί συμφωνήθηκε να μείνουν αμετάβλητα τα κατώτατα μισθών για 2010», αφού «εκεί ομολόγησαν οι εταίροι ότι η υπογραφή έγινε σε έκτακτες συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού», τότε πώς οι διαιτητές να μην αποφανθούν ότι «τυχόν χορήγηση αυξήσεων θα ερχόταν σε αντίθεση με το πνεύμα συγκράτησης των εργατικών αμοιβών»...
Ο νέος ΟΜΕΔ ασκεί απροκάλυπτα φιλοεργοδοτική πολιτική, πιστός στο πνεύμα του μνημονίου.

0 Τοποθετησεις: