Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σ. Τζωρτζιώτης: κόντρα στο κατεστημένο, μέσα και έξω από το συμβούλιο



Συνέντευξη στον Στράτο Βουραζέρη



Δεν υπάρχει «μεγάλη» ή «μικρή» κοινωνική μάχη που να δόθηκε την τελευταία 15ετία στην πόλη του Βύρωνα, χωρίς την παρουσία κι αρκετές φορές την καθοριστική συμβολή της Αριστερής Παρέμβασης. Την τελευταία τετραετία, ο Σταύρος Τζωρτζιώτης, μέλος της Παρέμβασης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, συμμετείχε ως εκλεγμένο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, «κόντρα στο δημοτικό - πολιτικό κατεστημένο και τα οικονομικά συμφέροντα». Το Πριν μίλησε με τον Σ. Τζωρτζιώτη για «όσα έχουν κερδηθεί» εντός και κυρίως εκτός ΔΣ και για τα ακόμα περισσότερα, «που μένουν να κερδηθούν…»



– Ποιο είναι το περιεχόμενο της εκλογικής σας παρέμβασης;

– Στις εκλογές προβάλλουμε τις θέσεις και τις διεκδικήσεις μας. Την ανατροπή του μνημόνιου και κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, την καταδίκη της κυβέρνησης και της ΕΕ, τη μη αναγνώριση και τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, τα δικαιώματα για εργασία, μισθούς, συντάξεις, ελευθερία και δημοκρατία, προστασία του περιβάλλοντος. Στο κέντρο των στόχων μας βρίσκονται ζητήματα για τις συνθήκες ζωής στην πόλη, τα σχέδια για καταστροφή του Υμηττού, των ελλείψεων υποδομών παιδείας, υγείας, πρόνοιας, αθλητισμού, η πολιτική της δημοτικής εξουσίας. Θέλουμε να αναδείξουμε τις αλλαγές στο ρόλο των δήμων και των περιφερειών που φέρνει ο «Καλλικράτης» μετατρέποντας τους σε τοπικά επιχειρηματικά κράτη, που θα υπακούουν στις κατευθύνσεις της ΕΕ και θα συνδέονται απευθείας με το κεφάλαιο και τους σχεδιασμούς του για ανταγωνιστικότητα, φορομπηξία και απαλλαγή από οποιαδήποτε κοινωνική παροχή για δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, υποδομές. Να συμβάλουμε αυτό που προσπαθούμε και τον υπόλοιπο καιρό. Ανάπτυξη αγώνων μέσα από επιτροπές, πρωτοβουλίες, διεκδικήσεις μαζικών φορέων για να ματαιωθούν τα σχέδια της τοπικής και κεντρικής εξουσίας. Να δυναμώσει η συλλογική ανεξάρτητη δράση για την πόλη που μας ανήκει και τη ζωή που μας αξίζει. Να συμβάλουμε να δημιουργούνται λαϊκά όργανα με συνελεύσεις και συμβούλια γειτονιάς που θα αντιπαρατεθούν στους κρατικούς θεσμούς και θα στηρίξουν την απελευθερωτική προοπτική.

– Πώς φτάσατε στο 5,8% των προηγούμενων εκλογών;

– Στους 1.700 ανθρώπους που μας ψήφισαν μέτρησε η δράση και οι θέσεις μας τα προηγούμενα χρόνια της σταθερής παρουσίας μας στα κινηματικά δρώμενα του Βύρωνα. Εκτός αυτού, το ποσοστό αυτό εκφράζει και ένα ρεύμα που αναζητά μια άλλη Αριστερά της αμφισβήτησης των αξιών και των θεσμών του συστήματος, της απόρριψης της σκουριασμένης διαχειριστικής λογικής που διαπερνά την παλιά επίσημη Αριστερά. Οι άνθρωποι μπορούν να εμπιστευτούν πολιτικές συλλογικότητες, που αποδεικνύουν συνέπεια λόγων και έργων κι αυτό μπορεί να εκφραστεί και εκλογικά, με ποσοστά που ξεφεύγουν από τα όρια που βάζει το σύστημα, αλλά και οι δικές μας ανεπάρκειες.

– Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από τη συμμετοχή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο;

– Η εκπροσώπηση της Παρέμβασης στο ΔΣ βοήθησε στην αυτοπεποίθηση των μελών μας και των κατοίκων που είχαν εμπλακεί στους αγώνες και έβλεπαν ως δική τους μάχη τις δημοτικές εκλογές. Η εκλογή βοήθησε και την ίδια την Αριστερή Παρέμβαση. Ενημερωνόμαστε για τους σχεδιασμούς της δημοτικής εξουσίας, αποκαλύπτουμε τις διαπλοκές του κεφαλαίου με το δημοτικό κατεστημένο που ταΐζει και ταΐζεται από το δημόσιο χρήμα και λυμαίνεται τη δημόσια περιουσία. Επίσης, μας βοήθησε να αναμετρηθούμε με όλο το πλέγμα των παλιών διαχειριστικών αντιλήψεων περί «υπευθυνότητας των προτάσεων διαχείρισης» της μιζέριας του συστήματος.

– Έχει αξία η συμμετοχή στις εκλογές;

– Όσοι ασχολούνται πραγματικά με τα κινήματα και τους αγώνες των κατοίκων και δεν αναζητούν στο απώτερο μέλλον την Αριστερά που ανατρέπει τα δεδομένα, αλλά θέλουν να συμβάλουν να συγκροτείται και στο σήμερα, καταλαβαίνουν ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να λείπουμε από τη μάχη των εκλογών, που δίνει το σύστημα για να νομιμοποιήσει με λαϊκή συναίνεση την κυριαρχία του. Το κύριο όπλο, παραμένουν οι μαζικοί συλλογικοί αγώνες των κατοίκων, με τους οποίους μια σειρά αντιλαϊκές αποφάσεις της δημοτικής αρχής, ανατράπηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα σε αυτές τις κινητοποιήσεις οικοδομήσαμε και την Αριστερή Παρέμβαση.

0 Τοποθετησεις: