Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

100.000 ψήφοι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ!


Επιτέλους! Γέλασε μια φορά και το χείλι των αγωνιστών της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής Αριστεράς με κάποιο αποτέλεσμα εκλογών! Ένα δάκρυ χαράς και συγκίνησης για τις περίπου εκατό χιλιάδες ψήφους που συγκέντρωσαν στις περιφερειακές εκλογές οι συνδυασμοί που υποστηρίχθηκαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι μεγάλη τιμή να αισθάνεται κανείς ότι γίνεται σύμβολο αντίστασης και ελπίδας για εκατό χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι τον τιμούν και τον υποστηρίζουν με την ψήφο τους για να τον ενθαρρύνουν να αγωνιστεί πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά, πιο μαχητικά.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ


Δεκαετίες η ριζοσπαστική Αριστερά προσπαθούσε να συγκροτήσει έναν «ορατό πόλο» χωρίς επιτυχία σε εκλογικό επίπεδο. Τώρα ο λαός αποφάσισε και έκανε πραγματικά «ορατό» τον πόλο που ονειρευόμασταν και για τον οποίο αγωνιζόμαστε! Με θυελλώδη για τα μεγέθη μας τρόπο! Δεν είναι μόνο ο... πενταπλασιασμός του πανελλαδικού ποσοστού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σύγκριση με τις περυσινές βουλευτικές εκλογές. Άλλωστε, όταν έχει μόνο 0,36% αυτός ο πολλαπλασισμός δεν κάνει και τόση αίσθηση. Είναι όμως το γεγονός ότι σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ έχασε 1.100.000 ψήφους, που η ΝΔ έχασε 550.000 ψήφους και που ακόμη και ο μεγάλος νικητής των εκλογών, το ΚΚΕ, κέρδισε 60.000 ψήφους, οι λιλιπούτειοι σε σχέση με τους παραπάνω συνδυασμούς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κέρδισαν 75.000 ψήφους – δηλαδή τους περισσότερους από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα της χώρας σε απόλυτο αριθμό! Σε απολυτο αριθμό, όχι απλώς σε ποσοστό! Είναι κι αυτή μια ακόμη ένδειξη της αποστροφής του λαού προς το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα-πυλώνες του. Η εντυπωσιακή ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μια ακόμη ένδειξη της αναστάτωσης του πολιτικού σκηνικού που επέφερε η οργή του λαϊκού παράγοντα.

Δεν αμφιβάλλουμε ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που ψήφισαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακόμη και μόνο εξαιτίας του ...ονόματός της, θέλοντας να δείξουν έτσι την αγανάκτησή τους για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν αμφιβάλλουμε ότι υπάρχουν άλλοι, πιο αριστεροί αυτοί, οι οποίοι ψήφισαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως σύμβολο μαχητικής συσπείρωσης και ενότητας, σε μια φάση που μεγάλοι σχηματισμοί της Αριστεράς πολυδιασπώνται και βαθαίνουν τα ρήγματα ανάμεσά τους. Πάνω απ’ όλα, έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η αύξηση των ψήφων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνεται στο πλαίσιο μιας γενικής στροφής του εκλογικού σώματος προς την Αριστερά και όλα τα κόμματά της – ιδίως εκείνων που έχουν έντονο αντι-ΕΕ προσανατολισμό. Προσέγγισε το 20% πανελλαδικά το άθροισμα των ποσοστών του ΚΚΕ, των υποψηφίων που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ποσοστό αυτό μάλιστα στην Αττική ξεπέρασε το 25%, χωρίς να συνυπολογίζουμε καθόλου το συνδυασμό του Φώτη Κουβέλη με τον Γρηγόρη Ψαριανό και χωρίς να μετράμε καθόλου κάποιο τμήμα από τους «αντιμνημονιακούς» ψηφοφόρους του Γιάννη Δημαρά. Δεκαετίες ολόκληρες έχει να δει τέτοια ποσοστά η Αριστερά! Το ποσοστό του ΚΚΕ ανέβηκε από το περυσινό 7,54% στις βουλευτικές εκλογές στο 11% φέτος στις περιφερειακές.
Ακόμη και οι τρεις υποψήφιοι στην Αττική που προήλθαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (Μητρόπουλος, Αλαβάνος, Ψαριανός) και οι οποίοι δεν έχουν βεβαίως πια καμιά πολιτική σχέση μεταξύ τους, πήραν αθροιστικά το εντυπωσιακό ποσοστό του 12,2%, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το περυσινό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική (6,82%). Η πρόσθεση αυτή δεν έχει φυσικά κανένα πολιτικό νόημα για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δείχνει όμως την πρόθεση του κόσμου να ενισχύσει εκλογικά ακόμη και αυτόν το χώρο. Αυτή η γενική στροφή των ψηφοφόρων προς τα αριστερά αποδεικνύεται και από την ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις 11 περιφέρειες που κατέβασε υποψηφίους, με τρόπο εντυπωσιακά ομοιόμορφο: Από 1,43% το κατώτερο στη Δυτική Μακεδονία και 1,69% στη Θεσσαλία ή 1,7% στην Κεντρική Μακεδονία και 1,71% στην Πελοπόννησο ως το 2,3% στην Αττική, το 2,63% στην Ήπειρο, το 2,28% στη Δυτική Ελλάδα και το 2,23% στο Βόρειο Αιγαίο και το 2,22% στα Ιόνια. Αυτός ο πανελλαδικός χαρακτήρας της ενίσχυσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί ένα βαρύ φορτίο ευθύνης, αλλά και ένα τεράστιο άλμα για την επαναστατική Αριστερά. Δημιουργεί προϋποθέσεις και της δίνει τη δυνατότητα να «ριζώσει» και εκλογικά στο πολιτικό σκηνικό, βαθαίνοντας την πολιτική και κοινωνική επιρροή της ώστε το εξαιρετικό αυτό εκλογικό αποτέλεσμα να μην αποτελέσει ένα παροδικό φαινόμενο απλής ψήφου διαμαρτυρίας κατά του συστήματος, το οποίο θα εκλείψει μόλις κατασιγάσει η οργή εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.

Εκατό χιλιάδες άνθρωποι έκαναν το βήμα να ρίξουν για πρώτη φορά στη ζωή τους ψηφοδέλτιο της επαναστατικής, αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, δίνοντας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ένα πρωτοφανές στην Ελλάδα ποσοστό σε πολιτικό σχηματισμό τόσο ριζοσπαστικής κατεύθυνσης. Τώρα είναι σειρά μας να αποδείξουμε με τη δράση μας και τις συσπειρωτικές μας ικανότητες ότι αξίζει να συνεχίσουν να μας εμπιστεύονται εκλογικά ει δυνατόν όλοι όσοι μας ψήφισαν τώρα και να πείσουμε νέους ψηφοφόρους ότι αξίζει να κάνουν κι αυτοί το εκλογικό βήμα προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Καθήκον δύσκολο, αλλά υπέροχα δημιουργικό και αναγεννητικό για την προσπάθειά μας, τώρα που μας δίνει θάρρος και ο «έπαινος του δήμου».

0 Τοποθετησεις: