Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Προϋπολογισμός κοινωνικής γενοκτονίας


 Τον πιο σκληρό και δύσκολο χειμώνα ετοιμάζονται να ζήσουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη φτώχεια και τις δημόσιες υποδομές στην πλήρη διάλυση. Οι πρώτοι που θα γευτούν τους καρπούς της ταξικής αυτής πολιτικής θα είναι οι 768.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται, καθώς θα καταργηθούν άμεσα πολλά επιδόματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μισθοί των δημοσίων να οδηγηθούν στα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα των μισθών του ιδιωτικού τομέα.




Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 επιφυλάσσει επίσης απολύσεις από το Δημόσιο –10.000 για αρχή– εκτίναξη της ανεργίας και των έμμεσων φόρων που θα αφαιμάξουν το λαϊκό εισόδημα, σοβαρή μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στο Ασφαλιστικό, το σύστημα υγείας, την παιδεία και τον πολιτισμό και ιδιωτικοποιήσεις.



Στον αντίποδα των περικοπών κινούνται τα λεφτά που θα βάλουν στην τσέπη οι ανώνυμες εταιρείες λόγω της μείωσης του φόρου για τα αδιανέμητα κέρδη από 24% σε 20%. Ως αποτέλεσμα, ενώ όλοι οι φόροι που πληρώνουμε εμείς αυξάνονται (π.χ. εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 6,5%, έμμεσοι φόροι 1,6%, ΦΠΑ 2%, κ.λπ.) οι φόροι που πληρώνουν οι αστοί μειώνονται! Κατά 16% θα μειωθούν οι φόροι εισοδήματος νομικών προσώπων! Λεφτά υπάρχουν επομένως, αλλά τα έχουν οι αστοί. Και μαζί με αυτούς οι τοκογλύφοι που το 2011 θα εισπράξουν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους (τόκοι και χρεολύσια) 44 δισ. ευρώ! Το ένα πέμπτο της αξίας όσων θα παραχθούν τον επόμενο χρόνο θα πάει επομένως στους τραπεζίτες! Να γιατί η άρνηση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση αναδιανεμητικής πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων!

Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι παρά την αφαίμαξη των εργαζομένων, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται. Δυναμική που προοιωνίζεται αναδιάρθωση του χρέους και νέα προγράμματα λιτότητας στο διηνεκές.

Μοναδική ελπίδα για τους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους είναι η ανατροπή με εργατικούς και λαϊκούς αγώνες της αντιλαϊκής κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και της πολιτικής της λιτότητας που επιβάλλουν ΣΕΒ, ΔΝΤ και ΕΕ.

0 Τοποθετησεις: