Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αναζητούν διέξοδο οι εργατικές αντιδράσεις

Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη

Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η διαδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, στην οποία συμμετείχαν με αποφάσεις τους αρκετά σωματεία, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι. Πάνω από 7.000 εργαζόμενοι και νέοι πορεύτηκαν από το Πολυτεχνείο στο Σύνταγμα, καταγγέλλοντας την άφιξη της τρόικα και δίνοντας μια πρώτη απάντηση στα νέα μέτρα που έρχονται. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν ότι η ανεξάρτητη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων και ο συντονισμός τους «από τα κάτω», δημιουργεί μια νέα δυναμική μέσα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, που μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες σε αγωνιστική - ανατρεπτική κατεύθυνση.


Πολυτεχνείο 2010




Έντονος είναι ο προβληματισμός σε αγωνιστές των σωματείων και της ταξικής πτέρυγας του εργατικού κινήματος για το πώς θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα να αντιπαλέψουν αποφασιστικά και νικηφόρα την επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ -  ΔΝΤ, πέρα από τις εκτονωτικές «τουφεκιές στον αέρα» των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Στο πλαίσιο αυτό, όχι μόνο θα αξιοποιηθεί η απεργία των συνομοσπονδιών στις 15 Δεκέμβρη, αλλά θα γίνει παρέμβαση έτσι ώστε τόσο το πολιτικό της περιεχόμενο, όσο και ο αγωνιστικός σχεδιασμός πριν και μετά την απεργία να αλλάξει ριζικά, με λογική κλιμάκωσης.

Την ίδια ώρα τα προεδρεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να προκηρύξουν τρίωρη παναττική στάση εργασίας στις 25 Νοεμβρίου, από τις 12 μέχρι τις 15.00 και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ίδια μέρα, στις 12 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Είναι χαρακτηριστικό βέβαια ότι το διεκδικητικό πλαίσιο του κυβερνητικού συνδικαλισμού διαρκώς περιορίζεται και αποκτά χαρακτηριστικά ελεημοσύνης για τους ηττημένους. Συγκεκριμένα, οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ «διεκδικούν» διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, διαφύλαξη του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και ενίσχυση του εισοδήματος ιδιαίτερα χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, με προτεραιότητα την επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και προστασία των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών. Ούτε ανατροπή - κατάργηση του μνημονίου δεν έχουν βάλει οι εργατοπατέρες…

Η ΓΣΕΕ συναντήθηκε και με την τρόικα, όπου έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα της υπεράσπισης των συλλογικών συμβάσεων (τις οποίες θέλουν να καταργήσουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ - ΣΕΒ), κάτι που «θα οδηγήσει σε ζούγκλα την αγορά εργασίας και επ ουδενί δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό» (Γ. Παναγόπουλος)


0 Τοποθετησεις: