Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΚΚΕ: Θολή λαϊκή εξουσία, χωρίς αιτήματα

Ακυρώθηκε το «μέτωπο»




Μαχητική αντίσταση αλλά απουσία πολιτικών αιχμών χαρακτηρίζει το πολιτικό πρόγραμμα του ΚΚΕ και των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης. Έτσι παρουσιάζεται το εξής παράδοξο: Παρόλο που ο Περισσός ανέβασε απότομα τον πολιτικό πήχη, ταυτίζοντας απόλυτα την ψήφο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με την ψήφο στο κόμμα, «σαν να ήταν βουλευτικές εκλογές», όπως είπε η Aλέκα Παπαρήγα στη διακαναλική της συνέντευξη Tύπου, ωστόσο το πολιτικό στίγμα είναι θολό και γενικό, λόγω της απουσίας συγκεκριμένων αιτημάτων πάλης.

AΝΤΡΕΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ



«Να στεριώσουμε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία που θα διεκδικήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που θα επιβάλει έναν άλλο λαϊκό δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας για αυτούς που παράγουν τον πλούτο και δεν τον απολαμβάνουν», είπε ο Θανάσης Παφίλης στην κεντρική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης την Τετάρτη στην Αθήνα. Όμως απέφυγε επιμελώς, όπως έκανε και η Αλέκα Παπαρήγα σε κάθε της συνέντευξη, να αναφερθεί συγκεκριμένα σε πολιτικά αιτήματα. Τον τόνο δίνει η ρητορική της αντίστασης σε όσα αντιμετωπίζει ο λαός και στην αναγκαία απόκρουσή τους. Την ίδια στιγμή, σαν κατακλείδα των ομιλιών υπάρχει, ξεκομμένη από συγκεκριμένες αναφορές, η επίκληση στη λαϊκή εξουσία. Δεν οφείλεται η παράλειψη αυτή στην οικονομία του λόγου. Και σε αυτή τη μάχη το ΚΚΕ δίνει τον πολιτικό ρόλο αποκλειστικά στο κόμμα, στερώντας από το εργατικό και ευρύτερα το μαζικό κίνημα τη δυνατότητα να διεκδικεί και να κατακτά στόχους και αιτήματα πολιτικά, πέρα από τις οικονομικές διεκδικήσεις. Φανερώνεται και εδώ η βαθιά δυσπιστία που τρέφει απέναντι σε ένα ανεξάρτητο εργατικό κίνημα.

Επιπλέον, επαναλαμβάνεται τακτικά στον προεκλογικό λόγο των εκπροσώπων του ΚΚΕ η φράση ότι «το κόμμα έχει δικαιωθεί». Στην πραγματικότητα, το ΚΚΕ υποτίμησε εξαρχής το δομικό χαρακτήρα και τη σφοδρότητα της σημερινής κρίσης, χαρακτηρίζοντάς την άλλη μία προβλεπόμενη περιοδική κρίση του καπιταλισμού. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κατάληξη του «υπαρκτού σοσιαλισμού», πολλές είναι οι εκτιμήσεις του κόμματος που διαψεύστηκαν από τη ζωή. Και σε αυτό το πεδίο, με την αυτάρκεια που προβάλλει ο Περισσός, υψώνει τείχη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο διαλόγου και μετώπου με άλλες αριστερές δυνάμεις.

Άλλωστε, το ίδιο το κάλεσμα για «μέτωπο» που εξήγγειλε πριν ένα μήνα, ακυρώθηκε πανηγυρικά. Η απόλυτη ταύτιση των συνδυασμών στις εκλογές με το ΚΚΕ, όπως εκφράζεται από τις αφίσες, τις κεντρικές συγκεντρώσεις και τη στελέχωση των ψηφοδελτίων, σημαίνει ότι ο Περισσός έχει εγκαταλείψει οριστικά κάθε έννοια μετωπικής ή ενωτικής δράσης ή ακόμα και διαλόγου.

0 Τοποθετησεις: