Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Προϋπολογισμός: μειώνουν φόρους για επιχειρήσεις, 44 δισ. για εξυπηρέτηση του χρέους!

Συνθλίβονται τα τελευταία υπολείμματα του κράτους πρόνοιας



Ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική ιστορία δεν καταστρώθηκε ένας τόσο κανιβαλικά αντιλαϊκός προϋπολογισμός, όπως αυτός που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι ένας προϋπολογισμός εξόφθαλμα ληστρικός που αν τυχόν και εφαρμοστεί θα βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ανελλιπούς και βαθιά προβληματικού κράτους πρόνοιας που χτίστηκε στην Ελλάδα.
Επίσης θα βυθίσει στη φτώχεια τη λαϊκή πλειοψηφία, καθώς θα πυροδοτήσει μέσω της αύξησης του ΦΠΑ ένα νέο σαρωτικό κύμα ακρίβειας σε είδη καθημερινής ανάγκης από τρόφιμα και πετρέλαιο μέχρι τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το νερό.





Ταυτόχρονα όμως ο προϋπολογισμός της τρόικας ΠΑΣΟΚ - ΔΝΤ - ΕΕ χαρίζει στο κεφάλαιο 320 εκατ. ευρώ! Τόσα χρήματα θα ζημιωθεί το Δημόσιο από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για τα μη διανεμόμενα κέρδη! Δεν είναι πρόκληση; Την ίδια στιγμή που επιβάλλουν περικοπές στην 13η και 14η σύνταξη για να εξοικονομήσουν φέτος και τον επόμενο χρόνο 2 δισ. ευρώ, που εισάγουν κριτήρια διαβίωσης για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας αναμένοντας να επωφεληθούν 500 εκατ. ευρώ – τα οποία προφανώς θα στερηθούν οι άνεργοι, που μειώνουν τις επιχορηγήσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς κατά 1,5 δισ. ευρώ, που από την αύξηση των συντελεστών και τη διεύρυνση της βάσης ΦΠΑ υπολογίζουν να πάρουν από τις τσέπες μας 2,3 δισ. και από τους επιπλέον ειδικούς φόρους (καυσίμων, καπνού και αλκοόλ) επιδιώκουν να συγκεντρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα χαρίζουν φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο!
Το επιχείρημά τους δε, ότι πρόκειται για κέρδη που επανεπενδύονται επομένως δημιουργούν θέσεις εργασίας και δεν αποθησαυρίζονται, μόνο γέλια δημιουργεί. Όλοι ξέρουν ή υποπτεύονται τα μαγειρέματα των ισολογισμών και τις απάτες του ιδιωτικού τομέα – όλοι πλην της κυβέρνησης φυσικά…

Τα σκάνδαλα του νέου προϋπολογισμού δεν εξαντλούνται στα χρήματα που χαρίζουν ΠΑΣΟΚ - ΔΝΤ - ΕΕ στο κεφάλαιο εν μέσω της χειρότερης δημοσιονομικής κρίσης κι ενώ από τους εργαζόμενους ζητούν τη μια θυσία μετά την άλλη. Σκάνδαλο είναι και τα λεφτά που δίνονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 2011 υπό τη μορφή τόκων (15,9 δισ.) και χρεολυσίων (28 δισ.) θα δοθούν στους τοκογλύφους συνολικά 44 δισ. ευρώ. Μια σύγκριση αυτού του ποσού αρκεί για να φανεί γιατί η άσκηση αναδιανεμητικής πολιτικής περνά μέσα από την παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους, γιατί επίσης το αίτημα της παύσης πληρωμών πρέπει να μπει στην προμετωπίδα κάθε εργατικού επιθετικού αγώνα, με στόχο τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Τα 44 δισ. λοιπόν που θα δοθούν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους ισούνται: Πρώτο με το 20% του ΑΕΠ, επομένως το ένα πέμπτο όσων παραχθούν στην Ελλάδα θα πάει στις τσέπες των τραπεζιτών. Δεύτερο, είναι υπερδιπλάσια του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ανέλθει σε 20,9 δισ. Αν δεν εξυπηρετούταν το χρέος επομένως, τότε το έλλειμμα θα μετατρεπόταν σε πλεόνασμα. Τρίτο, υπερβαίνει κατά πολύ τους έμμεσους φόρους. Άρα η παύση της εξυπηρέτησής του θα επέτρεπε ακόμη και την κατάργηση των έμμεσων φόρων, που είναι οι πιο αντιλαϊκοί και πολλών ακόμη. Αρκεί να δούμε ότι το σύνολο των φορολογικών εσόδων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.) θα ανέλθει το 2011 σε 52,9 δισ. ευρώ. Επομένως το 83% των φόρων που πληρώνουμε πάει στην εξυπηρέτηση του χρέους!

Υπάρχουν όμως και χειρότερα: Όπως η άνοδος του χρέους, μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, με ταχύτερους μάλιστα ρυθμούς απ’ ότι προέβλεπε ακόμη και το μνημόνιο. Συγκεκριμένα, το ύψος του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει το 2011 το 158,6% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με φέτος και το 2013 το 160% του ΑΕΠ. Πρόκειται για εξέλιξη που καθιστά ξεπερασμένο το μνημόνιο, ακόμη και ανεπαρκές και πιέζει στην κατεύθυνση αναδιαπραγμάτευσης του εξωτερικού χρέους – με όρους φυσικά των δανειστών. Προοιωνίζεται επομένως νέα δεινά για τους εργαζόμενους, που σε λίγους μήνες θα κληθούν να επωμιστούν επιπλέον βάρη, πέραν του παγώματος των μισθών, της μείωσης των επιδομάτων και της απόλυσης 10.000 συμβασιούχων, που προωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Κι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να πειράξει τους μισθούς του ένστολου και πολιτικού προσωπικού του... υπουργείου καταστολής.
Στις διατάξεις του κρατικού προϋπολογισμού, πέραν της φορολογικής επιδρομής, της μείωσης των κονδυλίων για υγεία, παιδεία και πολιτισμό, της συμπίεσης μισθών και των απολύσεων προβλέπεται επίσης και ένα γενναίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που αφορά στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό, τα ΕΛΤΑ, τη ΛΑΡΚΟ, το Καζίνο Πάρνηθας, τα παίγνια του ΟΠΑΠ, τα λιμάνια και τις πολεμικές βιομηχανίες ΕΛΒΟ και ΕΑΣ. Βαριές εν τω μεταξύ θα είναι οι επιπτώσεις στις τσέπες των εργαζομένων και από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, με σκοπό να πάψουν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά το εισιτήριο των «δημόσιων» συγκοινωνιών στην Αθήνα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5 ευρώ, καθιστώντας τη μετακίνηση είδος πολυτελείας! 

Υπολογίζοντας παράλληλα ότι η ανεργία επισήμως θα αυξηθεί στο 14,6% το 2011 και στο 14,8% το 2012 (και στην πράξη φυσικά πολύ παραπάνω) διακρίνεται ο κοινωνικός όλεθρος που θα επέλθει. Γι’ αυτό το λόγο η ανατροπή του προϋπολογισμού και της πολιτικής του μνημονίου με εργατικούς αγώνες αποτελεί πλέον όρο επιβίωσης για τους εργαζόμενους.

0 Τοποθετησεις: