Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σε γενική δοκιμασία ο ΣΥΡΙΖΑ με κείμενο διαφωνίας


Η Κουμουνδούρου θυσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο βωμό της συνάντησης με τη σοσιαλδημοκρατία Τα σύννεφα μαζεύτηκαν από νωρίς. Πριν καν ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι συζητήσεις στράφηκαν στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ με δραματικούς τόνους. Κείμενο που υπογράφουν δύο βουλευτές του συμμαχικού σχήματος (Β. Μουλόπουλος και Θ. Δρίτσας) και εννέα μέλη της Γραμματείας (από τη Ρόζα, το Ξεκίνημα, το Κόκκινο, την ΑΚΟΑ, τους Οικοσοσιαλιστές και ανένταχτοι) δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Αυγή και θέτει σοβαρό ζήτημα κρίσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας και σε επίπεδο στελεχών την παραζάλη που έχει κυριεύσει τα μέλη της συμμαχίας: Το γεγονός ότι στην περιφέρεια Αττικής μοιράζουν διαφορετικό προεκλογικό υλικό και κολλούν αφίσες με διαφορετικά συνθήματα.






Η σχετική συζήτηση ήταν βέβαια αναπόφευκτη από τη στιγμή που οι δυνάμεις του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής και η ηγεσία του Συνασπισμού ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν διαφορετικές υποψηφιότητες. Το γεγονός ωστόσο ότι οι αντιθέσεις βγαίνουν στην επιφάνεια τόσο νωρίς, δείχνει ότι οι διεργασίες που κυοφορούνται, ενδεχομένως θα επηρεάσουν και το σημερινό αποτέλεσμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «απέτυχε να προωθήσει το βασικό λόγο δημιουργίας του, την ενότητα της Αριστεράς», διαπιστώνουν τα στελέχη της Γραμματείας και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ως στοιχεία που επέτειναν την κρίση κατονομάζουν «τα διαφορετικά σχέδια και τις αποκλίνουσες στρατηγικές αφενός της ηγεσίας του Συνασπισμού και αφετέρου των δυνάμεων του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής». Δηλώνουν επίσης ότι «μετά τις εκλογές δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτε» και δεσμεύονται να παρουσιάσουν αναλυτικά και δημόσια τις θέσεις τους. Οι υπογράφοντες αποφεύγουν να πάρουν θέση ποιον από τους δύο συγγενείς συνδυασμούς στηρίζουν και αναφέρονται γενικά στην «αριστερή ψήφο κατά του μνημονίου». Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα τρίτο πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που τοποθετείται ανάμεσα στις «ακρότητες» Συνασπισμού και Αλαβάνου.


Τι οδήγησε όμως σε αυτή τη δημόσια διαφοροποίηση, δύο μέρες πριν την κάλπη; Την απάντηση δίνει η ολοένα αυξανόμενη προβολή από το Συνασπισμό, της συμμαχίας του με τις «δυνάμεις του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ». Όπως έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ο Αλέξης Τσίπρας, η συνάντηση αυτή δεν είναι παροδική. Δεν είναι όμως ούτε και μια συμφωνία αρχών με προοπτική. Όπως είπε κατά τη διακαναλική συνέντευξη την Κυριακή ο πρόεδρος του Συνασπισμού, μετά από ερώτηση του Πριν, «εμείς όταν βρεθήκαμε με τον κ. Μητρόπουλο δεν του είπαμε να αλλάξει άποψη. Εμείς τον θέλουμε ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι είναι έντιμος». Πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή που συνιστά ένα βήμα μπροστά αλλά και δύο πίσω: Μπροστά υπολογίζει ότι θα πάει ο Συνασπισμός σε εκλογικά ποσοστά, αν συναντηθεί και με τη μεγάλη δεξαμενή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Όμως βήμα πίσω αποτελεί η απόφαση να παραδώσει εθελοντικά την ηγεμονία και το «τιμόνι» σε ένα στέλεχος που δεν σταματά να αναπολεί το ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη. Και βέβαια, οπισθοχώρηση είναι και η «θυσία» του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα, στο βωμό της προνομιακής συμμαχίας με σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις.

0 Τοποθετησεις: