Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Χαφιεδισμός σε ΗΠΑ


Δίκτυο παρακολούθησης πολιτών που θα έκανε τους πράκτορες της Στάζι να θυμίζουν ερασιτέχνες ωτακουστές έχει θέσει σε λειτουργία η αμερικανική κυβέρνηση. Συνεχίζοντας την εξαιρετική τους έρευνα, που διεκδικεί το βραβείο πούλιτζερ, δημοσιογράφοι της Ουάσινγκτον Ποστ έφεραν στο φως νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το οργουελιανό κράτος του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα.





 Η έρευνα αποδεικνύει την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου μηχανισμού συλλογής πληροφοριών που χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε εμπόλεμες ζώνες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Με τη βοήθεια των αστυνομικών αρχών εκατοντάδες υπάλληλοι συλλέγουν πληροφορίες για διαδηλωτές και μέλη αντιπολεμικών οργανώσεων, τις οποίες επεξεργάζονται ειδικές ομάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Συνολικά 4.058 ομοσπονδιακά και τοπικά τμήματα και οργανώσεις εργάζονται για την αντιτρομοκρατική υπηρεσία με στόχο τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι να σημειωθεί έχουν λευκό ποινικό μητρώο και ουδέποτε κατηγορήθηκαν για οποιαδήποτε πράξη. Για τη λειτουργία της «αμερικανικής Στάζι» συνεργάζονται, μεταξύ άλλων η CIA, το FBI και το Πεντάγωνο.



Όλα για το Ισραήλ

Να τρομοκρατήσει τα μέλη φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων στις ΗΠΑ επιχειρεί το FBI, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες εκδίδει κλητεύσεις σε ακτιβιστές ζητώντας τους να παρουσιαστούν σε αξιωματικούς της υπηρεσίας. Παρόμοιες πρακτικές είχαν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα και εναντίον πολιτών που συμμετείχαν σε οργανώσεις για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τώρα στο στόχαστρο της υπηρεσίας βρέθηκαν μέλη της ηλεκτρονικής σελίδας http://electronicintifada.net που αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα, ανεξάρτητα κανάλια ενημέρωσης για το παλαιστινιακό στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Βασικός στόχος του FBI είναι, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, να ανακόψει τις πρωτοβουλίες για μποϊκοτάζ του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου, που κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στις ΗΠΑ.

Δεκέμβρης αλά ιταλικά

Συνεχίστηκαν για δεύτερη εβδομάδα οι συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομίας στην Ιταλία εν όψει της έγκρισης από το κοινοβούλιο δραστικών περικοπών από τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση. Οι φοιτητές αγνόησαν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που είχε επιβάλλει η αστυνομία σε κεντρικά σημεία της πόλης και συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες σε διάφορα σημεία αποκλείοντας και τμήματα της εθνικής οδού. Στο Παλέρμο, τη Νάπολη, το Μιλάνο και το Τορίνο σημειώθηκαν συγκρούσεις. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται, καθώς νέα στοιχεία σκιαγραφούν μια ζοφερή εικόνα για την ιταλική νεολαία. Η ανεργία των νέων ξεπερνά πλέον το 25%, ενώ σε περιοχές του Νότου κινείται πάνω από το 35%. «Δεν παλεύουμε μόνο για τα πανεπιστήμια, παλεύουμε για το μέλλον μας» ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες.

Απειλούν το Πακιστάν

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Πακιστάν προκαλούν οι συνεχιζόμενες αμερικανικές επιδρομές πέρα από τα σύνορα του Αφγανιστάν. Στελέχη του στρατού του Πακιστάν προειδοποιούν σε όλου τους τόνους ότι εάν το Πεντάγωνο εγκρίνει σχέδια για διαρκή παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε πακιστανικό έδαφος αυτό θα τερματίσει οριστικά τη μακροχρόνια συνεργασία των δυο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και στον τομέα των πληροφοριών. Το ΝΑΤΟ προς το παρόν αρνείται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Χαράς ευαγγέλια και για τα ελληνικά στρατεύματα κατοχής στο Αφγανιστάν, που ως νεροκουβαλητές της αμερικανικής πολεμικής μηχανής θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι συμμετείχαν στην καταστροφή μιας ακόμη χώρας.

Στη φυλακή ο X. Βιντέλα

Ισόβια κάθειρξη επέβαλε δικαστήριο της Αργεντινής στον πρώην δικτάτορα Χόρχε Βιντέλα, το στρατιωτικό καθεστώς του οποίου ευθύνεται για το θάνατο περίπου 30.000 ανθρώπων. Οι περισσότεροι από τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που προηγήθηκαν της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας αλλά οδηγήθηκαν και πάλι στο δικαστήριο από τους προέδρους Νέστορ και Κριστίνα Κίρχνερ. Στην παραληρηματική απολογία του ο πάλαι ποτέ άνθρωπος των ΗΠΑ στην περιοχή σημείωσε ότι οι ίδιοι «μαρξιστές που τον οδήγησαν στην πραγματοποίηση του πραξικοπήματος» έχουν επιστρέψει σε κυβερνητικά πόστα. Θα το ευχόμασταν αλλά αμφιβάλλουμε.

0 Τοποθετησεις: