Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Ανταρσία στο λιμάνι» του Πειραιά

 Μετά από δύο ανοιχτές συσκέψεις που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, συγκροτήθηκε η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση στον Πειραιά – Ανταρσία στο Λιμάνι. Η κίνηση έχει ως σκοπό να συμβάλει στην ανάδειξη αμεσοδημοκρατικών κινηματικών πρωτοβουλιών όπως επιτροπών κατοίκων και λαϊκών συνελεύσεων γύρω από ζητήματα που αφορούν στη ζωή των εργαζόμενων σε μια μεγάλη πόλη όπως ο Πειραιάς, που ήταν από τους «χαμένους» των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

                                          (φωτό: Κινητοποίηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο λιμάνι του Πειραιά) 
                                       

Ανάποδα με τους «πάνω», «στα ίσα» με τους «κάτω» στη Νέα Σμύρνη

Η Μια Πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης είναι μια συλλογικότητα, ένα δυναμικό αντικαπιταλιστικό σχήμα πόλης, νέων, ανέργων και εργαζόμενων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Έχει αναπτύξει πολύμορφη δράση για ζητήματα τοπικού και γενικότερου πολιτικού χαρακτήρα, που αφορούν τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του δήμου, αλλά και σε μέτωπα υπερτοπικού χαρακτήρα, που αφορούν στους κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου (αυτοκινητόδρομοι, Ελληνικό, συγκοινωνίες κ.λπ.).





ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Σπύρος Κωνσταντινίδης, επικεφαλής στη Δυτική Μακεδονία: Καρπός των οργισμένων καιρών

Μεγαλύτερη μας κατάκτηση η παρέμβαση στους εργάτες

    ¨


  Ο Σπύρος Κωνσταντινίδης είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Αντικαπιταλιστική Ανατροπή - Ενάντια σε Μνημόνιο, Kυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ στη Δυτική Μακεδονία. Φωτογράφος στο επάγγελμα, πολιτικά μαχόμενος στην Πτολεμαΐδα, είναι μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη

Παναγιώτης Κάτσαρης, επικεφαλής στην Πελοπόννησο: Έξοδος από ΟΝΕ και ΕΕ

Ο «Καλλικράτης» μακρύ χέρι του κράτους στην τσέπη μας



Θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους, σε ακόμα πιο δυναμικούς αγώνες από την επόμενη μέρα», λέει στο Πριν, ο Παναγιώτης (Τάκης) Κάτσαρης, γεωπόνος στο ΕΘΙΑΓΕ στην Καλαμάτα, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της κίνησης Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στον Μοριά, που κατεβαίνει στις εκλογές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συνέντευξη στον Στράτο Βουραζέρη





Δίωξη για διόδιο υποψηφίου στη Λάρισα


Την ώρα που ανακοινώνονται αυξήσεις φωτιά στις τιμές των διοδίων, κάποιοι «εγκέφαλοι» της ΕΛΑΣ προχωρούν σε ενέργειες τρομοκράτησης αγωνιστών του κινήματος κατά των διοδίων. Κάλεσαν τηλεφωνικά(!) τον υποψήφιο στις περιφερειακές εκλογές με την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία και μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Νίκο Ταλαχούπη, να περάσει από το τμήμα, θυμίζοντας εποχές χούντας. Χωρίς καμιά μήνυση ή εισαγγελική παραγγελία, οι αρχές διενεργούν έρευνα για δήθεν «αξιόποινες πράξεις που μπορεί να τελέστηκαν» κατά τη διαμαρτυρία που έγινε στα διόδια στις 6 Ιούνη και στην οποία καλούσε το Σωματείο Aυτοκινητιστών Θεσσαλίας. η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλίας και οι επιτροπές κατά των διοδίων.






Καθημερινές περιοδείες σε Γιάννενα και ¨Ηπειρο



Μαχητικότητα και αισιοδοξία φέρνει η προεκλογική κίνηση στα Ιωάννινα, όπου οι αγωνιστές της ΔΡΑΣΥ και της Αριστερής Παρέμβασης Ηπείρου καθημερινά περιοδεύουν σε χωριά και αστικά κέντρα με τα υλικά των συνδυασμών. Η διακήρυξη του συνδυασμού της περιφέρειας διακινήθηκε και σε εργατικούς χώρους, προκαλώντας συζήτηση για τα τοπικά και ευρύτερα προβλήματα. Θέση της Αριστερής Παρέμβασης είναι ότι για τα καθημερινά προβλήματα της πόλης κύρια ευθύνη φέρουν η τωρινή δημοτική και νομαρχιακή αρχή (ΝΔ), χωρίς βέβαια η επίσημη αντιπολίτευση να είναι άμοιρη ευθυνών.

Αντικαπιταλιστική σφήνα στις εκλογές


Οι «αυτοδιοικητικές» εκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο όπου η καπιταλιστική κρίση δείχνει το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό της βάθος. Πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρης επίθεσης απέναντι στα όποια κεκτημένα του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.

ΣΠΥΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ*

ΣΥΝ: Αντί για κόκκινο, όλα στο...πράσινο

  Μοναδική ελπίδα του η συνάντηση με το «σοσιαλιστικό χώρο»



 Ραντεβού με την ιστορία» έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για το βράδυ της 7ης Νοέμβρη, στην ομιλία του στο φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥΝ. Χαρακτήρισε δε την ενίσχυση του «πόλου συνάντησης» της Aριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου ως τη μόνη απάντηση στον «απειλούμενο κατακερματισμό των δυνάμεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Aριστεράς».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ

Τα Βατο-Παιδια είναι μόνο…δευτερο-κλασάτα

 Την άγουσα για το δικαστικό συμβούλιο τριών πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως δείχνουν τα τέσσερα ξεχωριστά πορίσματα της προανακριτικής επιτροπής, η οποία διερευνά το σκάνδαλο των ανταλλαγών δημοσίων γαιών με τη Μονή Βατοπεδίου.



ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Οικονομικό πραξικόπημα στην ευρωπαϊκή "μπανανία"

  Στην Ισπανία, η σοσιαλιστική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση για να εξαπολύσει μία ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Περικόπτει δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες και τις συντάξεις και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απολύουν κατά το δοκούν. Το ίδιο και στην Πορτογαλία και την Ελλάδα. Στη Βρετανία, ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του Ντέιβιντ Κάμερον επιβάλει τά σκληρότερα μέτρα λιτότητας από την εποχή της Θάτσερ.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

Συνδυασμός Δημαρά: «Ανεξάρτητος» με δηλώσεις ...πασοκοφροσύνης

Την ανεξαρτησία και την πολυσυλλεκτικότητα του συνδυασμού του τονίζει με κάθε ευκαιρία ο Γιάννης Δημαράς που με το συνδυασμό του Άρμα Πολιτών διεκδικεί τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής. Ναι μεν ο Γ. Δημαρά έχει κατά καιρούς κρατήσει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ουσιαστικά συμπορεύεται μαζί του και μάλιστα, αυτή τη φορά στο πλαίσιο μιας κατάφωρης προσπάθειας εξαπάτησης του λαού, ανεμίζοντας μια πλαστική σημαία ανεξαρτησίας από το κυβερνών κόμμα.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Πρασινοφρουρός ο Άδωνις!


                                          Φωτό: Σε πορεία χρυσαυγιτών για την ιθαγένεια

Και στον τομέα της παιδείας επιβεβαιώνεται το «φλερτ» του ΛΑΟΣ με την κυβέρνηση. Η συνάντηση της Άννας Διαμαντοπούλου με τον πρόεδρο του κόμματος και τον υπεύθυνο του τομέα Παιδείας και υποψήφιο περιφερειάρχη Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν κάτι παραπάνω από φιλική, αφού το ακροδεξιό κόμμα έδωσε σε όλες τις πρωτοβουλίες της υπουργού τη συγκατάθεσή του. Αρχικά, ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξήρε τη σπουδαιότητα του υποτιθέμενου διαλόγου που ξεκίνησε η κυβέρνηση επί ειλημμένων αποφάσεων, έπειτα είπε πως υπάρχουν «θέματα που συμφωνούμε και άλλα που διατηρούμε τις επιφυλαξεις μας», για να καταλήξει σε ευχές στην Α. Διαμαντοπούλου για την «επιτυχή έκβαση του αγώνα της»!
Μετά την ψήφιση του μνημονίου, την πρόσφατη ρήση του Ά. Γεωργιάδη ότι στο Βατοπέδι δεν υπάρχει σκάνδαλο, τώρα και στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, ο εκλεκτός του ΛΑΟΣ για την Αττική δίνει τη συναίνεσή του. Αλλωστε, σε όλη την προεκλογική παρουσία του, ο Άδωνις Γεωργιάδης αποφεύγει συστηματικά οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική, επιλέγοντας αποκλειστικά το πεδίο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού για να αναπτύξει το λαϊκιστικό πολιτικό του λόγο.

Διαλύει τον ΟΣΕ η κυβέρνηση

 Καταργεί τις υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις εργασίας 




 Κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» του ΟΣΕ, παίρνοντας έτσι το δρόμο για τη ψήφιση του από τη Βουλή στις επόμενες τρεις εβδομάδες. 

Αγωνιστικές επιτυχίες


Δεκάδες είναι οι επιστολές και τα μηνύματα φαντάρων που καταγράφουν όχι μόνο την επιτυχία της αγωνιστικής τους στάσης απέναντι στην Παράνομη Υποχρεωτική τους μετάθεση στην ΕΛΔΥΚ, αλλά και τις ευχαριστίες τους στο Δίκτυο Σπάρτακος για την πολιτική και ηθική στήριξη που τους πρόσφερε.



Αγρότες: Ανατροπή της καταιγίδας


 Θα επιταχυνθεί η επίθεση ΕΕ, κυβέρνησης, κεφαλαίου στην ύπαιθρο. 

Ολέθριες είναι οι συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες και όλους τους εργαζόμενους από την 30χρονη παραμονή στην ΕΕ και την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της (ΚΑΠ) από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ: Τεράστια μείωση της παραγωγής σε βασικά προϊόντα (καπνός, βαμβάκι, ζάχαρη, σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα, σιτηρά, κτηνοτροφία, κ.ά.).



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ

Μάχη για τη στέγαση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ο πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου Δ. Τσουγκαράκης, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία συλλογική διαδικασία διέταξε την απομάκρυνση πάνω από 220 φοιτητών από τις φοιτητικές εστίες της Κέρκυρας. Η κίνηση αυτή του πρύτανη κατήργησε στην πράξη το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση που υπήρχε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ένα από τα τελευταία πανεπιστήμια που το διατηρεί.




 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


Αναστολή λειτουργίας τμημάτων ΑΕΙ

Η υποχρηματοδότηση παραλύει τη λειτουργία σχολείων και σχολών 

Καζάνι που βράζει είναι αυτή τη στιγμή ο χώρος της εκπαίδευσης κι όμως η «σιδηρά κυρία» της κυβέρνησης Άννα Διαμαντοπούλου, δείχνει ανυποχώρητη στην πιο βάρβαρη αναδιάρθρωση που έχει επιχειρηθεί ποτέ σε ολόκληρο το φάσμα της εκπαίδευσης. Στο όνομα της κρίσης, άλλωστε, όλα επιτρέπονται... 



ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ 

Μάνια Παπαδημητρίου: Εποχή για πραγματικούς καλλιτέχνες





ΜΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ηθοποιός και σκηνοθέτης, συνέντευξη στον Παναγιώτη Φραντζή

Για δεύτερη χρονιά ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου η παράσταση Το όνομά μου είναι Rachel Corrie. Η Μάνια Παπαδημητρίου τη σκηνοθετεί, ερχόμενη σε άμεση σχέση με την πολιτικοποιημένη νεότερη γενιά του θεάτρου. Γι’ αυτό θα τη δείτε να συμμετέχει και στο κινηματικό δρώμενο της Πέμπτης 14 Οκτώβρη με τους Καλλιτέχνες Ενάντια στο Μνημόνιο.



Με τους συνδυασμούς της ανατροπής




Με αντικαπιταλιστικό «αέρα» ανοίγουν πανιά οι συνδυασμοί που στηρίζει η εκτός των τειχών Αριστερά στις περιφερειακές εκλογές. Στις 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας η αντικαπιταλιστική Αριστερά θα δώσει τη μάχη της ψήφου και του πολιτικού περιεχομένου: Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Κρήτη και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη είναι οι περιφέρειες όπου θα φτάσουν τα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια, στελεχωμένα από ανθρώπους του καθημερινού μόχθου και αγώνα. Εκτός από τις περιφέρειες, και στους δήμους η αντικαπιταλιστική Αριστερά θα δώσει τη μάχη: Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Γιάννενα, Περιστέρι και συνολικά σε πάνω από 20 δήμους οι συνδυασμοί της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς φιλοδοξούν να εκφράσουν το ανατρεπτικό πνεύμα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, το μνημόνιο και τον «Καλλικράτη».


Θέμα: Προϋπολογισμός εξαθλίωσης

 Κοινό μυστικό το ΔΝΤ


 Όλοι γνώριζαν εκτός  από εμάς!



Μια τεράστια συμπαιγνία είχε στηθεί γύρω από την ελληνική κρίση, πολύ καιρό πριν ξεκινήσει η κινδυνολογία και γίνει η προσφυγή σε ΔΝΤ - ΕΕ, όπως αποκαλύπτεται κάθε μέρα που περνάει.



MME: Πρωτοφανής επίθεση στους εργαζόμενους


Ο καταιγισμός των πρόσφατων δημοσιευμάτων για την κρίση του Τύπου με  την υπογραφή διευθυντών και διακριμένων αρθογράφων, προσπαθεί με μια τρομερή αγωνία να πείσει τους αναγνώστες, το κοινό, τους πελάτες πως η πρόσφατη επίθεση των ιδιοκτητών ΜΜΕ εναντίον των εργαζομένων τους, είναι όχι μόνο αναπόφευκτη αλλά η μόνη διέξοδος σωτηρίας για τη βιωσιμότητα των ελληνικών εφημερίδων. 


ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ                       

Πορεία κατά των απολύσεων και της ανεργίας,

Τρίτη 12/10 Προπύλαια στις 6.30 




 'Οχι σε όλα», με αυτό τον κυνικό τρόπο απάντησαν οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Γραμμάτων στους εργαζόμενους κατά την τριμερή συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Τετάρτη, στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία του υφυπουργού Β. Κεγκέρογλου. Οι εκπρόσωποι του ΔΟΛ όχι μόνο αρνήθηκαν το αίτημα των εργαζομένων να απορροφηθούν όλοι άμεσα σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου, αλλά παρουσιάστηκαν αδιάλλακτοι ακόμη και στις προτάσεις του υφυπουργού.

Τώρα και υποκινούμενα SMS


Καμία πρωτοτυπία δεν επιδεικνύουν οι υπουργοί Παιδείας του αστικού δικομματισμού, όσο κι αν προσπαθούν να εμφανιστούν ως νεωτεριστές. Είκοσι χρόνια τώρα «υποκινούμενες» θεωρούν τις μαθητικές καταλήψεις. Υποκινούμενες θεωρεί και τις νέες καταλήψεις, τα πρώτα μαθητικά αγωνιστικά σκιρτήματα και η Άννα Διαμαντοπούλου.



Ο ψεύτης, ο εμπρηστής και η αλήθεια

Γ. Παπανδρέου και A. Σαμαράς παίζουν ένα βιντεογκέιμ πολιτικής



Ο Τύπος, τα τηλεοπτικά κανάλια και η αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή την εβδομάδα, έμειναν στο πραγματικά απολαυστικό «κάρφωμα» του Γ. Παπανδρέου από τον ομοϊδεάτη του σοσιαλδημοκράτη, Πέερ Στάινμπρουκ


ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Αντικαπιταλιστική αγωνιστική πρόταση

Δεν μιλάμε τη «γλώσσα της αγοράς», αλλά των συμφερόντων των εργαζομένων
Θεσσαλονίκη της Ανατροπής Κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ - «Καλλικράτη». Αυτό είναι το όνομα της κίνησης πόλης, με την οποία εκατοντάδες αγωνιστές θα παρέμβουν στις εκλογές για το Δήμο της Θεσσαλονίκης.



ΘΩΜΑΣ ΣΟΥΝΑΠΟΓΛΟΥ

Γιάννης Κούτρας, επικεφαλής στην Κεντρική Μακεδονία: Σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική


Διαγραφή του χρέους, απαγόρευση απολύσεων, μέτωπο στο ρατσισμό

Συνέντευξη στον Δημήτρη Σουφτα

 Οι φετινές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση γίνονται μέσα σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά μαζί με την τρόικα ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ στην εφαρμογή ενός πραγματικού σφαγείου δικαιωμάτων, που φέρνουν τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. 


Τριχοτόμηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ!

 Το γενικό ξεπούλημα της ενέργειας ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ συνεδριάζει για να αποφασίσει την τριχοτόμηση της επειχείρησης. Πρόκειται για την προτελευταία φάση πριν την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του κλάδου της ενέργειας. Με αυτή την ενέργεια ξεκινά η εφαρμογή του λεγόμενου τρίτου ενεργειακού πακέτου που προβλέπεται στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα, με βάση το οποίο η πλήρης «απελευθέρωση» θα ξεκινήσει στις 31 Μαρτίου. Μέχρι τότε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρέπει να έχει ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο για ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές.



Στηρίξτε οικονομικά!




Το πρώτο βήμα έγινε. Εκατοντάδες αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς μπαίνουν στην εκλογική μάχη. Συνδυασμοί αντικαπιταλιστικής ανατροπής κατεβαίνουν σε δέκα Περιφέρειες και σε πάνω από είκοσι δήμους πανελλαδικά. Σπάνε τη «δικτατορία» του μνημονίου ως μονόδρομου, αλλά και την προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού κάθε ανατρεπτικής φωνής. Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου αφενός απογείωσε τις υποχρεωτικές εκλογικές δαπάνες, επιδιώκοντας να κάνει τη συμμετοχή στις εκλογές ...σπορ αποκλειστικά για πλουσίους ή για μιζαδόρους. Αφετέρου, απαγόρευσαν ουσιαστικά την οικονομική ενίσχυση με το μπλοκάκι, αφού κάθε συνδρομητής πρέπει να δίνει ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ! Και αυτό στο όνομα της... διαφάνειας, όταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τα παίρνουν χοντρά και μαύρα από εταιρείες, όπως έχουν παραδεχθεί και πρώην υπουργοί τους (υπόθεση Ζίμενς).


O επόμενος νεκρός Ινδιάνος

Kαλός Ινδιάνος είναι ο νεκρός Ινδιάνος, έλεγαν οι κατακτητές της Άγριας Δύσης. Καλό τρένο στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού είναι το ιδιωτικοποιημένο τρένο. Αφού οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άφησαν τις δημόσιες σιδηροδρομικές μεταφορές να ρημάξουν, τώρα τους δίνουν τη χαριστική βολή.



Ιδιωτικά πάθη, δημόσιες αμαρτίες

Ο Βιμ Βέντερς στην ταινία του Τα φτερά του έρωτα κάνει ένα καυστικό σχόλιο για τη γερμανική κοινωνία. Λέει περίπου το εξής: κάθε Γερμανός έχει γίνει ένα ανεξάρτητο κρατίδιο, υψώνει μια σημαία και ανακηρύσσει τον εαυτό του κυρίαρχο.  Η εικόνα αυτή μου επιστρέφει τακτικά όταν παρακολουθώ, ακούω και μαθαίνω τα όσα μας συμβαίνουν. Η Αριστερά μας δεν είναι μόνο γεμάτη συλλογικά κρατίδια, που κατοχυρώνουν τα όρια τους, αποχτούν τίτλους, και αμύνονται υπέρ βωμών και εστιών αν δεχθούν αμφισβήτηση. Πέραν αυτού, έχει πολλαπλασιάσει τις ατομικότητές της.



ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ

Σκιές στην Κύπρο


Παράδοξη και ταυτόχρονα αποκαλυπτική είναι η στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των φερεφώνων της στα ΜΜΕ αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς πόσο αυτή καθορίζεται από τη γραμμή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Τόσο οι δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο ινστιτούτο Μπρούκινγκς στην Ουάσινγκτον όσο και πρωτίστως η δημοσιογραφική κάλυψη της επίσκεψης του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Αλέν Κριβίν: Υπάρχουν δύο Αριστερές!




ΑΛΕΝ ΚΡΙΒΙΝ, Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα Γαλλίας

 Με πρωταγωνιστική παρουσία στα γεγονότα του Μάη του ’68, ο Αλέν Κριβίν υπήρξε ιστορικό στέλεχος της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ένωσης (LCR) και εκ των συνιδρυτών του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (ΝΡΑ), της ισχυρότερης οργάνωσης στο χώρο της γαλλικής, αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου θα πάρει μέρος στην τελική, πολιτική συζήτηση της διήμερης, διεθνούς διάσκεψης που οργανώνει στις 15 και 16 Οκτωβρίου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης εναντίον του μνημονίου κυβέρνησης, Ε.Ε. και ΔΝΤ. Με αφορμή την εν λόγω εκδήλωση, ο Αλέν Κριβίν παραχώρησε στο “ΠΡΙΝ” τη συνέντευξη που ακολουθεί.



Συνέντευξη στον Πέτρο Παπακωνσταντίνου

Συμβούλιο της Ευρώπης: Θεσμικός εκφασισμός




Υπερψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, από την Κεντρική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, την περασμένη Πέμπτη, το ψήφισμα και οι συνοδευτικές «συστάσεις» προς τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, με πρόσχημα τη δήθεν «καταπολέμηση του εξτρεμισμού». Ενδεικτικό των στοχεύσεων ήταν ότι η χρήση του όρου «αριστερός εξτρεμισμός», έγινε κατ’ επανάληψη από τους ομιλητές βουλευτές. Θεσμοθετείται δηλαδή, με επίσημο τρόπο, η ταξική συμμαχία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, εναντίον του μετώπου των ευρωπαίων εργαζομένων.

«Πράσινη» σφήνα στην παντοδυναμία του Λούλα

Η άνοδος του Κόμματος των Πρασίνων, η υποψήφια του οποίου συγκέντρωσε ποσοστό 19,5% στον πρώτο γύρο, ήταν η έκπληξη των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή. Μπορεί η Μαρίνα Σίλβα, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος του Λούλα, που μεγάλωσε σε απομακρυσμένη περιοχή του Αμαζονίου και ήταν αναλφάβητη μέχρι την ηλικία των 16, να ήρθε τρίτη και να απέτυχε να περάσει στο δεύτερο γύρο, ωστόσο το ποσοστό της ήταν μεγαλύτερο από εκείνο που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Η Ντζίλμα Ρουσέφ, εκλεκτή του απερχόμενου προέδρου Λούλα και διάδοχός του στην ηγεσία του Κόμματος των Εργατών, με ποσοστό 46,6% και ο Ζοζέ Σέρα, επικεφαλής του Κόμματος του Δημοκρατικού Κινήματος, με 32,7% θα διεκδικήσουν την προεδρία στο δεύτερο γύρο, στις 31 Οκτωβρίου.





ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ

Μήνυμα ανατροπής σε όλη την Ελλάδα




Πανελλαδική η παρέμβαση της αντικαπιταλιστική ς Αριστεράς στις εκλογές με τουλάχιστον δέκα ψηφοδέλτια από τις 13 περιφέρειες, ψηφοδέλτια στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, σε δέκα ακόμη δήμους του λεκανοπεδίου, καθώς και σε αρκετούς στην επαρχία. Με συνέντευξη Τΰπου, την περασμένη Τέταρτη στην ΕΣΗΕΑ, επισημοποιήθηκε η κάθοδος του συνδυασμού Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική - Ανταρσία σε Μνημόνιο, Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Άγγελο Χάγιο και αντιπεριφερει άρχε ς τους: Γιάννη Σηφακάκη, Σπΰρο Δρίτσα, Δημήτρη Σαραφιανό, Χρίστο Μπίστη, Γιάννη Φελέκη, Κώστα Παπαδάκη, Νίκο Καββαδά και Μαργιότα Αλμυρουδη. Το ψηφοδέλτιο στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις εννέα συνιστώσες της, οργανώσεις της αντικαπιταλιστική ς, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, την Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη και πλειάδα ανένταχτων αγωνιστών. Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε και το ψηφοδέλτιο για το Δήμο Αθηναίων, Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, με επικεφαλής τον Πέτρο Κωνσταντίνου. Οι δυο επικεφαλής κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολουμένους, την αγρστιά, τη ριζοσπαστική διανόηση, με την ψήφο τους στη Αττική, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, να στείλουν στις αγορές, στα χρηματιστήρια και στο διευθυντήριο των Βρυξελλών, μήνυμα οργής και αποφασιστικού αγώνα για την ανατροπή του μνημονίου, του «Καλλικράτη», της αντεργατικής επίθεσης και των διαχειριστών της: της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΔΝΤ και της ΕΕ Τόνισαν ότι η παρατεταμένη επίθεση μπορεί να ανατραπεί, μαζί με την κυβέρνηση - μαριονέτα των χρηματιστών, από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα και όχι με κοινοβουλευτικές ασκήσεις χάρτου ή με επικοινωνιακές ατάκες κατά του μνημονίου. Για το στόχο της ανατροπής, οι συνδυασμοί της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, καλούν όλη την Αριστερά, σε κοινή δράση μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.
Στην τελική ευθεία λοιπόν! Οι χιλιάδες αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, που κατανοούν την κρισιμότητα αυτών των εκλογών, μπαίνουν στη μάχη, όχι μόνο για την ψήφο, αλλά για να φτάσει το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας, του αγώνα και της στράτευσης σε μια νέα εποχή ταξικών αναμετρήσεων, που μόλις αρχίζει, σελ. (στην έντυπη έκδοση 5,12-17).


ΑΝΕΡΓΙΑ: Μέτωπο αγώνα για την προάσπιση της εργασίας




Απαγόρευση των απολύσεων, μείωση του χρόνου εργασίας, πάλη ενάντια σε κάθε απόλυση
  «Όσο υπάρχει ύφεση στην οικονομία η ανεργία θα αυξάνει», δήλωσε κυνικά η υπουργός ...Ανεργίας Λ. Κατσέλη, δίνοντας και το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τη δήθεν αντιμετώπιση του κοινωνικού κόλαφου που τροφοδοτείται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου από την υλοποίηση της αντεργατικού πραξικοπήματος της κυβέρνησης. Πλέον η ανεργία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις ακόμα και για την «μαγειρεμένη» επίσημη στατιστική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, η ανεργία άγγιξε το 11,8% και τους 600.000 όταν πριν από έναν ακριβώς χρόνο ήταν  8,9%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 34% μόλις σε ένα χρόνο! Μάλιστα η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι «149.000 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα, άλλα 80.000 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά, και επιπλέον, 90.000 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργοι». Αυτό μας δείχνει ότι μέσα σε ένα χρόνο 310.000 (!) άτομα απώλεσαν την εργασία τους!

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Αθήνα: Δράση αγώνα και ανατροπής

 Η εκλογική μάχη του Νοεμβρίου στον πρώτο δήμο της χώρας έχει πολλαπλή σημασία. Δεν είναι μόνο απλή διαμαρτυρία στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη», αλλά βαθύτερη καταδίκη: Της γενικευμένης αντεργατικής επίθεσης ΕΕ - ΔΝΤ - κυβέρνησης, της διεξόδου από την κρίση υπέρ της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

                                         Φωτό: Σιδερόφρακτη Αθήνα προωθούν Κακλαμάνης-Καμίνης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΙΖΟΣ

ΠΕΡΙσκόπιο

  Στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαόμπο απονεμήθηκε τελικά το φετινό Νόμπελ Ειρήνης παρά τις απειλές του Πεκίνου. Δίκαιη επιλογή που επισκιάζεται όμως από την περσινή βράβευση του Ομπάμα και από το γεγονός ότι η Κίνα τυχαίνει να βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον για την οικονομική και νομισματική της πολιτική. Η επιτροπή θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για την ειρήνη και όχι για την σταυροφορική προώθηση της δυτικής κουλτούρας και ιδεολογίας στον πλανήτη.