Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η σκουριά των λέξεων


Πλημμύρισε πάλι ο κόσμος λέξεις. Πυροβολούν αδέσποτες κι ευτελισμένες. Τα χείλη που τις προφέρουν τις έχουν ήδη αρνηθεί πριν τις ξεστομίσουν. Κι εκείνες άδειες από περιεχόμενο δεν φτάνουν στα αυτιά μας, όταν προφέρονται και γραμμένες αρνούνται να περάσουν πιο μέσα από τον αμφιβληστροειδή, είτε συνοδεύονται από πολυτελή φωτογραφημένα χαμόγελα, είτε όχι. 



ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ

Σε γενική δοκιμασία ο ΣΥΡΙΖΑ με κείμενο διαφωνίας


Η Κουμουνδούρου θυσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο βωμό της συνάντησης με τη σοσιαλδημοκρατία Τα σύννεφα μαζεύτηκαν από νωρίς. Πριν καν ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι συζητήσεις στράφηκαν στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ με δραματικούς τόνους. Κείμενο που υπογράφουν δύο βουλευτές του συμμαχικού σχήματος (Β. Μουλόπουλος και Θ. Δρίτσας) και εννέα μέλη της Γραμματείας (από τη Ρόζα, το Ξεκίνημα, το Κόκκινο, την ΑΚΟΑ, τους Οικοσοσιαλιστές και ανένταχτοι) δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Αυγή και θέτει σοβαρό ζήτημα κρίσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας και σε επίπεδο στελεχών την παραζάλη που έχει κυριεύσει τα μέλη της συμμαχίας: Το γεγονός ότι στην περιφέρεια Αττικής μοιράζουν διαφορετικό προεκλογικό υλικό και κολλούν αφίσες με διαφορετικά συνθήματα.




ΘEMA: Η Ε.Ε μετά τη σύνοδο κορυφής

Σκληρή λιτότητα για πάντα
  

Τον Δεκέμβρη θα γίνουν γνωστοί οι ακριβείς όροι της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» που πρότεινε η Γερμανία και αποδέχθηκαν χωρίς αντιρρήσεις οι υπόλοιποι 26 ηγέτες της ΕΕ στην τελευταία σύνοδο κορυφής. Σε κάθε περίπτωση, θα περιλαμβάνουν σκληρή λιτότητα επ’ άπειρον καθώς ο λογαριασμός θα μεταβιβάζεται πριν απ’ οπουδήποτε αλλού, στο λαό της υπερχρεωμένης χώρας.





Φιλο – ΔΝΤ παραλήρημα Ψαριανού


Aχαρακτήριστο είναι το λεκτικό και πολιτικό ολίσθημα του Γρηγόρη Ψαριανού σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Σκάι και τον Άρη Πορτοσάλτε την εβδομάδα πριν τις εκλογές: «Αριστεροδεξιά: Είναι το ίδιο κατά του ΔΝΤ, της τρόικας και του μνημονίου η Χρυσή Αυγή και το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η Χρυσή Αυγή και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμπίπτουν, έξω οι ξένοι κάτω το ΔΝΤ», είπε ανερυθρίαστα, κάτω και από την επιδοκιμασία του δημοσιογράφου. Στην τελική ευθεία πριν την κάλπη, η πολιτική τύφλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην προσπάθειά της να αποδείξει ακόμα και σήμερα το δήθεν «αυτοδιοικητικό» χαρακτήρα των εκλογών αποκτά χαρακτηριστικά εντελώς αντιδραστικά και μισαλλόδοξα χαρακτηριστικά.
Άλλωστε ακόμα και η «υπεύθυνη» φωνή του κόμματος, ο Φώτης Κουβέλης, το ίδιο υπονόησε με πιο περίτεχνες διατυπώσεις κατά τη διακαναλική του συνέντευξη: Μίλησε για «απέλπιδες φωνές κατά του ΔΝΤ» και άθροιση της αντιμνημονιακής ψήφου στη Δεξιά της ΝΔ. Στην ίδια συνέντευξη, ερωτώμενος για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε: «Ο αριστερός ευρωπαϊσμός μας είναι παρών και διεκδικεί. Αν δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε».


Α. Κυρ. 

Η Αριστερά και τα καθήκοντα της επόμενης μέρας

Να αντιστρέψουμε τον πολιτικό εκβιασμό 

  Σε αυτές τις εκλογές το πιο σημαντικό πολιτικό στοιχείο είναι ότι κυριάρχησε η συζήτηση για το δεύτερο γύρο∙ προφανώς, όχι το δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά της κρίσιμης και καθοριστικής αναμέτρησης με τη συντριπτική επίθεση του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας που έπεται των εκλογών



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΑΣΙΔΗΣ
ΘΩΜΑΣ ΣΟΥΝΑΠΟΓΛΟΥ

Αποτελέσματα των συνδυασμών της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς





Για όσους δεν θέλουν να ψάχνουν από το χάρτη του ekloges.ypes.gr 
Μπορείτε να μπείτε στο ιστολόγιο του Χαρίδημου Μανουσάκη όπου έχει ξεχωριστούς συνδέσμους (links) για κάθε Περιφέρεια και Δήμο όπου συμμετέχουν αντικαπιταλιστικά, εξωκοινοβουλευτικά ή  ευρύτερα ψηφοδέλτια. Κάντε κλικ εδώ.

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των εκλογών. Κάντε κλικ εδώ
Ανακοίνωση Νέου Αριστερού Ρεύματος. Κάντε κλικ εδώ

ΚΚΕ: Θολή λαϊκή εξουσία, χωρίς αιτήματα

Ακυρώθηκε το «μέτωπο»




Μαχητική αντίσταση αλλά απουσία πολιτικών αιχμών χαρακτηρίζει το πολιτικό πρόγραμμα του ΚΚΕ και των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης. Έτσι παρουσιάζεται το εξής παράδοξο: Παρόλο που ο Περισσός ανέβασε απότομα τον πολιτικό πήχη, ταυτίζοντας απόλυτα την ψήφο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με την ψήφο στο κόμμα, «σαν να ήταν βουλευτικές εκλογές», όπως είπε η Aλέκα Παπαρήγα στη διακαναλική της συνέντευξη Tύπου, ωστόσο το πολιτικό στίγμα είναι θολό και γενικό, λόγω της απουσίας συγκεκριμένων αιτημάτων πάλης.

AΝΤΡΕΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Ανταρσία και στις κάλπες!

«Μην καταριέσαι το σκοτάδι, άναψε ένα φως»!


Απάντηση στην πρόκληση Παπανδρέου, η μαζική υπερψήφιση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς




 Πολλές φορές έχει ειπωθεί ότι ένας λαός μπορεί να υπομείνει την κλοπή των δικαιωμάτων του, αλλά δεν αντέχει την προσβολή της αξιοπρέπειάς του, το ψέμα και την κοροϊδία. Ή καλύτερα, συνήθως ωθούν το ποτήρι να ξεχειλίσει, κάνουν τους εργαζόμενους να πουν «φτάνει πια»! Αυτή την τύχη κινδυνεύει να έχει ο προκλητικός εκβιασμός που επιχείρησε ο πρωθυπουργός, θέτοντας το δίλημμα «ή ψηφίζετε τους ανθρώπους μου ή σας πάω σε εκλογές».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ 

Ένας πόνος και ένα όραμα για την Αριστερά



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ*



Ο κόσμος βλέπει σε σας τη στερνή του ελπίδα. Καιρός να πείτε: Οι σταγόνες ποτάμι να γίνουν (Μπέρτολτ Μπρεχτ). Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη σε έκταση, βάθος και διάρκεια επίθεση από την αστική τάξη σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων, αλλά και των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και της νεολαίας.
Μάλιστα, στη νέα εποχή των ιστορικά πρωτόγνωρων εκρηκτικών υλικών όρων και προϋποθέσεων, ώστε να δουλεύει, να αμείβεται και να ζει καλά στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο του ο εργάτης - δημιουργός.



* Καθηγητής φυσικός, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με την «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», με υποψήφιο Δήμαρχο
τον Σίμο Ρούσσο.


Διώξτε τους απόψε!


Νύχτα γεμάτη ελπίδες η αποψινή. Ελπίδες πρώτα πρώτα ότι οι συνδυασμοί της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που υποστηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλες τις περιφέρειες της χώρας θα συγκεντρώσουν το υψηλότερο μέχρι τώρα ποσοστό σε εκλογές – και μάλιστα τόσο υψηλό για τα μέτρα της εν γένει ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε να σκορπίσει κλίμα ενθουσιασμού στους δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές της. Να ενισχύσει έτσι την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητά τους ενόψει των εξαιρετικά σκληρών αγώνων και συγκρούσεων που έρχονται.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Νέα Δημοκρατία: «Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις του μνημονίου»

Δημαγωγία Α. Σαμαρά, με υποστήριξη των αντεργατικών αλλαγών


Εχει ξεθωριάσει η περίφημη «αντιμνημονιακή στρατηγική» της Νέας Δημοκρατίας. Ο Α. Σαμαράς φουσκώνει επικοινωνιακά τη ρηχή αντικυβερνητική και «αντιμνημονιακή» δημαγωγία την ίδια στιγμή που υποστηρίζει την αναγκαιότητα των ουσιαστικών μέτρων του και δεσμεύεται ότι «η μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ» θα εφαρμόσει τις επιταγές της τρόικας. 

ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Γιώργος Μποτσίδης: Βυθίζουν την περιοχή στην ανεργία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΤΣΙΔΗΣ, επικεφαλής του συνδυασμού Ανταρσία στην Ανατ. Μακεδονία - Θράκη

Κοινή πάλη με τη μειονότητα ενάντια σε κάθε διάκριση


Συνέντευξη στον Παντελή Προμπονά

Μεγάλη εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα

  

 Στις πρώτες εκλογές του «Καλλικράτη», μίας σημαντικής, αντιδραστικής τομής στο σύστημα διοίκησης του αστικού κράτους στη χώρα μας, η επαναστατική Αριστερά δηλώνει παρούσα. Σε μια εκλογική μάχη, από τις δυσκολότερες των τελευταίων χρόνων. Ακόμα και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων, όσο αφορά το γραφειοκρατικό της σκέλος, αποτέλεσε μεγάλη δοκιμασία, οργανωτική και οικονομική, για συλλογικότητες, χωρίς εξειδικευμένα επιτελεία και κυρίως χωρίς κρατική ή επιχειρηματική οικονομική στήριξη.
Η συγκρότηση αντικαπιταλιστικών ψηφοδελτίων, στις έντεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας (πλην Ν. Αιγαίου και Στ. Ελλάδας), αλλά και η ενισχυμένη παρουσία συνδυασμών της επαναστατικής Αριστεράς στη μάχη των δημοτικών εκλογών, με τη συμμετοχή συνολικά πάνω από 1.500 αγωνιστών στα ψηφοδέλτια, αποτελεί απόδειξη για την αυξημένη γεωγραφική και κοινωνική δικτύωση, αλλά και την ανταπόκριση που συναντά το πολιτικό μήνυμα της Αριστεράς της ανατροπής.





ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ 

Νέο Αριστερό Ρεύμα: Ψηφίζουμε αντικαπιταλιστική Αριστερά





Κάλεσμα, (διαβάστε το πλήρες κείμενο εδώ),  να μαυρίσουν τους συνδυασμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ απευθύνει στους εργαζόμενους το ΝΑΡ, ζητώντας υπερψήφιση των συνδυασμών που στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, γιατί αποτελεί την καλύτερη καταδίκη του μνημονίου και του Καλλικράτη και συνολικά της «χούντας» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.

Ο Οκτώβρης του μέλλοντός μας


Ήταν 7 του Νοέμβρη. Σαν σήμερα, το 1917, ξεκινούσε η Οκτωβριανή Eπανάσταση. Με το παλιό ημερολόγιο ήταν Οκτώβρης, όταν τα σοβιέτ των εργατών και των στρατιωτών της Πετρούπολης, εμπνεόμενα από την επαναστατική πολιτική των μπολσεβίκων και του Λένιν, αποφάσιζαν να κινητοποιηθούν για την κατάληψη της εξουσίας. Το μεγάλο άλμα στον ουρανό είχε ξεκινήσει. Κι ακόμα κι αν η πορεία προς τον κομμουνισμό ανακόπηκε, έμεινε μετέωρη και τελικά το εκμεταλλευτικό καθεστώς που προέκυψε από την ανεπανάληπτη αυτή εμπειρία κατέρρευσε, η σημασία αυτού του γιγαντιαίου οκτωβριανού βήματος της ταξικής πάλης σημαδεύει το μέλλον.