Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μια διδακτική ιστορία με τον Ζ. Μπλάτερ...


Αν κάποιος επιθυμεί να αντιληφθεί πόσο εκτεταμένη είναι αλλά και πόσο ανεκτή γίνεται η διαφθορά στη ΦΙΦΑ, για την οποία γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή τις ποινές που επιβλήθηκαν σε δύο αξιωματούχους του εν λόγω παγκόσμιου ποδοσφαιρικού διευθυντηρίου, δεν έχει παρά να επιστρέψει για λίγο στο 2002. Την άνοιξη του έτους εκείνου το αφεντικό της ΦΙΦΑ, Ζεπ Μπλάτερ, βαρυνόταν με καταγγελίες για πληθώρα οικονομικών σκανδάλων. 



ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Νεοσύλλεκτοι εναντίον προπαγάνδας


Ο διοικητής του ΚΕΝ Καλαμάτας, Συνταγματάρχης Γ. Κοντοστέργιος, επιχείρησε να ασκήσει προπαγάνδα στους φαντάρους διατάζοντας ανθυπολοχαγό να διαβάσει μιλιταριστικό λογύδριο στην αναφορά του στρατοπέδου, εγκωμιάζοντας τη διαχρονικά αμυντική αποστολή του στρατού.



Διαλύουν τις συγκοινωνίες κυβέρνηση και τρόικα

Στο 1,5 ευρώ το εισιτήριο, ενώ το κράτος χρωστά εκατομμύρια

Ολοκληρωτική και αδυσώπητη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες είναι έτοιμη να εξαπολύσει η κυβέρνηση στο όνομα της εξυγίανσης των οικονομικών τους, στοχεύοντας όμως παράλληλα και στην πλήρη κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα τους και στο ξεπούλημά τους στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της τρόικας, οι... προβληματικές ΔΕΚΟ των μεταφορών θα πρέπει άμεσα να μετατραπούν σε ιδιωτικές, άκρως κερδοφόρες εταιρείες, μέσω σαρωτικών αλλαγών. Το προσχέδιο νόμου που παρουσίασε το υπουργείο Υποδομών φέρνει σαρωτικές αλλαγές, τόσο στο σημερινό εργασιακό καθεστώς, όσο στην οργάνωση και τη λειτουργία των συγκοινωνιακών φορέων.



ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δωρεάν υγεία στην πράξη

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ   
Οι γιατροί κατήργησαν το εισιτήριο και τις πληρωμές σε πολλά νοσοκομεία

Εβδομάδα ανυπακοής στην Υγεία του Μνημονίου ήταν αυτή που πέρασε για γιατρούς και ασθενείς στα νοσοκομεία όλης της χώρας μετά το κάλεσμα της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για Εβδομάδα ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Επανατοποθετώντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο της περίθαλψης και με στόχο να γίνει ξεκάθαρο ότι η υγεία δεν είναι πολυτέλεια που ανήκει σε λίγους ή εμπόρευμα από το οποίο το κράτος ή οι ιδιώτες θα θησαυρίσουν, πατώντας στην ανάγκη που δημιουργεί η ασθένεια, οι υγειονομικοί άνοιξαν τις πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε όσους είχαν ανάγκη, αμφισβητώντας έμπρακτα την πολιτική διακρίσεων του υπουργείου Υγείας.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Διόδια παντού: Οι…ληστές με τις μπάρες


Νέοι σταθμοί και αυξήσεις

Νέες αυξήσεις φωτιά στις τιμές των διοδίων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του εθνικού δικτύου της χώρας, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σ’ αυτές που έγιναν πριν από μόλις δέκα ημέρες, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υποδομών. Παράλληλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπάρχει ο σχεδιασμός από την πλευρά του υπουργείου, να ανοίξουν και καινούρια σημεία διοδίων, καθιστώντας πλέον οικονομικά δυσβάσταχτη την προσπέλαση των εθνικών οδών για κάθε λαϊκή οικογένεια.

                   Φωτογραφία από τις Επιτροπές Αγώνα ενάντια στα διόδια

ΜΜΕ: Απεργία ενάντια στα λουκέτα

Εργοδοτική επίθεση

Καταιγιστική μορφή έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις στα ΜΜΕ. Με αποκορύφωμα το λουκέτο που έβαλε ο Σ. Ψυχάρης στο καθημερινό Βήμα και την προσπάθεια του συγκροτήματος Αλαφούζου να μειώσει τις αποδοχές των εργαζομένων στο Σκάι, καταργώντας τη συλλογική σύμβαση εργασίας (προτού καν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος από την κυβέρνηση), σε συνδυασμό με την πλήρη σχεδόν αποψίλωση του ραδιοφωνικού Αντένα από δημοσιογράφους και τις εξελίξεις σε άλλα «μαγαζιά», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο των εργοδοτών.  


Απογείωση απολύσεων και εργασίας χωρίς μισθό στον Αερολιμένα Αθηνών


 Σε γενική επίθεση έχει περάσει η εργοδοσία στο αεροδρόμιο «Ελευθέρος Βενιζέλος», προχωρώντας σε μια πρωτοφανής αγριότητας επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί των αφεντικών για την οικονομική κρίση, μετατρέπονται σε αιχμή του δόρατος της πολιτικής των απολύσεων, που εξαπολύουν εναντίον των εργαζομένων: Ήδη δεκάδες εργαζόμενοι, στην DHL και την ΕΑΤ, πετάχτηκαν στο δρόμο – νιώθοντας στο πετσί τους την αναλγησία της εργοδοσίας, που είναι απλόχερη όταν πρόκειται να μοιράσει τις ζημιές, και παντελώς απρόθυμη στη μοιρασιά των κερδών. Άλλωστε εκατοντάδες είναι ήδη οι απολύσεις, που έχουν γίνει σε όλες σχεδόν τις εταιρείες του αεροδρομίου.



ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

Διαδηλώσεις κατά πυρηνικών


Ο 23χρονος γάλλος ακτιβιστής Σεμπαστιάν Μπριάρ, ο οποίος χτυπήθηκε θανάσιμα στις σιδηροδρομικές ράγες, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την παρεμπόδιση μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων, ήταν στη μνήμη των χιλιάδων διαδηλωτών που ξεσηκώθηκαν, πριν από λίγες μέρες, για να εμποδίσουν και πάλι παρόμοια μεταφορά από τη Γαλλία προς τη Γερμανία. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Μ. Βωβός ξαναπαίζει μπάλα στο Βοτανικό, ελέω κυβέρνησης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τις αρχές της εβδομάδας, η προτεινόμενη από τη κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη «Διπλή Ανάπλαση Λεωφ. Αλεξάνδρας - Βοτανικού». Σημείο αιχμής της νέας κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το θέμα –η προηγούμενη επί υπουργίας Γ. Σουφλιά (ν. 3841/06)– είναι η κατασκευή εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, η οποία με απόφαση (3059/2009) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει κριθεί αντισυνταγματική.




ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ 

Χωρίς συμβάσεις, στη ζούγκλα της αγοράς

  
Σε μια κανιβαλικού τύπου επίθεση στους εργατικούς μισθούς, συνολικά στα εργατικά δικαιώματα, αλλά και στην αξιοπρεπή ζωή των εργαζομένων επιδίδονται πλέον η κυβέρνηση με την αμέριστη στήριξη των ΔΝΤ - ΕΕ, με χειροκροτητές τους βιομήχανους του ΣΕΒ και με χορηγούς επικοινωνίας το σύνολο των καθεστωτικών ΜΜΕ. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά έχουν μπει οι συλλογικές συμβάσεις και παρά το θέατρο που έπαιξαν και πάλι οι υπουργοί της κυβέρνησης, πρωτοστατούσης της... υπουργού Εργοδοσίας Λούκας Κατσέλη, προκειμένου να πείσουν τους έλληνες εργαζόμενους ότι δίνουν ...μάχες για τα δικαιώματά τους, δεν τα κατάφεραν. Τα κείμενα του «επικαιροποιημένου μνημονίου» που έχουν υπογράψει το περασμένο καλοκαίρι, είναι ο πιο αψευδής μάρτυρας ότι όλα είναι «μιλημένα και από πριν συμφωνημένα» για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Έτσι ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος στη γενικευμένη διάσπαση του κόσμου της εργασίας και την πλήρη εξατομίκευση της διαπραγμάτευσης για μισθό και άλλα δικαιώματα, κάτι που θα οδηγήσει στην απόλυτη κυριαρχία του εργοδότη και στη ραγδαία υποβάθμιση της αξίας της εργατικής δύναμης.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

ΔΗΜΟΙ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: «Εντός», εκτός και κυρίως εναντίον του «Καλλικράτη»

  
O πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσαν να μαζέψουν, την περασμένη Τετάρτη, στην Αθήνα, πριν καν ανακηρυχθούν επίσημα από τα αρμόδια δικαστήρια, τους «νικητές του 15%» δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας, για να τους ευχηθούν «σιδεροκέφαλοι» στο πατριωτικό, όπως είπαν, έργο του «Καλλικράτη». «Ενός παιδιού που χρειάζεται τη φροντίδα και την προστασία μας», όπως είπε ο Γ. Ραγκούσης. Κατανοητή η φροντίδα από αυτούς που το γέννησαν, αλλά, προστασία από ποιους άραγε;





ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ


ΤΡΟΜΟ-ΔΙΚΗ: Μένος κατά της νεολαίας

Ακριβώς με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τα Δεκεμβριανά του 2008, η σύγχρονη «κατοχή» κυβέρνησης - τρόικας στήνει το… μπλόκο της Λάρισας. Στον τοίχο «τοποθετούνται» 11 ανήλικα παιδιά και μαζί τους πυροβολούνται μια σειρά από λαϊκές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα. Με άλλα λόγια στις 9 Δεκέμβρη ξεκινά η δίκη των... τρομοκρατών της Λάρισας. Πρόκειται για την υπόθεση των 8 ανηλίκων που συνελήφθησαν –όπως και ακόμη 11 ενήλικοι– το βράδυ της 8ης Δεκέμβρη 2008. Παραπέμφθηκαν δε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για κακουργηματικές πράξεις, με την ενεργοποίηση των βαρύτερων διατάξεων του τρομονόμου. Το αβάσιμο και ανυπόστατο κατηγορητήριο, που στηρίζεται αποκλειστικά σε πανομοιότυπες καταθέσεις αστυνομικών, βασίζεται στη ναζιστική αρχή «της συλλογικής ευθύνης», χωρίς προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου, χωρίς εξατομίκευση των κατηγοριών, χωρίς ταυτοποίηση προσώπου και πράξης.




ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ



Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών

Ποιες είναι οι πολιτικές τάσεις, όπως αποτυπώθηκαν στις περιφερειακές εκλογές; Το ΠΑΣΟΚ έχασε μεγάλο μέρος της δύναμης του και δεν μπορεί να στηρίζεται πλέον στην ανοχή του κόσμου που το ψήφισε το 2009. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Η ΝΔ παρόλο ότι συγκράτησε ένα σημαντικό ποσοστό 32,28%, έναντι του 33,48% των βουλευτικών του 2009, θα υποστεί και άλλες απώλειες όταν η Ντ. Μπακογιάννη κάνει κόμμα. Πάντως ο Αντ. Σαμαράς εδραίωσε τη θέση του ως αρχηγός της. Το ΛΑΟΣ είναι σε πτώση, λόγω της υποστήριξης του μνημονίου και θα χάσει και άλλο προς Ντ. Μπακογιάννη.



ΝΙΚΗΤΑΣ-ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΟΥΜΠΛΗΣ

Επί τοις επετείοις

Είμαστε πιστοί στις επετείους. Δεν παραλείπουμε τα σχετικά αφιερώματα, τις συζητήσεις, τα αναγκαία συμπεράσματα. Θέλουμε να λέμε πως δεν είναι μια μνήμη που επανέρχεται επί τη ευκαιρία μιας ημερομηνίας, αλλά μια ουσιαστική σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον. Γνωστά πράγματα, χρειαζούμενα. Όμως… Όμως, όσο μένουμε ουσιαστικά προσκολλημένοι στο παρελθόν, νοσταλγικοί και αμήχανοι, όλο και πιο λίγο μπορούμε να καταλάβουμε τα επερχόμενα. 




ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ

ΠΙΣΩ από τις κάμερες




Κομβική είναι η μάχη στον Τύπο. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ εξαπολύουν τη δική τους επίθεση στους εργαζόμενους ζητώντας να συναινέσουν στη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων και της ίδιας τους της ζωής, υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις για περικοπές, δίχως να προσφέρουν το παραμικρό αντάλλαγμα. Πρόκειται για ένα σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι περισσότεροι εκδότες. Με πρόφαση την ύφεση και την κακή πορεία διαφήμισης και κυκλοφοριών, που είναι αποτέλεσμα της δικής τους καταστροφικής πολιτικής, επιδιώκουν με συνοπτικές διαδικασίες να επαναφέρουν τους εργαζόμενους δεκαετίες πίσω. Είναι μια επίθεση αλαζονείας, στην οποία συμμετέχουν πρόσωπα που βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες για αδιαφάνεια και διαπλοκή συμφερόντων.

AΠO σπόντα


••• Μια εκδοχή άτυπης πολιτικής συναίνεσης, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να αναζητά εναγωνίως ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να «περάσει» το νέο πακέτο καταιγιστικών μέτρων στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα

Κοινωνικό όλεθρος το Μνημόνιο-3

Κλείσιμο κρατικών νοσοκομείων για να μειωθούν οι δαπάνες για την υγεία, νέο ασφαλιστικό για να περιοριστούν οι κρατικές επιχορηγήσεις και ριζική ανατροπή του πλαισίου λειτουργίας των ΔΕΚΟ, στην κατεύθυνση εξαφάνισης
των ελλειμμάτων τους, προβλέπει το μνημόνιο Νο 3 που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ΔΝΤ - ΕΕ, εγκαινιάζοντας έναν επιπλέον γύρο λιτότητας, ακόμη πιο αιματηρό για τους εργαζόμενους.



Πολιτικό πρόβλημα η βία κατά των γυναικών

  
Από πέρσι μέχρι σήμερα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Στη δίνη ενός «παγκόσμιου νομισματικού πολέμου» και με την απειλή να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας, ότι ήδη η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση έχει επέλθει, η ημέρα κατά της βίας των γυναικών αποκτά ειδικό βάρος.




 ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Προς θερμό εργατικό Δεκέμβρη

 ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 6/12, ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15/12

Με μια μεγάλη συνάντηση όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων που κινούνται σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση, κόντρα στις υποταγμένες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, την επόμενη Κυριακή 5 Δεκέμβρη, 10 π.μ., στο αμφιθέατρο Γκίνη στο Πολυτεχνείο), γίνεται το πρώτο βήμα συγκρότησης και αγωνιστικής παρέμβασης σε έναν Δεκέμβρη, που αναμένεται να σφραγιστεί από τον εργατικό ξεσηκωμό. 



Έξω η ΕΕ, κάτω το ΠΑΣΟΚ!


Βοούν τα γεγονότα. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Εδώ, δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Με την απόφασή της να υλοποιήσει την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών, παράλληλα με τη μεθοδευόμενη κατάργηση και του κατώτερου μισθού και μεροκάματου (πράγματα που σημειωτέον έχει υπογράψει στο μνημόνιο 2 από τις 6 Αυγούστου), η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επαναβεβαιώνει για πολλοστή φορά ότι είναι το πιο τυφλό όργανο του κεφαλαίου που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα.
      

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνίες για την προοπτική

Προσεγγίσεις που δύσκολα θα οδηγήσουν σε ενωτική σύνθεση βρίσκονται σε συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ. Με σημείο καμπής τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη έχουν εκδηλωθεί εντός του συμμαχικού σχήματος διαφορετικά και εν πολλοίς ανταγωνιστικά σχέδια από τρεις βασικές πλευρές: από τον πυρήνα της ηγεσίας του Συνασπισμού, από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που συγκρότησαν την κίνηση ΑΝΑΣΑ (ΑΚΟΑ, Ρόζα, Κόκκινο, Ξεκίνημα, Οικοσοσιαλιστές και οι δύο βουλευτές, Θ. Δρίτσας και Β. Μουλόπουλος) και τρίτο, από τις δυνάμεις του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής» με τον Αλέκο Αλαβάνο και τις οργανώσεις ΔΕΑ, ΚΟΕ και ΚΕΔΑ.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προετοιμάζεται για τις αναμετρήσεις


Μπροστά σε ανώτερες, δύσκολες και εξαιρετικά πρωτότυπες προκλήσεις θέτει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις επιμέρους συνιστώσες και τους ανένταχτους αγωνιστές της, η φουλ επίθεση των τροϊκανών, στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, το αυξημένο κύρος που προσέδωσε στο σχήμα το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών έρχεται η ώρα να δώσει τη θέση του στις αυξημένες ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους που στήριξαν τα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια. Έτσι, σε πρώτη προτεραιότητα τίθεται η κατάθεση μιας αναπροσαρμοσμένης, στις νέες συνθήκες, πολιτικής πρότασης για την Αριστερά και το κίνημα, ενώ σε καθολικό αίτημα της βάσης αναδεικνύεται η βαθύτερη ενοποίηση και συσπείρωση του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με διαδικασίες των μελών και όχι των συνιστωσών.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

ΚΚΕ: Συκοφαντίες χωρίς όρια


«Μακριά από τα δεκανίκια των εργατοπατέρων του ΠΑΣΟΚ τις ομάδες της ΚΟΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΣΥΡΙΖΑ που σε καλούν να πληρώσεις το χρέος για λογαριασμό της πλουτοκρατίας»!!! Αυτό είναι σε εισαγωγικά το κοινό κάλεσμα την ημέρα του Πολυτεχνείου των γραμματειών των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, δηλαδή του ΚΚΕ, στην Πάτρα.



ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Θα καταργήσουν και την κυριακάτικη αργία;


Συνθήκες εργασιακής γαλέρας, με τους εμποροϋπαλλήλους να λιώνουν στη δουλειά χωρίς σταματημό, σε μια ανταγωνιστική ζούγκλα, όπου οι εργαζόμενοι θα ξοδεύουν τα λιγοστά τους χρήματα στις γιγαντιαίες αλυσίδες και τα μολ, την ίδια στιγμή που οι μικρομεσαίοι μαγαζάτορες θα σβήνουν από το χάρτη, προεικονίζουν αυτά τα Χριστούγεννα. Η κατάπτυστη απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών να παραμείνουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα συνιστά «δούρειο ίππο» για γενίκευση της εργασίας την Κυριακή. Ο Γιάννης Σγουρός, στην τελευταία μάλλον πράξη του ως νομάρχη, είπε να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.



Το ηφαίστειο της Ιρλανδίας

Το σύνολο των πολιτικών αναλυτών, τόσο στο Δουβλίνο όσο και στις πρωτεύουσες των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών, προεξοφλεί σφοδρή κοινωνική θύελλα, μετά την απόβαση των τροϊκανών στο νησί. Αμφίβολο αν επιβιώσει η κυβέρνηση συνεργασίας του κυριότερου αστικού κόμματος, του Φιάνα Φάιλ, με τους Πράσινους.
  


ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η ελπίδα δικιά μας,ο φόβος δικός τους

Υπάρχει και άλλος δρόμος απάντησης στην κρίση, με το κεφάλαιο να πληρώνει

Καθεστώς ζόφου, επιβάλλουν κυβέρνηση, τρόικα και κεφάλαιο μέσα στους τόπους δουλειάς, βαθιά μέσα στη συνείδηση του κάθε εργαζόμενου. Η τρομοκρατία των απολύσεων, ο ίλιγγος του κενού της ανεργίας, η καταχνιά ενός πολύ δύσκολου χειμώνα στοιχειώνουν τη σκέψη. Και όλα αυτά χωρίς ελπίδα, χωρίς προοπτική, ότι αυτή η πολιτική, του μνημονίου και της αστικής διαχείρισης της κρίσης μπορεί να μας βγάλει απ’ αυτήν, σε ορατό βέβαια διάστημα. 



ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

ΝΑΤΟ 3 κατά λαϊκών «τυφώνων»


Ιδρύθηκε ως συμμαχία για την αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής (ΝΑΤΟ 1) και εδραίωσε το ρόλο του ως παγκόσμιος χωροφύλακας, εισβάλλοντας στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή (ΝΑΤΟ 2). Πλέον, ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τους νέους εχθρούς του, που αποτελούν καρπό είτε της μακροχρόνιας στρατιωτικής δράσης του, είτε της σταθερά επεκτατικής πολιτικής των δυνάμεων που το ελέγχουν.



ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ

ΠΕΡΙσκόπιο

  Σίγουρα θα έφριτταν τα παρ’ ημίν «διανοούμενα παράσιτα πάσης εξουσίας» που είχαν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη διαμαρτυρία στην Ακρόπολη των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού που ήταν επί μήνες απλήρωτοι, αν διάβαζαν ιταλικές εφημερίδες. «Η φαντασία ανεβαίνει στις στέγες της Ιταλίας κι έτσι η διαμαρτυρία κατακτά τον ουρανό!» έγραφε π.χ. σε τίτλο της η προχθεσινή Ρεπούμπλικα αναφερόμενη στους ιταλούς φοιτητές που σκαρφάλωσαν και άπλωσαν πανό στο Κολοσσαίο της Ρώμης, στον Πύργο της Πίζας ή στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας, όπως οι εικονιζόμενοι, αντί να τους κατακεραυνώσει ως... βαρβάρους.




Η κορεατική κρίση και τα παιχνίδια της Ουάσινγκτον




Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης πολέμου στην Κορέα; Το ερώτημα αυτό απασχολεί για ακόμα μία φορά τη διεθνή κοινότητα μετά τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις μεθοριακές δυνάμεις των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου με επίκεντρο το μικρό νησί Γιονπεϊόνγκ ,στη Θάλασσα της Κίνας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

Η κυβέρνηση-συμφορά να πέσει με αγώνες!








Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες δεν πρόκειται να φέρουν από μόνες τους ένα πρόωρο καλοκαίρι. Οι βροντές του μνημονίου νούμερο 3, η εμφυλιοπολεμική κραυγή του Γ. Παπανδρέου, «συνεχίζουμε» παρά το εκλογικό «μαύρισμα», οι αστραπές της Α. Μέρκελ και των τραπεζιτών προς όλους τους λαούς της Ευρώπης, τα μαύρα «καθαρά λόγια» της Ντόρας, η εργοδοτική καταιγίδα απολύσεων και μείωσης μισθών, η λαίλαπα της «περαίωσης» και των λουκέτων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αυταπατών. Ο λαός της χώρας μας συνειδητοποιεί, από τη μαζική εξαθλίωση που πλησιάζει απειλητικά, ότι έρχεται η μεγαλύτερη βαρυχειμωνιά των τελευταίων πενήντα χρόνων.