Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μας πάνε για χρεοκοπία




Οργίασαν και πάλι αυτή την εβδομάδα οι φήμες και οι πληροφορίες με προέλευση το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι γύρω από το ενδεχόμενο «συντεταγμένης χρεοκοπίας», όπως την αποκαλούν οι Γερμανοί, της Ελλάδας. Δεν αναφερόμαστε στην ιδιαίτερα ευνοϊκή για την κυβέρνηση Παπανδρέου εκδοχή που έθεσε σε κυκλοφορία η σοσιαλδημοκρατική γερμανική εφημερίδα Ντι Τσάιτ και διέψευσε η δεξιά κυβέρνηση Μέρκελ, βάσει της οποίας ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ θα δώσει δάνεια στον Γ. Παπανδρέου να αγοράσει στη δευτερογενή αγορά υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα και έτσι να μεταφερθεί το επισφαλές ελληνικό χρέος από τις ιδιωτικές τράπεζες στα κράτη της ΕΕ!


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ



Εμείς αναφερόμαστε σε κανονική χρεοκοπία, την οποία θα αποφασίσουν οι Γερμανοί και τυπικά στη συνέχεια και η ΕΕ. Αυτή θα συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους –δηλαδή μείωση του συνολικού ποσού που χρωστάει η Ελλάδα, μείωση των επιτοκίων και αύξηση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής– συνοδευόμενη βεβαίως από πλήρη ανάληψη από την ΕΕ του οικονομικού ελέγχου της χώρας. Αυτή τη διαδικασία της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» οι Γερμανοί δεν τη θέλουν μόνο για την Ελλάδα. Τη θέλουν ενσωματωμένη πλέον στους νέους κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης. Ευνόητο είναι πως η Ελλάδα του Παπανδρέου είναι το υπ’ αριθμόν ένα υποψήφιο θύμα για να αρχίσει η εφαρμογή στην πράξη αυτής της νέας αρχής λειτουργίας της ευρωζώνης και της ΕΕ. Στη σύνοδο κορυφής των «27» στα τέλη Μαρτίου θα γίνουν τα πρώτα βήματα επίσημης υιοθέτησης αυτής της διαδικασίας, η οποία πάντως θα έχει οπωσδήποτε ολοκληρωθεί πλήρως μέσα στον επόμενο χρόνο. Την άνοιξη του 2013 εκπνέει η ισχύς του τριετούς διάρκειας υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα αντικατασταθεί από το μόνιμο που κύριο στοιχείο του θα έχει και τη «συντεταγμένη χρεοκοπία».

Στο οικονομικό επίπεδο και δη στις πτυχές που ενδιαφέρουν τον πολύ κόσμο, η «συντεταγμένη χρεοκοπία» εμπεριέχει παραμέτρους που στους μη ενημερωμένους πολίτες θα προκαλέσουν ...ανακούφιση! Δεν θα πεταχτεί δηλαδή η Ελλάδα έξω από το ευρώ και δεν πρόκειται να πειραχτούν οι καταθέσεις του κόσμου στις τράπεζες. Με δεδομένο ότι αυτά τα δύο είναι τα πρώτα πράγματα που ρωτούν εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια Έλληνες, η όποια ελληνική κυβέρνηση συναινέσει στην υπαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» θα έχει πιθανότατα να αντιμετωπίσει μικρότερα προβλήματα από όσα θα φανταζόταν κανείς, τουλάχιστον στην αρχή. Η κατάσταση βεβαίως για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και όλων των Ελλήνων που κάνουν χρήση της δημόσιας εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα της υγείας, των δημόσιων συγκοινωνιών κ.λπ. θα επιδεινωθεί δραματικά. Ο λόγος είναι απλούστατος: Στην κατάσταση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας που περιγράφουμε, οι Γερμανοί θα ορίσουν ένα ποσοστό των δημοσίων εσόδων (π.χ. μιλώντας εντελώς υποθετικά το 40%) το οποίο θα πηγαίνει υποχρεωτικά στην αποπληρωμή του χρέους και με τα υπόλοιπα θα πορεύεται η ελληνική κυβέρνηση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν δεν φτάνουν τα λεφτά που μένουν, η ελληνική κυβέρνηση θα κόβει κάθε χρόνο περισσότερο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών, των εκπαιδευτικών, των στρατιωτικών κ.λπ. Θα κλείνει σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πολιτιστικές δραστηριότητες, κοινωνικές παροχές, επιδόματα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ. Θα αυξάνει διαρκώς τη φορολογία που πλήττει τις ευρείες μάζες του λαού – ΦΠΑ, φόρος καπνού, αύξηση των χαμηλών φορολογικών συντελεστών, φορολόγηση των εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ και μύρια όσα παρόμοια. Αυτή η πολιτική δεν έχει όριο, δεν έχει «πάτο». Θα συνεχίζεται αεναώς! Όσο βαθαίνει η κρίση και φτωχαίνουν οι Έλληνες αυτά τα μέτρα θα αποδίδουν μικρότερα ποσά σε απόλυτα μεγέθη. Επειδή όμως τα τοκοχρεωλύσια αφορούν απόλυτα ποσά, θα καταβροχθίζουν διαρκώς και μεγαλύτερο ποσοστό των συρρικνούμενων δημοσίων εσόδων, οπότε θα απαιτούνται ασταμάτητα νέα μέτρα κάθε χρόνο προκειμένου να συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα ποσά. Η «συντεταγμένη χρεοκοπία» που μας ετοιμάζουν οι Γερμανοί θα αποβεί «δημοσιονομικό Νταχάου» για τους Έλληνες και πολλούς άλλους λαούς της Ευρώπης. Εννοείται ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που θα έχουν περιέλθει σε αυτό το καθεστώς θα είναι υπόδουλες πολιτικά του Βερολίνου και ανίκανες να υπερασπιστούν ακόμη και θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα των χωρών τους όπως τα ορίζει μέχρι και η αστική αντίληψη. Άλλωστε η Γερμανία δεν εισάγει την αρχή της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» από δημοσιονομική ...ψύχωση, αλλά για να υπηρετήσει πρωτίστως τον πολιτικό στόχο της επιβολής απόλυτης γερμανικής επικυριαρχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Πολύ απλά, το Βερολίνο χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο την οικονομική του υπεροπλία για να καθυποτάσσει αρχικά οικονομικά και στη συνέχεια πολιτικά τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και της ΕΕ. Γι’ αυτό και στην παρούσα φάση αποκλείεται οι Γερμανοί να διαλύσουν οικειοθελώς την ευρωζώνη, η οποία έχει εμπράκτως αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό όπλο του γερμανικού καπιταλισμού στην επιβολή της πανευρωπαϊκής ηγεμονίας του.

0 Τοποθετησεις: