Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αυτοί με το νόμο εμείς με το δίκιο

  ΕΛ.ΑΣ Ελλήνων Τροϊκανών 
Αντιδραστική επίθεση της κυβέρνησης απάντηση στο αυξανόμενο ρεύμα ανυπακοής και αγώνα



  Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε τη θητεία της εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας (και της πολιτικής απάτης) με εκφράσεις όπως όπεν γκάβερμεντ (ανοικτή διακυβέρνηση). Δεκαπέντε μήνες μετά ο κυβερνητικός λόγος ξαναγυρνά στα βασικά της ελληνικής άρχουσας τάξης, μιλώντας σπασμωδικά για την «επιβολή του νόμου και της τάξης». Ο Δ. Ρέππας κουνά απειλητικά το δάχτυλο σε απεργούς στις συγκοινωνίες και πολίτες που αρνούνται τα χαράτσια σε διόδια και εισιτήρια. O Γ. Ραγκούσης δηλώνει υπερήφανα ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν νομιμοποίησε κανέναν μετανάστη, ο Α. Λοβέρδος με ύφος Μαρίας Αντουανέτας δεν συναντιέται με απεργούς (κι ας του έχουν καταλάβει το υπουργείο) και οι δυνάμεις καταστολής είναι ο μόνος κρατικός τομέας, που δεν αγγίζει η λιτότητα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ 


Νόμος και τάξη λοιπόν, με ύφος που θυμίζει χούντα και τα παπαγαλάκια των δελτίων σε ρόλο ΥΕΝΕΔ. Χωρίς να απασχολεί τι είναι αυτό που κάνει τους νόμους, ειδικά σήμερα, τόσο έντονα κοινωνικά απονομιμοποιημένους. «Ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό», απαντά ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο θυμίζοντας τη χυδαία προσέγγιση Γ. Βουλγαράκη, αλλά το αποφασίζομε και διατάσσομε.
Ποιοι το λένε αυτό; Μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε λέγοντας «λεφτά υπάρχουν», για να επιδοθεί μετεκλογικά στην πιο άγρια ταξική αφαίμαξη των τελευταίων δεκαετιών. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας, που σαφώς έχει χάσει τη λαϊκή εντολή της. Μια κυβέρνηση που συνειδητά έχει παραδώσει με το Μνημόνιο όλη τη διακυβέρνηση στον αυτόματο πιλότο της τρόικας και των συμφερόντων του κεφαλαίου και των τραπεζιτών. Μια κυβέρνηση που ετοιμάζεται να αλλάξει ακόμα και το αστικό ελληνικό Σύνταγμα –το οποίο ήδη γράφει στα παλιά της τα παπούτσια– για να το προσαρμόσει στο Δ’ Ράιχ των γερμανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Ένα πολιτικό σύστημα που γελοιοποιείται με το Βατοπέδι και τη Ζίμενς και ξεφτιλίζεται όταν ο... πολύς Τ. Βοσκόπουλος, που χρωστά 5,5 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, μπορεί να τη βγάλει καθαρή εξαγοράζοντας την ποινή των τριών ετών με πέντε ευρώ τη μέρα! Πάλι καλά θα πείτε, γιατί άλλοι φοροφυγάδες κεφαλαιούχοι δεν πληρώνουν μία, ενώ η νόμιμη φοροδιαφυγή λέγεται φοροαπαλλαγή…
Ε, λοιπόν αυτοί οι υποστηρικτές του νόμου και της τάξης απειλούν με απολύσεις τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, επειδή αψηφούν τις δικαστικές απαγορεύσεις των απεργιών τους. Λεπτομέρεια: 20 φορές έχουν βγει παράνομες οι απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τον τελευταίο μήνα! Αλήθεια, το δικαίωμα στην απεργία είναι νόμιμο ή όχι; Άσκησαν διώξεις, σύμφωνα με τις μηνύσεις των εργολάβων, σε μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Βορειοανατολικής Αττικής Κατά των Διοδίων και απειλούν με νομοθετική ρύθμιση ποινικοποίησης της άρνησης πληρωμής. Με κακούργημα απειλούνται μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες - απεργούς πείνας! Η αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη τους 33 αφγανούς απεργούς πείνας, που διεκδικούν πολιτικό άσυλο, όταν πήγαν από τα Προπύλαια στο υπουργείο ΠΡΟΠΟ! Ένας μάλιστα, ο Χασάν Σαριφί παρέμεινε κρατούμενος (παρότι είχε ήδη 38 μέρες απεργία πείνας), γιατί βρήκαν μια παλιότερη καταδίκη του για αντίσταση κατά της δημοτικής αρχής και του ζητούν 4.200 ευρώ! Στην Κερατέα, οι δυνάμεις κατοχής των ΜΑΤ ρίχνουν σε ευθεία βολή τις βομβίδες χημικών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός νεαρού στο πρόσωπο. Επιπλέον, η Α. Διαμαντοπούλου προαναγγέλλει όχι μόνο την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά τη δημιουργία πανεπιστημίων - στρατώνες των εταιρειών. Ενώ μέσα στους χώρους δουλειάς η εργοδοτική τρομοκρατία έχει αποχαλινωθεί. Και μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον έρχεται και η απόφαση του ΣτΕ για την ιθαγένεια, η οποία εμφορείται ανοικτά από ρατσιστικές αντιλήψεις. ΕΛΑΣ, Ελλήνων, Τροϊκανών!
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνολική απολυταρχική επιδρομή στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ και του ΛΑΟΣ (με τις προτάσεις κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου)», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία «απαιτεί την παύση κάθε δίωξης ενάντια σε όσους αγωνίζονται και όσους στέκονται αλληλέγγυοι» και «καλεί σε διαρκή αγωνιστικό ξεσηκωμό για να ανατραπεί το σφαγείο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, να σπάσει η κατάσταση πολιορκίας κατά του «εχθρού λαού»».
Η κοινωνική βαρβαρότητα απαιτεί από τους διαχειριστές της εξουσίας μιας φυγή στο μέλλον του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το μαύρο μπλοκ της τρόικας είναι βαθιά ανήσυχοι από την έκταση που παίρνουν οι αντιδράσεις, το ρεύμα ανυπακοής, οι οποίες πλέον γίνονται πιο επίμονες, εμφανίζονται σε όλα τα μέτωπα και αμφισβητούν την αστική νομιμότητα. «Στους δρόμους του αγώνα, στην κατάληψη του υπουργείου Υγείας, στα διόδια, στα λεωφορεία και στα Μέσα μαζικής μεταφοράς, στην Κερατέα και στο μέτωπο αλληλεγγύης στους μετανάστες, στους χώρους δουλειάς διαμορφώνεται ένα νέο πνεύμα απειθαρχίας, αλληλεγγύης, ρήξης και ανατροπής», υπογραμμίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με τον παλιό τρόπο. Είναι αναγκασμένη να περάσει σε μέτρα ανοικτής καταστολής και προληπτικής κρατικής τρομοκρατίας. Έτσι όμως ανοίγει νέα μέτωπα, άμεσα πολιτικά αυτή τη φορά, που συνδέονται με τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και με το ίδιο το θέμα της κυβέρνησης και της εξουσίας. Η αναμέτρηση κλιμακώνεται και πολιτικοποιείται πιο έντονα και άμεσα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο αγώνας για την απόκρουση και ανατροπή του κοινωνικού ολοκαυτώματος του Μνημονίου και της αστικής επίθεσης πρέπει να συνδυαστεί άρρηκτα με την πάλη για ελευθερίες, για τη δημοκρατία του κινήματος, για ανατροπή της κυβέρνησης και του αστικού συνασπισμού εξουσίας. Έχουν μεγάλη αξία και πρέπει να γενικευθούν τα πρώτα βήματα συγκρότησης οργάνων του κινήματος (εργαζομένων, κατοίκων, νέων κ.λπ.) για τη διεκδίκηση, πάλη, επιβολή έμπρακτα κατακτήσεων και της νομιμότητας που εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και το «δίκιο του εργάτη». Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ευρύτερα η «εκτός των τειχών Αριστερά» μπορεί και πρέπει να συμβάλει με την εκδήλωση αντικαπιταλιστικής πρωτοβουλίας - κίνησης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και με την επιδίωξη κοινής δράσης με την Αριστερά και τις δυνάμεις που αντιστέκονται για την ανατροπή της επίθεσης.

0 Τοποθετησεις: