Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Το ιδιώνυμο της Αννούλας

Οκτώ δεκαετίες πίσω, στις σκοτεινές εποχές του «ιδιώνυμου» που ψήφισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για να περιορίσει στις φυλακές και τα ξερονήσια την Αριστερά και τις κομμουνιστικές ιδέες, μας γύρισε η Άννα Διαμαντοπούλου, με την ομιλία της στη Βουλή την Παρασκευή. Μιλώντας για την κατάληψη της Νομικής είπε ότι «ήταν σαφές κατά την άποψή μου ότι υπήρχε σχέδιο», στοχοποιώντας ρητά την Αριστερά και τις οργανώσεις της. Και συνέχισε: «Να το πω απλά: Να γίνει αίμα και άμμος η Αθήνα εκείνο το βράδυ»! Το παραλήρημα της υπουργού λίγο διέφερε από τη διατύπωση του περίφημου «ιδιώνυμου» του 1929, το οποίο επέσυρε ποινές για όποιον «επιδιώκει την εφαρμογή ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν τη διά βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος».
Άλλωστε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει με το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται να περιορίσει δραστικά την έννοια του ασύλου, το χώρο που καταλαμβάνει αλλά και τα πρόσωπα τα οποία θα αφορά. Η εικόνα των ΜΑΤ που περικυκλώνουν τα ιδρύματα και ορμούν μέσα με κλομπ, χημικά και χειροπέδες για να καταστείλουν κάθε ανατρεπτική δράση ή άκομα και ιδέα, δεν είναι μακριά, αν κρίνουμε από τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική αλλά και την ευκολία με την οποία δόθηκε το «πράσινο φως» για την άρση του ασύλου.
Μια δημοκρατική κατάκτηση, προϋπόθεση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και μέτρο για τις πολιτικές ελευθερίες, επιχειρείται να αρθεί, ως δήθεν ανορθογραφία της μεταπολίτευσης. Κι όμως, το άσυλο στην εποχή της πιο βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης, είναι πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ!

0 Τοποθετησεις: