Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κινήσεις πόλης: Ακυρώστε τα μέτρα, όχι τα εισιτήρια




Ανεμος μαζικής ανυπακοής φυσάει στις γειτονιές και τους δήμους της Αθήνας, καθώς πολλές επιτροπές αγώνα κατοίκων, αριστερές δημοτικές κινήσεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης και διάφορες πρωτοβουλίες ετοιμάζονται να υποδεχτούν αγωνιστικά τις αυξήσεις κατά 40% στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από την 1η Φλεβάρη, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

ΑΣΠΑ ΜΠΙΝΙΩΡΗ


Τα μέτρα διάλυσης των συγκοινωνιών, που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αγαστή συνεργασία ΔΝΤ και ΕΕ, προστίθενται στην εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων στο όνομα του χρέους και του Μνημονίου. Πέρα από τις αυξήσεις, προβλέπουν απολύσεις και περικοπές μισθών στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κατάργηση συγκοινωνιακών γραμμών και ελάττωση δρομολογίων. Ήδη σε πολλές περιοχές οι επιβάτες ταλαιπωρούνται από τη μείωση του παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου.
Μπροστά σε αυτή τη νέα επίθεση, εννιά αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης ξεκινούν καμπάνια από την 1η Φλεβάρη και καλούν σε συντονισμένη δράση και ανυπακοή με σύνθημα «Δεν πληρώνουμε – Διεκδικούμε δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές συγκοινωνίες». Σε κοινή ανακοίνωσή τους δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο αγώνα των εργαζόμενων στα Μέσα Μεταφοράς. «Οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Δεν δεχόμαστε τη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών με τα κριτήρια της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας, του μικρότερου κόστους. Αυτή η λογική είναι σε βάρος της ποιότητας, της εξυπηρέτησης, της κάλυψης των αναγκών της μετακίνησης, των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα χρέη και τα ελλείμματα που δημιουργεί η πολιτική τους. Λεφτά υπάρχουν. Το κεφάλαιο πρέπει να πληρώσει φόρους και όχι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι με την αύξηση των έμμεσων φόρων και την κατάργηση του αφορολόγητου.
Δεν δεχόμαστε το χάλι και την απαξίωση των δημόσιων συγκοινωνιών προκειμένου να τις παραδώσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα πιο ακριβά εισιτήρια, λιγότερο ασφαλείς συγκοινωνίες και χωρίς κανένα κοινωνικό χαρακτήρα», τονίζουν. Μέχρι τώρα έχουν υπογράψει η Αγωνιστική Κίνηση Αντι-ΘΕΣΕΙΣ (Αγία Βαρβάρα), η Εκτός των Τειχών (Μαρούσι), η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών (Βύρωνας), η Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α, Δάφνη-Υμηττός), η Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση (Νέα Ιωνία), η Μια Πόλη Ανάποδα - Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Πόλης (Νέα Σμύρνη), η Ανταρσία στο Λιμάνι (Πειραιάς), η Αριστερή Κίνηση (Περιστέρι) και η Ανυπότακτη Πετρούπολη (Πετρούπολη).
Οι αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης υπογραμμίζουν ότι «η μετακίνηση και η πλήρης κάλυψη όλων των περιοχών με ποιοτικές, γρήγορες, συχνές, αξιόπιστες, δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες είναι δικαίωμα των εργαζόμενων και κάθε πολίτη. Είναι μέσο και τρόπος για να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό, το περιβαλλοντικό πρόβλημα και έχει άμεση συνάρτηση με την ποιότητα της ζωής μας στο λεκανοπέδιο». Γι’ αυτό καλούν: «Να ματαιώσουμε τα σχέδια που μετατρέπουν σε είδη πολυτελείας τις μετακινήσεις, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τα τρόφιμα. Σε λίγο οι ανάλγητοι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΝΤ και ΕΕ θα μας φορολογούν και για τον αέρα που αναπνέουμε.
Απαιτούμε: Να μην περάσει το νομοσχέδιο για τη διάλυση των συγκοινωνιών. Νίκη στον αγώνα των εργαζόμενων. Δημόσιες - δωρεάν - ποιοτικές συγκοινωνίες. Να ζούμε και να κυκλοφορούμε σε μια βιώσιμη πόλη». Ολόκληρη η ανακοίνωση υπάρχει στο μπλοκ των αντικαπιταλιστικών κινήσεων για δωρεάν συγκοινωνίες (dorean-metakinisi.blogspot.com).
Πέρα από τις δράσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει στις διάφορες γειτονιές και που θα κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα, πολλές αντικαπιταλιστικές κινήσεις καλούν σε συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη 1η Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ. στο Μετρό του Συντάγματος, προκειμένου να συναντηθεί το κίνημα ανυπακοής και αντίστασης από όλες τις συνοικίες και τους δρόμους του λεκανοπεδίου. Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στις γειτονιές, ενώ νέα συγκέντρωση θα υπάρξει το Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις σε διάφορους κεντρικούς σταθμούς του Μετρό. Την ερχόμενη Κυριακή 6 Φλεβάρη υπάρχει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό κλείσιμο των διοδίων στις Εθνικές Οδούς.
Οι παρεμβάσεις της πρώτης εβδομάδας του Φλεβάρη ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων, είναι η εκκίνηση για έναν αγώνα διαρκείας που πρέπει να αγκαλιαστεί από Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων και από λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να συναντηθεί με τον αγώνα των εργαζόμενων στα ΜΜΜ και αλλού, αλλά και το συνεχώς διογκούμενο ποτάμι λαϊκής οργής απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα μέτρα που προωθεί αγκαλιά με τη ΝΔ το ΛΑΟΣ την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το «Δεν πληρώνω» τα διόδια ή τα εισιτήρια είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, να συνδεθεί με το «Δεν πληρώνουμε το χρέος», προκειμένου να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους.

Ενημερωθείτε για τις πρωτοβουλίες από το ιστολόγιο: 

0 Τοποθετησεις: