Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Βιβλίο: Καπιταλισμός ζόμπι του Κρις Χάρμαν

Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο 

Μια μαρξιστική συμβολή στην κατανόηση της κρίσης και τη διατύπωση της εργατικής απάντησης συνιστά το βιβλίο του Κρις Χάρμαν, Καπιταλισμός ζόμπι, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξ, που κυκλοφορεί από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Ο συγγραφέας υπήρξε
εκδότης του περιοδικού International Socialism, και με το βιβλίο του αυτό δείχνει το γιατί η αντίληψη του Μαρξ για τον καπιταλισμό αποτελεί τη βάση για κάθε ερμηνεία του κόσμου, όπως αυτός αναδύθηκε και εξελίχθηκε τον τελευταίο ενάμιση αιώνα. 






Αποδεικνύει γιατί οι ρίζες της σημερινής οικονομικής κρίσης δεν βρίσκονται στη χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία, αλλά βαθύτερα, στην κρίση κερδοφορίας που τριάντα χρόνια νεοφιλελεύθερης επίθεσης δεν έχουν κατορθώσει να αντιστρέψουν.

«Κάθε ερμηνεία του παγκόσμιου συστήματος σήμερα οφείλει να ξεκινά με τις βασικές έννοιες που ανέπτυξε ο Μαρξ», σημειώνει στον πρόλογό του ο συγγραφέας. Και συνεχίζει: «Η μαρξιστική θεωρία μοιάζει συχνά σαν να είναι παγιδευμένη από τους αντιπάλους της και να έχει υποχωρήσει σε ένα προστατευτικό θεωρητικό οχυρό, όντας αποκομμένη από τον πραγματικό κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που αισθάνθηκα ότι είναι αναγκαίο να εκθέσω τις βασικές έννοιες κατά τρόπο που ελπίζω ότι είναι εύκολο να τις παρακολουθήσει κανείς». Το βιβλίο περιέχει στοιχεία και αναλύσεις από την πιστωτική κρίση του 2007 που έφερε το κραχ του 2008. Ο συγγραφέας απεβίωσε το 2009.

Το έργο του Κ. Χάρμαν επιχειρεί μια επιστροφή στον Μαρξ και καταπιάνεται με τις αντιρρήσεις και τις αμφισβητήσεις της θεωρίας του, τόσο από τους αντίπαλους της μαρξιστικής θεωρίας όσο και από αυτούς που τοποθετούσαν τον εαυτό τους μέσα στο μαρξιστικό στρατόπεδο. Στη συνέχεια, κάνει μια αναδρομή στην ιστορία του καπιταλισμού σε όλο τον περασμένο αιώνα. Το σύστημα πέρασε μέσα από τη μεγαλύτερη κρίση του στη δεκαετία του 1930, επιβίωσε και γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθησή του στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες πριν επιστρέψει ξανά στα κρισιακά φαινόμενα που το σημάδεψαν στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και κορυφώθηκαν πρόσφατα.

Με αυτό το υπόβαθρο, ο συγγραφέας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει στην τελευταία ενότητα του βιβλίου τη σημερινή φάση του καπιταλισμού σε ανοιχτό διάλογο με όλες τις απόψεις που αναπτύσσονται γύρω από την τρέχουσα συγκυρία, καταλήγοντας ότι η κοινωνική δύναμη που μπορεί να ανατρέψει και να δώσει τέλος στην εξουσία του κεφάλαιου είναι η παγκόσμια εργατική τάξη. Το βιβλίο κλείνει με ένα σύντομο σημείωμα αφιερωμένο στο συγγραφέα από τη Μαρία Στύλλου και με ένα κατατοπιστικό γλωσσάρι οικονομικών εννοιών 15 σελίδων.