Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σούδα εναντίον... Λιβύης!


Κανένα δισταγμό δεν δείχνει να έχει η αμερικανόδουλη κυβέρνηση Παπανδρέου να εμπλέξει την Ελλάδα σε πολεμική επίθεση εναντίον της Λιβύης όταν το αποφασίσουν οι ΗΠΑ, αδιαφορώντας παντελώς αν έτσι θα τινάξει στον αέρα τις σχέσεις της χώρας μας με όλους τους Άραβες. Η Σούδα πάντως έχει ήδη μετατραπεί σε βάση πολεμικής εξόρμησης των Αμερικανών. Περίπου 500 Αμερικανοί έφτασαν την Τετάρτη στη Σούδα αεροπορικώς, ενώ την Παρασκευή κατέπλευσε αμερικανικό ελικοπτεροφόρο με 2.000 πεζοναύτες, επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα, ελαφρά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου κ.λπ. Λίγες ώρες αργότερα κατέπλευσε και άλλο πολεμικό αμερικανικό σκάφος, ένα «αποβατικό - μάνα» όπως ονομάζεται. Πρόκειται για μεγάλο αποβατικό πλοίο μέσα από το οποίο βγαίνουν πολλά μικρότερα αποβατικά πλοιάρια που προσεγγίζουν την ακτή αποβιβάζοντας στρατιωτικές δυνάμεις.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ



Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται θα αφιχθεί στη Σούδα και ένα πυρηνοκίνητο αμερικανικό υποβρύχιο και τρία ακόμη αμερικανικά πολεμικά σκάφη, ενώ προς τη Μεσόγειο κινείται από τον Κόλπο και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ». Στη Σούδα έχουν φτάσει και έξι γερμανικά μεταγωγικά αεροσκάφη με 160 γερμανούς καταδρομείς με πρόσχημα ανθρωπιστικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από τη Λιβύη, αλλά πανέτοιμα φυσικά να μεταφέρουν και στρατεύματα για ειδικές αποστολές, αν χρειαστεί. «Η βάση της Σούδας έχει διατεθεί για να εξυπηρετήσει τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου για συμμετοχή σε ενδεχόμενη αμερικανονατοϊκή επίθεση είναι ήδη ειλημμένη εκ των προτέρων.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκάρντον που είναι αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις βρέθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα. Συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για τη ρύθμιση τελευταίων λεπτομερειών και συνεχάρη δημοσίως την κυβέρνηση Παπανδρέου γιατί «έχει βοηθήσει πολύ» τις ΗΠΑ στην υπόθεση της Λιβύης. Δεν συναντήθηκε πάντως με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για να εξασφαλίσει και τη δική του συναίνεση, όπως είχε προγραμματίσει, καθώς ο τελευταίος βρισκόταν στο Ελσίνκι για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχοντας αναχωρήσει νωρίτερα. Η αμερικανική επίθεση στη Λιβύη πάντως δεν φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, παρά τις προπαρασκευαστικές κινήσεις. Όλα δείχνουν ότι θα εξαρτηθεί από τη διαγραφόμενη έκβαση των στρατιωτικών συγκρούσεων ανάμεσα στις αντικανταφικές και τις κανταφικές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί θα επιτεθούν μόνο αν εκτιμήσουν ότι ο Καντάφι οδεύει προς επικράτηση στον πόλεμο με το αντίπαλο στρατόπεδο. Για την ώρα πάντως έχει γίνει προφανές ότι στη Λιβύη έλαβε χώρα οργανωμένη ένοπλη εξέγερση και όχι αυθόρμητη εξέγερση άοπλων πολιτών. Υπάρχουν επίσης βαρύτατες υποψίες ότι το λιβυκό κέντρο αυτής της εξέγερσης βρισκόταν σε επαφή με τις ΗΠΑ πολύ πριν από την εκδήλωσή της.

Μέσα στο «κόλπο» βρίσκονταν όπως φαίνεται τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης του κανταφικού καθεστώτος Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντελφατάχ Γιουνίς. Ο πρώτος ανέλαβε επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου των αντικανταφικών δυνάμεων της Ανατολικής Λιβύης, με τους αμερικανούς γερουσιαστές Τζο Λίμπερμαν, ακροδεξιό «σκυλί» των πιο επιθετικών κύκλων του Ισραήλ και υποψήφιο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς, και Τζον ΜακΚέιν, ηττηθέντα υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι βρίσκονταν στο Κάιρο, να τάσσονται την περασμένη Κυριακή με δηλώσεις τους στο CNN υπέρ της άμεσης αναγνώρισης από την Ουάσινγκτον ως νόμιμης κυβέρνησης αυτής που ...θα (!) σχημάτιζε ο Τζαλίλ και να ζητούν να εφοδιαστεί αμέσως με αμερικανικά όπλα!!! Το πρώτο αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου μόλις ανέλαβε επικεφαλής του ο Τζαλίλ ήταν να κάνει στροφή 180 μοιρών και αναιρώντας προηγούμενη δήλωσή του ότι δεν θέλει σε καμιά περίπτωση ξένη επέμβαση στη χώρα, να ζητήσει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσουν τα στρατεύματα του Καντάφι! Όσο για τον Γιουνίς, το δεύτερο υπουργό, αυτός ανέλαβε επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής των αντικανταφικών δυνάμεων. Αναφορικά τώρα με την κατάσταση στο πεδίο των μαχών, το κλεπτοκρατικό και άνευ οιουδήποτε πλεον προοδευτικού στοιχείου καθεστώς του Καντάφι δείχνει τα τελευταία 24ωρα να έχει συνέλθει από τον αρχικό αιφνιδιασμό και να επιχειρεί τη στρατιωτική ανασυγκρότησή του, αμυνόμενο πιο αποτελεσματικά και αντεπιτιθέμενο, αλλά έχοντας ήδη χάσει φυσικά τη μισή χώρα, την Κυρηναϊκή με κέντρο τη Βεγγάζη. Η προέλαση των αντικανταφικών δυνάμεων έχει ανακοπεί.
Ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξει κάποια μεσοπρόθεσμη ισορροπία δυνάμεων που μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο και ίσως διαμελισμό της Λιβύης σε δύο περιοχές ή αν κάποια από τις δύο παρατάξεις θα καταρρεύσει στρατιωτικά και πολιτικά. Στην πραγματικότητα, μόνο το κανταφικό στρατόπεδο μπορεί να καταρρεύσει και αυτή είναι η πιθανότερη εκδοχή, γιατί οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν θα αφήσουν τις αντικανταφικές δυνάμεις να ηττηθούν, πραγματοποιώντας εν ανάγκη και στρατιωτική εισβολή και κατοχή της Λιβύης για να ρίξουν τον Καντάφι.