Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Να κλείσει η χωματερή της Φυλής!


Ολοένα αυξάνουν οι αντιδράσεις των κατοίκων της χώρας στους καταστρεπτικούς και δαπανηρούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των μεγαλοεργολάβων για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Τη σκυτάλη από τον ηρωικό αγώνα της Κερατέας αλλά και τις κινητοποιήσεις στο Γραμματικό παίρνουν τώρα οι κάτοικοι των περιοχών Καματερού - Αγ.Αναργύρων, Φυλής και Πετρούπολης. 






Την Κυριακή 10 Απρίλη πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη Ανοιχτή Συνέλευση Συντονισμού για το Κλείσιμο της Χωματερής στη Φυλή, με τη συμμετοχή μαζικών φορέων και αγωνιστών από τις όλες τις γύρω περιοχές (Φυλή, Πετρούπολη, Α. Λιόσια, Ζεφύρι, Καματερό, Ίλιον, Περιστέρι, Αγ. Ανάργυροί, Χαϊδάρι). Ο συντονισμός αντιτίθεται στις προωθούμενες κυβερνητικές «λύσεις» για βιολογική ξήρανση και καύση, που εξυπηρετούν «τους μεγαλοεργολαβους που θα το αναλάβουν, για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, από τη διαχείριση των απορριμμάτων και την όποια παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του, ενώ ξεκινά αγώνα για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής. Σε αυτό το πλαίσιο καλεί σε ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Κυριακή, 17 Απριλίου 11.00 π.μ. στον προαστιακό της Φυλής.

Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Φυλής προβλέπεται η δημιουργία δύο νέων μονάδων μηχανικής διαλογής και βιοξήρανσης με τελικό στάδιο τη δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων. Όπως καταγγέλλει η αντικαπιταλιστική κίνηση πόλης Ανυπότακτη Πετρούπολη: «Παραδίδουν ένα ακόμα τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις (βλ. ΗΛΕΚΤΩΡ συμφερόντων Μπόμπολα), υιοθετώντας μια πανάκριβη λύση για τους δήμους και τους δημότες και καθιστώντας τους ομήρους για τουλάχιστον 25 χρόνια». Επισημαίνεται ότι το κόστος αυτών των πανάκριβων μονάδων θα επωμιστούν οι δημότες, καθώς «ο τόνος σκουπιδιών από 45 ευρώ θα πάει στα 150 και η αύξηση αυτή θα μεταφερθεί στα δημοτικά τέλη», ενώ η εμπλοκή επιχειρήσεων σε τομείς που μέχρι τώρα ήταν δημόσιοι προοιωνίζεται «απολύσεις, μείωση εργαζομένων στους Δήμους και χειρότερες παροχές στους δημότες». Πέρα όμως από τις οικονομικές συνέπειες το βασικότερο είναι ότι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. «Όπου χρησιμοποιείται η καύση απορριμμάτων, συνδέεται με τερατογενέσεις και εμφάνιση καρκίνων, παιδική λευχαιμία και αναπνευστικές παθήσεις. Ιδιαίτερα η Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο, με τον ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων παλιότερα και τώρα στη Φυλή, έχει ήδη υποστεί τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και δεν μπορεί να ανεχτεί άλλη επιβάρυνση» τονίζει η Ανυπότακτη Πετρούπολη.