Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Γκουαντάναμο: O Ομπάμα συνεχίζει τη βαρβαρότητα του Μπους


Ολοι οι ορκισμένοι εχθροί του Μπαράκ Ομπάμα, τα «νεοσυντηρητικά γεράκια» της μισητής κυβέρνησης Μπους βρήκαν έναν καλό λόγο να πουν για τον αμερικανό πρόεδρο μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο Ομπάμα και την ομάδα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε περιχαρής ο Ντικ Τσέινι, ο διαβόητος αντιπρόεδρος του Μπους. Για «τρομακτικό θρίαμβο» μίλησε η Κοντολίζα Ράις. Ακόμη και ο σκληροπυρηνικός πρώην υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ –από τους πλέον μισητούς υπουργούς του Μπους– βρήκε την ευκαιρία να θριαμβολογήσει και να βγεί από το καβούκι του: «Όλα επετεύχθησαν χάρη στην ανεξάντλητη και συνεχή πίεση στην Αλ Κάιντα που άσκησε η κυβέρνηση Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα επέλεξε με σοφία να συνεχίσει», είπε ο Ράμσφελντ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ 


Ο αλήστου μνήμης, πρώην υφυπουργός Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, επιχείρησε μάλιστα να βγάλει «λάδι» το κολαστήριο του Γκουαντάναμο – το Νταχάου του 21ου αιώνα. Ο Γούλφοβιτς, όπως και οι κάθε λογής απολογητές της κτηνωδίας και των βασανιστηρίων, διακήρυξε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έφτασαν στα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν μέσα από τις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο. «Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι χειροκροτούν την κίνηση του Ομπάμα, η επιτυχία της οποίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική Μπους και κυρίως στη δημιουργία της φυλακής του Γκουαντάναμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γούλφοβιτς.

«Η επιδρομή για τον Μπιν Λάντεν αναβιώνει τη συζήτηση για την αξία των βασανιστηρίων», έγραψαν μάλιστα σε κύριο άρθρο τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Ο Μπαράκ Ομπάμα, που με την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν εξασφάλισε βέβαια την επανεκλογή του για δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του 2012, έχει ανακρούσει πρύμναν σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές και μετεκλογικές του δηλώσεις για το Γκουαντάναμο. Όχι μόνο δεν έκλεισε καν το κολαστήριο, αλλά έθεσε ξανά σε λειτουργία τα έκτακτα στρατοδικεία, δεν σταμάτησε τα βασανιστήρια κρατουμένων, ούτε ακύρωσε τους νόμους Μπους που στραγγαλίζουν τις πολιτικές ελευθερίες. Στο διάγγελμά του άλλωστε μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Αλ Κάιντα, ο Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει αναλλοίωτη την ίδια πολιτική. «Πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», γιατί «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Aλ Κάιντα θα συνεχίσει να οργανώνει επιθέσεις εναντίον μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ομπάμα επιχειρεί άλλωστε να δικαιώσει την αμερικανική κατοχή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, όπως και τον πόλεμο κατά της Λιβύης.
Η ιστοσελίδα Wikileaks, αποκάλυψε πρόσφατα περίπου 700 απόρρητα έγγραφα χιλιάδων σελίδων με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το κολαστήριο του Γκουαντάναμο. Από τα έγγραφα διαφαίνεται ότι κρατούνταν επί σειρά ετών ως ύποπτοι για τρομοκρατία 14 ανήλικοι και 30 άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν μάλιστα ότι μεγάλο μέρος των κρατουμένων στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο ήταν αθώοι, παρόλ’ αυτά τους κρατούσαν φυλακισμένους επί χρόνια. Στο κολαστήριο εξακολουθούν να κρατούνται 172, εκ των οποίων 33 θα πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου, εκατό θα πρέπει να επαναπατριστούν ή να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες και οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στη φυλακή επ’ αόριστον χωρίς δίκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η υπόθεση ενός κρατουμένου από την Υεμένη που συνελήφθη το Δεκέμβρη του 2001 και κατάφερε να κερδίσει την ελευθερία του «καρφώνοντας» 123 συγκρατούμενούς του. Σύμφωνα με τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, πρότεινε επίσης το 2009 στους Αμερικανούς να εμφυτεύσουν ηλεκτρονικά τσιπάκια στους κρατούμενους της φυλακής του Γκουαντάναμο, πριν τους αφήσουν ελεύθερους…
Τι άλλο έχουμε να ακούσουμε ακόμη;