Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ο κόσμος τρομάζει την ΕΕ

 Πανικός επικρατεί από την Τετάρτη και την Πέμπτη στους ηγετικούς κύκλους της ΕΕ εξαιτίας των εξελίξεων στην Ελλάδα. Βλέποντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της Αθήνας να διαμαρτύρονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου που συνυπέγραψε το ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ και το ΔΝΤ και τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται στο κυβερνών κόμμα λόγω της λαϊκής πίεσης, οι δεξιοί ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι απειλείται με ανατροπή το τυφλό όργανό τους, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
«Εξαγριωμένοι Έλληνες επιτίθενται εναντίον της Βουλής» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής Ντι Βελτ την Πέμπτη.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 



«Αυξάνεται η αντίσταση εναντίον του Παπανδρέου στο ίδιο του το κόμμα» ήταν ο κεντρικός τίτλος στην πρώτη σελίδα της Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε την Παρασκευή. «Η αυξανόμενη μοναξιά του Παπανδρέου» ήταν ο τίτλος σχεδόν ολοσέλιδης ανάλυσης της ίδιας εφημερίδας στην τρίτη σελίδα. «Η κατάρρευση της Ελλάδας απειλεί όλη την Ευρώπη» κραύγαζε ο πρώτος τίτλος της γαλλικής Φιγκαρό. «Σύγχυση στην Ελλάδα, πανικός στην Ευρώπη» έγραφε πρωτοσέλιδα και η Μοντ. «Η ΕΕ προειδοποιείται για χάος καθώς η κρίση χρέους καταποντίζει την Ελλάδα» ήταν ο τίτλος στην πρώτη σελίδα του βρετανικού Γκάρντιαν. «Η πρόταση του Παπανδρέου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας έδωσε σήμα ότι πέταγε την πετσέτα, σηματοδοτώντας την τρίτη κατάρρευση κυβέρνησης στην ΕΕ τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της κρίσης του χρέους μετά την Ιρλανδία και την Πορτογαλία» έγραφε στην ανάλυσή της η κεντροαριστερή βρετανική εφημερίδα. Λίγο - πολύ στο ίδιο κλίμα ήταν τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική – τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια. Πολλές εφημερίδες και μερικοί ευρωπαίοι ηγέτες, βλέποντας τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού στο Μνημόνιο και φοβούμενοι σοβαρότερες ανατροπές, άρχισαν να κάνουν σφοδρές επικρίσεις στην ΕΕ για την πολιτική που υποτίθεται ότι επιβάλλει στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

«Αφόρητο από κοινωνικής πλευράς» χαρακτήρισε το πρόγραμμα λιτότητας του Μνημονίου η γραμματέας των γάλλων σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί μιλώντας στο TF1, το μεγαλύτερο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα είναι η ενότητα. Πρέπει να απομακρυνθούμε από τις εθνικές φιλοδοξίες και να ανακτήσουμε το αίσθημα του κοινού μας πεπρωμένου» διακήρυξε και ο δεξιός γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Όσο για τον επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν, αυτός έσπευσε να δηλώσει ότι είναι βέβαιος πως σήμερα η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσει τη χορήγηση της πέμπτης δόσης του δανείου. Μόλις είδαν δηλαδή τον κόσμο τους δρόμους εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας όλες οι αντιρρήσεις και οι δισταγμοί των εκβιαστών ευρωπαίων ηγετών – μάλιστα παραλίγο να δώσουν στον Γ. Παπανδρέου μαζί και την... έκτη δόση! «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη στήριξή μας στην Ελλάδα... Αναμένουμε θετικό αποτέλεσμα κατά τη συνάντηση της ευρωομάδας» έσπευσε να δηλώσει εκπρόσωπος και του ΔΝΤ. «Η κατάσταση στη χώρα έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο 24ωρο» είχε δηλώσει εξαιρετικά ανήσυχος άλλος εκπρόσωπος του ΔΝΤ νωρίτερα. Μόλις κατάλαβαν ότι με τις απαιτήσεις τους θέτουν πλέον σε κίνδυνο το ίδιο το σύστημα εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους στην Ελλάδα, τραβήχτηκαν πίσω.

Ο Γ. Παπανδρέου εκτόνωσε την εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ μέσω του ανασχηματισμού. Έβαλε στην κυβέρνηση υπουργούς από όλες τις φράξιες και αναγόρευσε σε νούμερο δύο τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον οποίο έκανε υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο.
Η πρωθυπουργική παρέα των ούτως ή άλλως πολιτικά άχρηστων «κηπουρών» πλήρωσε το λογαριασμό αυτής της σοβαρής αναδιάταξης του εσωτερικού συσχετισμού δυνάμεων στο ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή φυσικά που ο ανασχηματισμός δεν συνοδεύεται ούτε καν από φραστικές εξαγγελίες αλλαγής οικονομικής πολιτικής, είναι βεβαίως παντελώς αδιάφορος για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους. Με τέτοια τερτίπια όμως δεν πρόκειται να αδειάσει το Σύνταγμα (όχι ότι θα άδειαζε δηλαδή αν υποσχόταν αλλαγή πολιτικής ο Γ. Παπανδρέου, αφού έχει πει ήδη τόσα ψέματα που δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να μην τον θεωρεί ως τον πιο αδίστακτο πολιτικό απατεώνα που κυβέρνησε ποτέ την Ελλάδα). 

Το πιο διασκεδαστικό θα είναι πάντως να δούμε πώς θα πολιτευθεί ο νέος τσάρος της οικονομίας Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος πριν από μερικές μέρες είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η χώρα βρίσκεται υπό «δημοσιονομική κατοχή», ενώ σε συνέντευξή του δήλωσε ότι το νέο Μνημόνιο πρέπει να ψηφιστεί από 181 βουλευτές. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Παντελής Οικονόμου είχε διατυπώσει μια σαφέστατη γνώμη για το Μνημόνιο στις 30 Μαρτίου: «Το Μνημόνιο δεν είναι επιδεκτικό ούτε στην επικαιροποίηση ούτε στην αναθεώρηση διότι δεν οδηγεί σε λύγη. Έλυσε μεν το πρόβλημα του δανεισμού, αλλά έχει φτιάξει ένα καταστροφικό και μη διαχειρίσιμο πρόβλημα χρέους. Η μόνη λύση, λοιπόν, είναι να καταγγείλουμε το Μνημόνιο» τόνιζε χωρίς περιστροφές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Συμφωνούμε απολύτως. Ο Παντελής Οικονόμου όμως συμφωνεί και τώρα με τις προ δέκα εδομάδων θέσεις του και κυρίως προτίθεται να τις υλοποιήσει στο πλαίσιο της πολιτικής που θα ασκήσει ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών; Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να το διαπιστώσουμε.