Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κάηκαν 13,6 εκατ. στρέμματα σε 25 χρόνια


Συνώνυμο των πυρκαγιών έχουν γίνει οι καλοκαιρινοί μήνες και ειδικά ο Αύγουστος που πλησιάζει. Με ορόσημο τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, οι πύρινες φλόγες αφανίζουν συστηματικά τις φυσικές ομορφιές και τους πράσινους πνεύμονες του τόπου μας με απίστευτους ρυθμούς. Πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) για το διάστημα 1983-2008 αποδεικνύει τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για τη συνολική εικόνα της καταστροφής: Ξεπερνούν το 10% της έκτασης της χώρας οι περιοχές που έχουν πληγεί από διαδοχικές πυρκαγιές μέσα σε 25 μόλις χρόνια, την ίδια στιγμή που στο σκοτάδι έχουν μείνει τα αίτια για τις μισές από αυτές.


Μέσα σ’ αυτή την περίοδο μόνο έχουν κατακαεί συνολικά 13.613.121 στρέμματα. Στατιστικά, κάθε χρόνο στη χώρα μας εκδηλώνονται 1.465 δασικές πυρκαγιές. Καίγονται περίπου 524.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Χωρίς τη λαίλαπα του 2007, τα στοιχεία από το 1983 ως το 2006 δείχνουν ότι χάθηκαν λόγω πυρκαγιών 123 άνθρωποι και κάηκαν 1.672 σπίτια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πλέον καμμένη περιοχή της χώρας είναι τα Ιόνια Νησιά, των οποίων το 21,4% των δασικών εδαφών τους έχει παραδοθεί στις φλόγες. Ακολουθεί η Πελοπόννησος, με 17,6%. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (52%) τα αίτια των πυρκαγιών παραμένουν άγνωστα. Σε όσα περιστατικά έχουν εξακριβωθεί αίτια, το συνηθέστερο είναι ο κακόβουλος εμπρησμός.

Αν κάτι αποδεικνύουν αυτά τα στοιχεία, δεν μόνο είναι η διαχρονική έλλειψη πολιτικής προστασίας. Είναι και η πολιτική βούληση που λείπει, ώστε να προστατευθεί το πράσινο και τα δάση από τους συνειδητούς καταστροφείς τους. Όλοι οι περιβαλλοντικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί διαχρονικά, από τον ορισμό των δασικών εκτάσεων μέχρι την πρόσφατη «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων κτισμάτων, δικαιώνουν και επιβραβεύουν τους εμπρηστές και τους καταπατητές. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση πλέον καταργεί τους επιστημονικούς φορείς που μελετούν το φαινόμενο. Το ΕΘΙΑΓΕ, ως γνωστόν, οδεύει για λουκέτο...