Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πλατείες: Πολύμορφη και μαχητική δράση


Διήμερο Συζήτησης

«Χωρίς διακοπή συνεχίζει το κίνημα των πλατειών», δηλώθηκε από όλες τις περιοχές στις 9 και 10 Ιούλη 2011 στην πρώτη διαδικασία συνάντησης και απολογισμού λαϊκών συνελεύσεων μετά το ξεκίνημα του κινήματος των πλατειών πριν 47 μέρες. Σε αυτό το 2ήμερο ήρθε εικόνα για τις θέσεις, τη λειτουργία και τις δράσεις από 52 συνελεύσεις, 24 από πόλεις της περιφέρειας και 28 από περιοχές της Αττικής. Οι περισσότερες παρουσίες ήταν με αποφάσεις των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, ενώ λειτουργούν ή ξεκινούν τώρα συνελεύσεις και σε άλλες περιοχές, που δεν μπόρεσαν να έρθουν. Αντιπροσωπεύτηκαν όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Στο 2ήμερο ήρθε εικόνα από τη λειτουργία των λαϊκών συνελεύσεων και τη σύνθεση του κόσμου που συμμετέχει και ηλικιακά αγκαλιάζει από παιδιά μέχρι υπερήλικες και κοινωνικά από άνεργους μέχρι επαγγελματοβιοτέχνες. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις τους για τον κεντρικό στόχο και για τα ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα. Καταλήψεις γραφείων της κεντρικής διοίκησης (Χαλκίδα, Σύρος), πορείες, αποκλεισμοί ΜΜΕ (Αμπελόκηποι-Πολύγωνο). Κοινή δράση με εργατικά σωματεία που είναι σε αγώνες, αγρότες, μαθητές. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη λαϊκή αποδοκιμασία των βουλευτών της κυβέρνησης, στις κατασταλτικές προσπάθειες των μηχανισμών του κράτους και στην περιφέρεια (Κέρκυρα). Στη διάλυση της δημόσιας υγείας και δράσεις τους για το θέμα. Για τις δράσεις «δεν πληρώνω διόδια» (Πάτρα). Επίσης, έγιναν αναφορές στη διαχείριση του νερού (Γιάννενα), των απορριμμάτων (Καματερό), στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των παραλιών (για το Ελληνικό από Βάρη-Βούλα, για τον ΟΛΠ από τον Πειραιά). Για πρωτότυπη δράση (Καλαμάτα), για δράσεις που δεν αφήνουν κανένα μόνο του στην κρίση (Ν. Ιωνία), στήριξης απεργιών (Σύρος, Λάρισα). Συντονισμού συνελεύσεων ανά περιοχές (Κόρινθος). Ενεργειών για στήριξη του «Ένα καράβι για τη Γάζα». Συζητήσεις για το ευρώ και την ΕΕ (Ηράκλειο Κρήτης). Στην επίγνωση των δυσκολιών και του το ότι έχουμε μακρύ δρόμο (Αίγινα). Τόνισαν την ανάγκη να επαναληφθεί σύντομα το διήμερο για να καλύψει την ανάγκη συντονισμού του κινήματος (Λαμία κ.α.) και να μην διακοπεί. «Γιατί όπως δεν έγινε διακοπή της αντίστασης στην προηγούμενη κατοχή, έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε και τώρα διάλλειμα για μπάνια, γιατί είμαστε σε κατοχή και έχουμε πόλεμο» (Μολάοι). Φέρανε την ελπίδα: «Κλονίσαμε όλο το πολιτικό σύστημα, δείχνοντας την δύναμη του λαού όταν είμαστε ενωμένοι» (Θεσσαλονίκη). Παρουσίασαν τα ψηφίσματά τους που κινούνται στην κατεύθυνση των ψηφισμάτων της πλατείας Συντάγματος και στην υιοθέτηση του «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε». Αναφέρθηκαν στη σύνδεση με τα εργατικά σωματεία που κινούνται σε ανεξάρτητη από το γραφειοκρατικό συνδικαλισμό κατεύθυνση, στην ανάγκη αποτροπής του νομοσχέδιου για την ανώτατη εκπαίδευση, το βάθεμα του ριζοσπαστισμού, την απήχηση του κινήματος, την ανάγκη να νικήσει.

Το καταληκτικό κείμενο που ενέκριναν μετά το διήμερο συζήτησης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είμαστε στις πλατείες της χώρας γιατί αποφασίσαμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Θα το πετύχουμε με τη συμμετοχή μας, τον άμεσο έλεγχο και την αυταπάρνησή μας. Με την αυτοργάνωσή μας και την άμεση δημοκρατία των πλατειών, δημιουργούμε τους δικούς μας αντιθεσμούς. Συναντηθήκαμε να συνδιαμορφώσουμε την κοινή μας πορεία ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, της τρόικας και των κάθε λογής αυλικών τους. Ενάντια στη βία της φτώχειας και της ανεργίας. Ενάντια στη βία της συντριβής του κοινωνικού κράτους. Ενάντια στη βία της κρατικής καταστολής. Ενάντια στη βία των επιταγών του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, των μνημονίων και όλων των μέτρων τους. Το αίτημα για Λαϊκές Συνελεύσεις παντού, στις πλατείες, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους σπουδών είναι προμετωπίδα του αγώνα μας. Το Σύνταγμα και η Λαϊκή Συνέλευσή του, είναι μέχρι στιγμής το σημείο αναφοράς του κινήματος των πλατειών. Θα μπορούσε ωστόσο να μετεξελιχθεί σε ουσιαστικό κέντρο και σημείο συνάντησης όλων των αγωνιζόμενων κοινωνικών και εργασιακών χώρων.

Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν. Ακόμα και αν φύγουν, δεν θα γυρίσουμε στα σπίτια μας γιατί θα συνεχίσουμε δυναμικά και αποφασιστικά την οικοδόμηση του νέου κοινωνικού μοντέλου που διεκδικούμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας παντού και πάντα ενάντια σε οτιδήποτε μας καταδικάζει σε μία ζωή χωρίς μέλλον.

Συνεχίζουμε με κινητοποίηση-μαζικές συνελεύσεις και επόμενους μεγάλους σταθμούς: Πρώτο, την Κυριακή 17/7, μέρα που επισκέπτεται η Χίλαρι Κλίντον την Ελλάδα. Δεύτερο, την επόμενη Κυριακή 24/7 επέτειο της πτώσης της χούντας για το δικό μας “όχι” στη σύγχρονη ολιγαρχία. Εργαζόμαστε συστηματικά το επόμενο διάστημα, για να οργανώσουμε μία πανελλαδική συνάντηση, όλων των πλατειών αυτή τη φορά, στις 3 Σεπτέμβρη 2011. Επιδιώκουμε συνάντηση με όλα τα ευρωπαϊκά κινήματα πλατειών με στόχο μια πανευρωπαϊκή δράση για τη διαγραφή των χρεών. Άμεση δημοκρατία τώρα! Όλες οι αποφάσεις από τις Λαϊκές Συνελεύσεις! Δικαιοσύνη - ισότητα - αλληλεγγύη».