Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πειρατική κατάσχεση, πειρατική φύλαξη, ύποπτη έκρηξη


Του Αλέκου Αναγνωστάκη

Είναι μία εικόνα ολέθρου», δήλωσε στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής περιγράφοντας την κατάσταση. Δεκατρείς νεκροί και εξήντα ένας, μέχρις ώρας, τραυματίες από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Ζύγι μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Δύο δισ. ευρώ οι άμεσες υλικές ζημιές, δηλαδή πάνω από το 10% του κυπριακού ΑΕΠ που ανέρχεται στα 18 δισ. ευρώ. Οι συνολικές επιπτώσεις στην οικονομία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ανέλθουν στο 20% του ΑΕΠ. Κι αυτό γιατί οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τον τουρισμό είναι άμεσες και ισχυρές.
Η μονάδα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, η μεγαλύτερη της Κύπρου, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, αφού οι άλλες δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής -στη Δεκέλεια και τη Μονή- επαρκούν να καλύψουν μόνο τη μισή ζήτηση. Το πρόβλημα προξενεί ελλείψεις σε νερό, κλιματιστικά και φως που με τη σειρά τους επιδρούν αρνητικά στον τουρισμό και την παραγωγή. Το ύψος της καταστροφής δημιουργεί ισχυρό οικονομικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να περιπλακεί από τυχόν επιπτώσεις στο δυσανάλογα μεγάλο τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο εξυπηρετεί περίεργα κεφάλαια ρωσικής, αραβικής και όχι μόνο προέλευσης.

Ο κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος. Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης οι οποίες έγιναν δεκτές.

Εγκληματική είναι η άμεση κυβερνητική ευθύνη, αφού όπως αποκαλύπτει ο κυπριακός Tύπος στις 4 Ιουλίου 2011, δηλαδή μία εβδομάδα πριν το δυστύχημα, έγινε εσωτερική έκρηξη σε ξυλοκιβώτια με πυρίτιδα που βρίσκονταν σε ένα από τα 98 εμπορευματοκιβώτια. Το βράδυ της 4ης Ιουλίου 2011 ο αξιωματικός υπηρεσίας στη ναυτική βάση «διαπίστωσε ότι το εμπορευματοκιβώτιο με αριθμό CLΗU 325565-0 είναι παραμορφωμένο σε μεγάλο βαθμό και οι πόρτες του φαίνονται στραβωμένες και μισάνοικτες». Εμπειρογνώμονες στις 6 Ιουλίου μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι εντός του εμπορευματοκιβωτίου υπήρξε ανάφλεξη υλικών και δημιουργήθηκε έκρηξη. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός των εμπορευματοκιβωτίων είναι απαγορευτικές για φύλαξη πυρίτιδας. Οι ζημιές, από τύχη ήταν οι μικρότερες. Οι αποθηκευμένες πυρίτιδες έχουν αλλοιωθεί και αποσταθεροποιηθεί. Η έκρηξη ήταν αρκετά ισχυρή διότι το εμπορευματοκιβώτιο, βάρους 10,5 τόνων μετακινήθηκε περίπου 30 cm από την αρχική του θέση. Με δεδομένες τις παραπάνω διαπιστώσεις πρότειναν, μεταξύ άλλων τη λήψη πολιτικής απόφασης για έναρξη καταστροφής των πυρίτιδων ή την εκκένωση των 81 εμπορευματοκιβώτίων, ωστε να προστατευθούν οι πυρίτιδες από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Από τα μέτρα που προτάθηκαν, το μόνο που έγινε ήταν οι ρίψεις θαλασσινού νερού.

Εγκληματικότερη είναι η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του προέδρου Χριστόφια. Και αυτό γιατί όπως προκύπτει μεταξύ άλλων και από αποκαλύψεις του Wikileaks, σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, μετά τις πιέσεις -τις οποίες είχε αποκρούσει ακόμα και η αιγυπτιακή κυβέρνηση- των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της ΕΕ, η κυπριακή κυβέρνηση και προσωπικά ο πρόεδρος Χριστόφιας ενέδωσαν και έδωσαν εντολή να κατασχεθούν το 2009 τα πυρομαχικά που μετέφερε στη Συρία το ρωσικών συμφερόντων και κυπριακής σημαίας πλοίο Μόντσιεγκορσκ. Πειρατική κατάσχεση, πειρατική φύλαξη. Με γρήγορους ρυθμούς, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να αποθηκευτούν στον πλησιέστερο προς το λιμάνι της Λεμεσού ναύσταθμο, παρόλο που σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΟΗΕ ενθάρρυνε την κυπριακή κυβέρνηση να εξετάσει τη συνεργασία με άλλα κράτη μέλη, ώστε να τη βοηθήσουν στην αποθήκευση, την ασφαλή φύλαξη, τη μεταφορά ή ακόμα και στο «ξεφόρτωμα» των μοιραίων πυρομαχικών. Η νέα όμως συμμαχία με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ που προωθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου και επεκτείνει στην Κύπρο και η σιωπηλή αλλά ενεργή αποδοχή της από την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ έχει τις πρώτες επιπτώσεις της.

Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο σαμποτάζ. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στις 04:27 τα ξημερώματα της Δευτέρας ξέσπασε φωτιά στη ναυτική βάση από άγνωστη αιτία. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, χωρίς να καταφέρουν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Τι είδους φωτιά ήταν αυτή; Γιατί δεν έσβηνε; Και προς τι η κυβερνητική σπουδή αποκλεισμού προβοκάτσιας η οποία θα ήταν χρήσιμη, για διακριτούς και ξεχωριστούς λόγους και για τους Aμερικανούς, το Ισραήλ, τις αγορές, ενόψει μάλιστα της νέας κινητικότητας και χρονικών ορίων στο Kυπριακό;

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση αγοράζει πολιτικό χρόνο. Για την απόδοση ευθυνών, ο νομικός Πόλυς Πολυβίου, τον οποίο διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία στη ναυτική βάση, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα, το πόρισμα της οποίας θα εκδοθεί μέχρι …τον επόμενο Οκτώβριο.

Ο κυπριακός λαός όμως είναι ήδη στους δρόμους.