Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Προσπάθεια εκκένωσης της πλατείας


Της Μαρίας Μπικάκη

Ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη μετατράπηκε σε κυνικό εκτελεστή των άνωθεν κυβερνητικών εντολών. Μετά και παρά τη δολοφονική καταστολή στις 14, 28 και 29 Ιούλη το κίνημα αντέχει και παραμένει στην πλατεία. Έτσι, μπαίνουν σε εφαρμογή σχέδια για πλύση εγκεφάλου που εμφανίζουν την πλατεία αντιαισθητική, αντιτουριστική, αντιεμπορική και αντιλειτουργική με μόνη λύση την εκκένωσή της.


Στις 7/7 ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, δήλωσε τη δυσφορία του για την εικόνα της πλατεία Συντάγματος με «τσαντίρια» και ζήτησε από το δήμαρχο Αθηναίων να αναλάβει δράση, καθώς «ο εμπορικός κόσμος στην Αθήνα πεθαίνει». Ο Γιώργος Καμίνης ανταποκρήθηκε άμεσα και δήλωσε στις 8/7 στο κανάλι Μέγκα την πρόθεσή του να εκκενωθεί η πλατεία Συντάγματος. Έκανε λόγο για κατάληψη δημόσιου χώρου και για διάλογο με ενδιαφερόμενους και καταστηματάρχες. Με τον περιφερειάρχη Σγουρό βγήκε βόλτα στο κέντρο της πόλης και δήλωσε ότι συζήτησαν τρόπους για να επιδιωχθεί αναβάθμισή του. Και στις 11/7 τελείωσε ο «διάλογος» με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Σκάι όπου έκανε λόγο για πρόβλημα στην κυκλοφορία και κλήση συνδρομής της αστυνομίας για να απομακρυνθούν όσοι έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία και να γίνουν εργασίες αποκατάστασης.

Για τις ανάγκες λειτουργίας της συνέλευσης στην πλατεία Συντάγματος υπάρχουν εγκαταστάσεις μικροφωνικές, ραδιοφωνικές, ηλεκτρονικών μέσων, σκηνές, κιόσκια και τραπεζάκια υποστήριξης των εργασιών των 30 ομάδων, αλλά και σκηνές διαβίωσης, που καθόλου δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία των ανθρώπων στην πλατεία και των εξόδων του σταθμού του μετρό. Η πλατεία δεν έχει υποστεί κανενός είδους φθορά από τη λειτουργία της συνέλευσης. Ενώ, όπως δηλώνουν σε σχετικό βίντεο που ετοίμασε ομάδα της πλατείας οι καταστηματάρχες της περιοχής «τώρα υπάρχει περισσότερη ζωή στην πλατεία και στα καταστήματα».

Οι δηλώσεις Γ. Καμίνη μαζί με τις διαρροές περί επιχείρησης της ΕΛΑΣ για εκκένωση της πλατείας, λόγω της επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον, μαρτυρούν τις προθέσεις του πολιτικού συστήματος να ξεμπερδεύουν με το κίνημα των πλατειών με νέα καταστολή. Ανακοινώσεις καταγγελίας των Καμίνη και Σγουρού εξέδωσαν η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

Αποφασιστική απάντηση σε αυτά τα σχέδια έδωσε η πλατεία με την ανακοίνωση στις 8/7 και με την επιστολή προς τον Γ. Καμίνη στις 10/7. Η ανακοίνωση υπάρχει στους ιστότοπους www.amesi-dimokratia.org, www.real-democracy.gr.