Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Διάλυση ΙΓΜΕ υπέρ μεγάλων συμφερόντων

Με 24ωρη απεργία την Πέμπτη και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, συνέχισαν την προηγούμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης, να καταργήσει το μοναδικό επιστημονικό και ερευνητικό φορέα της χώρας στο πεδίο της γεωλογίας.

του Στράτου Βουραζέρη



 Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης με διαδικασίες εξπρές, μετά την τροπολογία 14Β που κατατέθηκε στις 29/7, σύμφωνα με την οποία με μία απλή διυπουργική απόφαση, καταργείται το ΙΓΜΕ. Το γεγονός αυτό και μόνο εγείρει θέμα συνταγματικότητας της τροπολογίας, αφού σύμφωνα με νομικούς, δεν μπορούν σημαντικά θέματα όπως η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας του ΙΓΜΕ ή το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων του να ρυθμίζονται με υπουργικές υπογραφές.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, τονίζει ότι μεθοδεύεται η διάλυση του Ινστιτούτου, γιατί δεν «διευκολύνει» την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας με τους όρους που θέτουν ιδιώτες επενδυτές που προσδοκούν, γρήγορα και πάση θυσία κέρδη από την εκμετάλλευση του υπεδάφους της Ελλάδας. Για τους εργαζόμενους στο ΙΓΜΕ, η εφαρμογή της επίμαχης τροπολογίας, συνεπάγεται ότι μέρος αυτών θα απολυθεί μέσω της διαδικασίας «προσδιορισμός πλεονάζοντος προσωπικού - αξιολόγηση ΑΣΕΠ - εργασιακή εφεδρεία - απόλυση». Σήμερα στο ΙΓΜΕ εργάζονται περίπου 400 υπάλληλοι, ενώ για την Γεωλογική Yπηρεσία που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι θέσεις εργασίας δεν θα ξεπερνούν τις 200. Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει εξάλλου τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του Ινστιτούτου (βλ. εργαστήρια) σε άλλη «Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία «μπορεί να είναι και ιδιωτική.»

Η απόφαση της κυβέρνησης, έχει προκαλέσει την αντίδραση επιστημονικών και ερευνητικών κέντρων εντός και εκτός Ελλάδας, όπως επίσης και Ελλήνων επιστημόνων (αναλυτικά στο http://syndikatoigme.blogspot.com/). Επιστολή προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου, υπουργό Περιβάλλοντος, έστειλε ο Λ. Ντεμιτσέλι, γ.γ. των Eurogeosurvays, που εκπροσωπεί 32 ευρωπαϊκά γεωλογικά ινστιτούτα.