Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκόπιο

Πεθαίνουν αβοήθητα τα παιδιά στη Σομαλία

Στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων 20 ετών βρίσκεται η Σομαλία, με 3,2 εκ. ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και περίπου 10.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών να πεθαίνουν από πείνα κάθε μήνα. Ήδη τα νεκρά παιδιά υπολογίζονται σε 29.000! Αν και εκφράζονται φόβοι ότι η κρίση μπορεί να ξεπεράσει εκείνη της Αιθιοπίας το 1994, η διεθνής κοινότητα έχει συγκεντρώσει μόλις το ένα από τα δύο δισ. δολάρια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών του πληθυσμού. Για το λιμό εν μέρει ευθύνεται η ξηρασία, όμως ευθύνες έχει και η Δύση, που υποδαύλισε την πολιτική αστάθεια στην περιοχή.





Κερδίζουν, αλλά απολύουν

Το 10% του δυναμικού της, δηλαδή 30.000 υπαλλήλους, θα απολύσει την τριετία 2011-2013 ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος στην Ευρώπη, η βρετανική HSBC. Η τράπεζα αναδιαρθρώνει τις δραστηριότητές της στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, πετώντας στο δρόμο υπαλλήλους, κλείνοντας υποκαταστήματα και αποχωρώντας από την αγορά λιανικής τραπεζικής 20 χωρών. Στόχος είναι η μείωση του κόστους της κατά 3,5 δισ. δολάρια, παρόλο που είναι ήδη κερδοφόρα. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν στα 6,2 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2011, σημειώνοντας αύξηση κατά 35% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2010!

Εκατόμβες προσφύγων

Το δολοφονικό του πρόσωπο έδειξε για άλλη μια φορά το ΝΑΤΟ, αφήνοντας περίπου 100 πρόσφυγες να πεθάνουν σε ακινητοποιημένο πλοιάριο 90 μίλια από τις ακτές της ιταλικής Λαμπεντούζα. Το πλοιάριο είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη, μεταφέροντας 300 πρόσφυγες στην Ιταλία, αλλά λόγω μηχανικής βλάβης έμεινε ακυβέρνητο στη μέση της Μεσογείου σχεδόν για μια εβδομάδα. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, το πλοίο εντοπίστηκε από ένα δουλέμπορο, ο οποίος ειδοποίησε τις ιταλικές αρχές. Όταν εκείνες με τη σειρά τους ζήτησαν (λόγω της μεγάλης απόστασης) από ένα πλοίο του ΝΑΤΟ που έπλεε κοντά να αναλάβει τη διάσωση των προσφύγων, εκείνο αρνήθηκε. Μέχρι να φτάσουν στην περιοχή σκάφη από την ακτή, είχε πεθάνει το 1/3 των επιβατών του. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, περίπου 1.500 Λίβυοι πρόσφυγες έχουν χάσει με παρόμοιο τρόπο τη ζωή τους, επιχειρώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Αυξήσεις στα χρυσωρυχεία

Με νίκη των εργατών τερματίστηκε η πενθήμερη απεργία στα ορυχεία χρυσού της Νότιας Αφρικής. Οι περίπου 200.000 εργάτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση διεκδικούσαν αυξήσεις μισθών, σε μία περίοδο όπου η τιμή του χρυσού καταγράφει ιστορικά ρεκόρ, έχοντας ενισχυθεί πάνω από 17% μέσα στο 2011. Τελικά, τα συνδικάτα συμφώνησαν με τις εταιρείες χρυσού αυξήσεις της τάξης του 7,5%-10% για τα επόμενα δύο χρόνια. Αντίστοιχο είναι το ύψος των αυξήσεων που διεκδίκησαν και κέρδισαν οι εργάτες στα αδαμαντωρυχεία, ενώ οι διαπραγματεύσεις στα ορυχεία πλατίνας συνεχίζονται ακόμη. Οι απεργίες διεξάγονται εν μέσω πιέσεων ακόμα και από τη βάση του κυβερνώντος κόμματος, ANC, για εθνικοποιήσεις στα ορυχεία, αλλά και στις τράπεζες.

Έκπτωτος φαραώ

Πρωτοφανείς εικόνες είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν οι Αιγύπτιοι την προηγούμενη εβδομάδα, βλέποντας τον πρώην «φαραώ» τους, Χόσνι Μουμπάρακ, να δικάζεται πίσω από κάγκελα για κατάχρηση εξουσίας και συνωμοσία με στόχο το θάνατο διαδηλωτών. Ο ίδιος, όπως και οι δύο γιοι του που δικάζονται μαζί του, δήλωσε αθώος και επικαλούμενος προβλήματα υγείας, πέτυχε την αναβολή της δίκης του για τις 15 Αυγούστου.  Η δίκη οχτώ ακόμα συνεργατών του συνεχίζεται κανονικά. Παρόλο που το αίτημα της μεταφοράς του Μουμπάρακ στη δικαιοσύνη ένωνε τους διαδηλωτές σε ολόκληρη την Αίγυπτο, φόβοι εκφράζονται για το αποτέλεσμα της διαδικασίας, καθώς τόσο οι δικαστές όσο και ο εισαγγελέας είχαν διοριστεί επί του καθεστώτος του.