Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Συνδιάσκεψη μελών, ΑΝΤΑΡΣΥΑ των αγώνων

Πρωτοφανής συμμετοχή σε επιτροπές και συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα

Πολιτικός «συναγερμός» έχει σημάνει στους αγωνιστές και τις οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενόψει της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του μετώπου, που ξεκινά στις 29 Οκτωβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο του Άλσους Περιστερίου. Πρωτοφανής συμμετοχή και αυτενέργεια χαρακτηρίζει τις τοπικές συνελεύσεις που οργανώνονται σε όλα τα σημεία του χάρτη, με συζήτηση για τα πολιτικά ντοκουμέντα της συνδιάσκεψης και με εκλογή αντιπροσώπων. Μόνο για αυτή την εβδομάδα, (09-16.10) έχουν προγραμματιστεί 25 τοπικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα, την ίδια στιγμή που λαμβάνει χώρα μια πρωτόγνωρη για τα μέτωπα της Αριστεράς διαδικασία: Οι κάρτες μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυξάνονται θεαματικά. Μόνο στην τοπική επιτροπή σε Πατήσια Γαλάτσι Κυψέλη, η τελευταία συνέλευση είχε τριψήφιο αριθμό συμμετεχόντων, διπλασιάζοντας τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών! Η επίσημη αναγγελία της Συνδιάσκεψης έγινε με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απερχόμενο Συντονιστικό την Τρίτη, όπου διασαφηνίστηκαν βασικές πλευρές στη δράση και τις στοχεύσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.



του Γιώργου Λαουτάρη 



Για «εκρηκτική συγκυρία» έκανε λόγο ο Γιάννης Σηφακάκης, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση και τα επιτελεία της αστικής τάξης βυθίζονται στην κρίση στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους», για να συμπληρώσει ότι «υπάρχει ένα παντοδύναμο κίνημα που μπορεί να τους ανατρέψει». Ο Γ. Σηφακάκης στάθηκε στο συντονισμό των αγώνων από τα κάτω ως το νέο στοιχείο που χαρακτηρίζει τις σημερινές κινητοποιήσεις και παρουσίασε συνοπτικά το πολιτικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για «στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, για εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, για αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ, για απαγόρευση των απολύσεων και αυξήσεις τους μισθούς». «Η προοπτική μας δεν είναι είναι η διαχείριση αυτού του συστήματος, αλλά η ανατροπή του», υπογράμμισε.
Για «ιστορικών διαστάσεων κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, με βαριές συνέπειες στην εργατική τάξη και στη νεολαία» μίλησε εισαγωγικά ο Τάσος Κατιντσάρος, σημειώνοντας ότι «καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων θα είναι ένα πολιτικό, μαζικό λαϊκό κίνημα ανατροπής». Υπογράμμισε ακόμη πως «η σύγκρουση που έρχεται θα πρέπει να ανοίξει νέους δρόμους αυτενέργειας, αυτοοργάνωσης των ίδιων των απλών ανθρώπων να δημιουργήσουν τα δικά τους όργανα σε μια κοινωνία που έχει φτάσει στα όρια του κοινωνικού κανιβαλισμού». Άλλωστε, όπως είπε, «δεν υπάρχει τρόπος μέσα από το σάπιο σημερινό πολιτικό σύστημα να αλλάξει η κατάσταση», παρά μόνο μετά από παρέμβαση του «λαϊκού παράγοντα και μάλιστα, του οργανωμένου συλλογικά λαϊκού παράγοντα».

Το «ιστορικό καθήκον» και τις κρίσιμες μάχες που θα καθορίσουν το μέλλον των εργαζομένων, ανέλυσε ο Γιώργος Βλάχος. «Θεωρούμε ότι η συνδιάσκεψη καλώς γίνεται στην περίοδο της φωτιάς των αγώνων για να τροφοδοτηθεί από το διάλογο που διεξάγεται σε όλους τους κοινωνικούς χώρους», είπε, τονίζοντας ότι «η συνδιάσκεψη δεν είναι το τέρμα μιας πορείας, αλλά η αρχή».
Σχετικά με τα οργανωτικά της Συνδιάσκεψης μίλησε ο Κώστας Κωστόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ανταπόκριση πανελλαδικά των αγωνιστών της Αριστεράς. «Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη κι από  την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο φτιάχνονται παντού τοπικές επιτροπές και γράφονται μέλη», περιέγραψε γλαφυρά. «Τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ο κόσμος περίμενε αυτό το μέτωπο και είμαστε αποφασισμένοι να το διαθέσουμε στην υπηρεσία του λαϊκού κινήματος», συμπλήρωσε.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου για τη στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέναντι στις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς που καλούν σε ενότητα, ο Τάσος Κατιντσάρος απάντησε σημειώνοντας εισαγωγικά πως «το ζήτημα της δημιουργίας άλλης Αριστεράς είναι κομβικό την ανάλυσή μας», ενώ υποστήριξε ότι «τα στοιχήματα της επίσημης Αριστεράς έχουν καταρρεύσει». Συμπλήρωσε όμως ότι «εδώ και δύο χρόνια που υπάρχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουμε θέση και καλούμε συνεχώς πάνω σε κοινή ανατρεπτική δράση όλα τα μορφώματα της Αριστεράς, χωρίς να μας ενδιαφέρει η ιδεολογία και οι πολιτικοί στόχοι που πρεσβεύουν». Αναλύοντας τη στάση αυτή, υπογράμμισε ότι «θέλουμε να δημιουργηθεί μια νικηφόρα λαϊκή αυτοπεποίθηση μέσα στους μαζικούς αγώνες και γι’ αυτό η κοινή ανατρεπτική δράση είναι ουσιαστική παράμετρος της συλλογιστικής μας». Περαιτέρω όμως οριοθέτησε τα ανοίγματα με το σκεπτικό ότι «δεν μπαίνουμε σε μια λογική αριστερού κυβερνητισμού», αφού «δεν υπάρχει για μας τίποτε άλλο πέρα από τον επαναστατικό δρόμο». «Εγχειρήματα που θα στηριχθούν πάνω σε κυβερνητικές εναλλαγές και προοδευτικές λύσεις μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους», συμπλήρωσε, για να υπενθυμίσει όμως ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες διαλόγου.