Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Τσίρκο» ο Παπαδήμος


Σούργελο έχει γίνει η κυβέρνηση Παπαδήμου! Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να την παίρνει στα σοβαρά και να τη σέβεται, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Αυτό δεν νοιάζει καθόλου τους κύκλους που επέβαλαν ως πρωθυπουργό τον τραπεζίτη της ΕΚΤ. Τους νοιάζει όμως ότι ο Παπαδήμος δεν έφερε τα λεφτά των δανείων από τη Μέρκελ, ούτε κατάφερε να πείσει τους ιδιώτες τραπεζίτες να χάσουν τα μισά λεφτά που έχουν επενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Τους νοιάζει επίσης το γεγονός ότι λόγω αυτής της αρχικής αποτυχίας του, οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου γράφουν πλέον δημοσίως στα παλιά τους τα παπούτσια τον πρωθυπουργό.

του Γιώργου Δελαστίκ



Το ΠΑΣΟΚ βλέπει ότι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ δεν ανακόπτει τη διαρκή πτώση του, η οποία το έχει οδηγήσει στις σφυγμομετρήσεις σε ποσοστά εφάμιλλα εκείνων που είχε πάρει προ... σαρακονταετίας, το 1974! Η ΝΔ ανακαλύπτει ότι η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ πάγωσε τους οπαδούς της και εξάλειψε εντελώς κάθε ανοδική τάση, έστω και βασανιστικά αργή, που παρουσίαζε, εκμηδενίζοντας έτσι κάθε ελπίδα της για αυτοδυναμία. Σοκ έχει υποστεί και το ΛΑΟΣ, το οποίο έχει χάσει ήδη περίπου το ένα τέταρτο της υποστήριξης που εμφάνιζε δημοσκοπικά. Το τίμημα δηλαδή για την εκπλήρωση του ονείρου του αρχηγού του, Γιώργου Καρατζαφέρη, να πάρει το ΛΑΟΣ από το ακροδεξιό περιθώριο και να το φέρει στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι ως αξιόπιστο και «αξιοπρεπή» κυβερνητικό εταίρο, έχει βαρύτατο εκλογικό αντίτιμο. Έτσι ξέσπασε απερίγραπτη φαγωμάρα ανάμεσα στα κόμματα της «μνημονιακής συγκυβέρνησης» που αλληλοβρίζονται δημόσια και ουσιαστικά γελοιοποιούν τον πρωθυπουργικό ρόλο του Παπαδήμου. Τους τα είπε ο Καρατζαφέρης και μάλιστα στη Βουλή, ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να συμφωνήσουν να μείνει ο Παπαδήμος πρωθυπουγός ακόμη όχι για δύο μήνες αλλά για ...δύο χρόνια!! «Πώς θα πάμε σε εκλογές όταν έρχεται η τρόικα με ένα βαρύ Μνημόνιο; Παίρνουμε το Μνημόνιο και πάμε σε εκλογές, δίνοντας 50% στην Αριστερά; Ή περιμένουμε, πριν από τις κάλπες, να καρποφορήσουν τα μέτρα ή διαφορετικά να πάμε τώρα σε εκλογές!», υπογράμμισε. Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ έβαλε άγριο χέρι και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, επίδοξο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος προσπάθησε με συγκαλυμμένο τρόπο να εκβιάσει τα υπόλοιπα κυβερνητικά κόμματα ότι θα ...διώξει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, αν δεν πειθαρχούν στη γραμμή που τους υποδεικνύει! «Η κυβέρνηση δεν είναι προϊόν έλλειψης κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι προϊόν απόφασης και βούλησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ» διακήρυξε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γ. Καρατζαφέρης πήρε φωτιά: «Εάν το μήνυμα προς εμάς είναι καθήστε καλά ειδάλλως θα συνεχίσουμε μόνοι μας», σας λέμε να το ξεχάσετε... Η κυβέρνηση Παπαδήμου προήλθε γιατί σαπίσατε! Σαπίσατε, γι’ αυτό και μας ζητήσατε να μπούμε μέσα!», του απάντησε.

Φυσικά, η «αξιοπρέπεια» του αρχηγού του ΛΑΟΣ δεν φτάνει και μέχρι του σημείου να απειλήσει έστω με αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Το εντελώς αντίθετο! «Εάν υπονοείτε ότι μετά το μακιγιάζ που κάναμε εμείς με τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να κυβερνά μόνο του, αυτό είναι ακραίο πολιτικό πραξικόπημα!», τόνισε με έκδηλη αγωνία, έτοιμος να καταγγείλει ως δήθεν «πραξικοπηματία» το ΠΑΣΟΚ, αν αυτό αποφασίσει να κυβερνήσει χωρίς το ΛΑΟΣ, βασιζόμενο στην πλειοψηφία που έχει στο κοινοβούλιο μετά τις επιλογές του 2009! Μια κυβέρνηση χωρίς το ΛΑΟΣ είναι... ακραίο πολιτικό πραξικόπημα»!!! Πέρα όμως από αυτές τις πολιτικές ανοησίες, το βέβαιο είναι πως τόσο η ελληνική αστική τάξη όσο και τα καθεστωτικά κόμματα βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση ως προς το τι πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Από τη μια δεν θέλουν εκλογές, από την άλλη δρουν μέσα στην κυβέρνηση Παπαδήμου με μοναδικό σχεδόν κριτήριο τι επιπτώσεις θα έχει η κάθε θέση που υιοθετούν είτε στις βουλευτικές εκλογές (αυτό είναι το κριτήριο για τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ) είτε στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αργηχού στο ΠΑΣΟΚ αν ποτέ κατορθώσουν να ξεκολλήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου από την προεδρική καρέκλα! Πράγμα άκρως αμφίβολο, γιατί αυτός έχει γαντζωθεί με χέρια και με πόδια στο αρχηγικό γραφείο της Ιπποκράτους και δεν θέλει να φύγει με τίποτα, ειδικά τώρα που τελειώνει τον Ιούνιο και η θητεία του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και όλοι οι ξένοι σύντροφοί του τον έχουν πλέον στο φτύσιμο! Ποιος θα του πληρώνει τα έξοδα για να κάνει τσάμπα πολιτικό τουρισμό, αν τον απολύσουν από πρόεδρο και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ; Τεράστιο πρόβλημα!

Πάντως, λίγα φαίνονται τα πολιτικά ψωμιά του Παπαδήμου. Η ολιγαρχία βλέπει ότι δεν περπατάει η περίπτωσή του. Έτσι, ενώ από τη μια προσπαθεί να τον στηρίξει όσο μπορεί περισσότερο, ιδίως στον τομέα των εντυπώσεων, από την άλλη προετοιμάζεται για αναπροσαρμογή των σχεδίων στη βάση εκλογών που θα γίνουν, βάσει των σημερινών τοποθετήσεων ισχυρών εκπροσώπων της, μέσα στον Μάρτιο το πολύ. Ούτε αυτές οι εκτιμήσεις όμως έχουν οποιαδήποτε αξία. Αν «σκάσουν μύτη» και τίποτα λεφτά από τα δάνεια, η ...«στρατηγική» του ελληνικού καπιταλισμού θα αλλάξει και πάλι θεαματικά.