Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκοπιο

Ζυμώσεις στην Ιταλία

«Χλιαρή» είναι η πρώτη απάντηση των μεγάλων συνδικάτων της Ιταλίας στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση Μόντι. Η έκτακτη δέσμη οικονομικών μέτρων συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 62 χρόνια και για τους άντρες στα 66, αύξηση και των απαιτούμενων χρόνων εισφορών και το πάγωμα το 2012 και 2013 της τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων. Ανάμεσα στα μέτρα υπάρχει και η επιβολή νέων φόρων, με άυξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Ως απάντηση στα σκληρά μέτρα λιτότητας, τα τρία μεγάλα συνδικάτα της χώρας η CGIL, η CISL και η UIL ανακοίνωσαν στάσεις εργασίας τεσσάρων και δύο ωρών αντίστοιχα για τη Δευτέρα ενώ προγραμμάτισαν και συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στο συνδικαλιστικό αντίποδα, οι COBAS που καταγγέλλουν τα μεγάλα συνδικάτα για ολιγωρία, αξιώνουν γενική απεργία και καλούν απ’ την πλευρά τους τη Δευτέρα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.






Νέα ισραηλινή κτηνωδία

Σε αεροπορικές επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας προέβη για άλλη μια φορά το Ισραήλ την εβδομάδα που πέρασε, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το θάνατο τριών Παλαιστινίων, ανάμεσά τους ένας πατέρας και ο δωδεκάχρονος γιός του. Οι νεκροί της Παρασκευής έχασαν τη ζωή τους όταν δύο ισραηλινά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν σε τουλάχιστον δύο στόχους που οι Ισραηλινοί περιέγραψαν ως τοποθεσίες εκπαίδευσης του ενόπλου τμήματος της Χαμάς. Μόνο που οι τοποθεσίες αποδείχτηκε πως ήταν κατοικία και η αεροπορική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα εκτός από τους θανάτους και τον τραυματισμό άλλων επτά μελών της οικογένειας, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και παιδιά. Οι επιθέσεις του Ισραήλ έγιναν σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους την Παρασκευή ως απάντηση σε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφος του Ισραήλ, χωρίς όμως να προκαλέσουν θύματα. Αλλά σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τα παλαιστινιακά εδάφη ως απάντηση σε επιθέσεις στη Γάζα το βράδυ της Πέμπτης που άφησαν πίσω τους ένα νεκρό και 12 τραυματίες. Οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να μετρούν θύματα...

Νοσοκομείο - ξενοδοχείο έγινε πυρανάλωμα!

Η ανθούσα βιομηχανία ιδιωτικών νοσοκομείων στην Ινδία της μεγάλης φτώχειας, υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της με τη φωτιά που ξέσπασε σε ένα απο τα πολυτελέστερα ιδιωτικά ιδρύματα της Καλκούτα, το Ινστιτούτο Προωθημένης Ιατρικής Έρευνας (ΑΜRI). Το νοσοκομείο των 180 κλινών που προσέφερε πολυτελείς σουίτες για τους ασθενείς του και μονάδα εντατικής θεραπείας, είχε τεράστιο έλλειμμα στην ασφάλεια. Εκεί μια μικρή φωτιά που ξέσπασε στο υπόγειο του κτιρίου το οποίο ουσιαστικά λειτουργούσε ολόκληρο με κλιματισμό, δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως. Τραγικό αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 94 ανθρώπων και ο τραυματισμός πολλών περισσότερων. Στο υπόγειο υπήρχαν μεγάλες δεξαμενές ντίζελ και λαδιών μηχανής που με τη φωτιά παρήγαγαν πυκνό καπνό που ανέβηκε στους παραπάνω ορόφους μέσω των φρεατίων των ανελκυστήρων. Ο σχεδιασμός του εξωτερικού του κτιρίου με γυάλινη πρόσοψη δεν προέβλεπε να ανοίγουν τα παράθυρα. Κι ενώ οι γιατροί εγκατέλειψαν εγκαίρως το νοσοκομείο, περιμένοντας την επέμβαση της πυροσβεστικής, ασθενείς που δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν, αφέθηκαν στην τύχη τους.

Σταθμός της CIA στη Ρουμανία

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ των παράνομων απαγωγών και κρατήσεων ανθρώπων από τη CIA αποκάλυψε το Ασοσιέιτεντ Πρες και η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Tσάιτουνγκ, φέρνοντας στο φως την ύπαρξη μυστικής φυλακής στη Ρουμανία στο υπόγειο του Εθνικού Αρχείου Απόρρητων Πληροφοριών της χώρας. Η ρουμανική φυλακή αποτελούσε μέρος του δικτύου των λεγόμενων «μαύρων τοποθεσιών» που λειτουργούσε η CIA και περιλάμβαναν αντίστοιχες φυλακές στην Ταϊλάνδη, τη Λιθουανία και την Πολωνία για την εξυπηρέτηση του «προγράμματος κράτησης και ανάκρισης» της μυστικής υπηρεσίας. Η φυλακή που δεν χρειαζόταν να βρίσκεται σε απομονωμένη τοποθεσία, μιας και η στέγαση σε κυβερνητικό κτίριο της έδινε την απαραίτητη ασφάλεια από τους περίεργους, άρχισε να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2003, μετά την εκκένωση της αντίστοιχης στην Πολωνία και έκλεισε το 2009. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κρατούμενοι που ήταν ύποπτοι την περίοδο εκείνη στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», ήταν και θύματα βασανισμών, αφού κατά τη διάρκεια της ανάκρισης που μπορούσε να διαρκέσει μέρες τους στερούσαν τον ύπνο και τους ανάγκαζαν να στέκονται σε θέσεις που προκαλούσαν πόνο.