Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δίχως «τα μπόσικα στην κατηφόρα»

    
Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να πεθαίνει ένας μεγάλος καλλιτέχνης και, την επόμενη της κηδείας του, να έρχεται στο φως μια επιστολή του, γραμμένη περίπου ένα μήνα πριν και η οποία προοριζόταν για δημοσίευση στη στήλη «Ματιές» του Λευτέρη Παπαδόπουλου στην εφημερίδα Τα Νέα.
Στην επιστολή αυτή, ο Μ. Ρασούλης παραδέχεται ότι στεναχωρέθηκε με τον τρόπο που τον απέλυσε η ΕΡΤ πέρυσι το καλοκαίρι. «Με πέταξαν από τον κάδο», λέει, δηλαδή του έκοψαν την εκπομπή που είχε στο Α΄ Πρόγραμμα επί έξι χρόνια, παίρνοντας ένα μισθό που του επέτρεπε να ζει «κρατώντας τα μπόσικα στην κατηφόρα». Προφανώς τα πνευματικά δικαιώματα που εισέπραττε από τους στίχους του δεν αρκούσαν για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή του, αφού ο ίδιος γράφει: «Είµαι άνεργος και αχρήµατος και ηλικιωµένος. Σύνταξη δεν έχω πάρει ακόµα. Ευελπιστώ. Κι όπως ξέρεις, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. ∆εν έχω, πάντως, να πληρώνω ούτε και το νοίκι µου».



MAPIANNA TZIANTZH

Μονόδρομος για το κεφάλαιο η κυρίαρχη πολιτική

Πανελλαδικό Σώμα ΝΑΡ


Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή συνεχίζεται η συζήτηση πάνω στο Κείμενο Εργασίας «Καπιταλιστική Κρίση και Αριστερά», ενόψει του Πανελλαδικού Σώματος του ΝΑΡ, το Σαββατοκύριακο 2-3 Απρίλη στην Αθήνα. Το κείμενο και άλλα χρήσιμα υλικά είναι διαθέσιμα και στην ιστοσελίδα του ΝΑΡ (www.narnet.gr). Η συζήτηση επιχειρεί να φωτίσει
τις βαθύτερες αιτίες της αστικής επίθεσης και να αναδείξει την αναγκαιότητα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.




ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ

Ο λυρισμός της πραγματικότητας

Επειδή οι μέρες έχουν μια αργή πορεία, επειδή δεν διαφαίνονται ηρωικές διακρίσεις στον ορίζοντα κι ο ενθουσιασμός δεν περισσεύει, επειδή οι συσχετισμοί προφητεύουν μακριές νύχτες, και μόνο οι πολύ αισιόδοξοι ανακτούν τμήματα αιθρίας, επειδή η ιστορία καθυστερεί ως φαίνεται να ορίσει τους εντολοδόχους των επόμενων ποιημάτων, όπως και τους ήρωές τους εξ άλλου, κι επειδή η καθημερινότητα, υπόγεια, ανέμπνευστη, υποκριτική και ασήμαντη καταναλώνει όλη την υπεραξία των σκέψεών μας, λέω να εισηγηθώ τη συγγραφή λυρικών ποιημάτων, επί τέλους, γι’ αυτή την καθημερινότητα.



ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ 

Επαναστατική τομή στην Αριστερά και το κίνημα


Με τις συνόδους κορυφής της ΕΕ στις 11 και 25 Μάρτη περνάμε σε μια νέα φάση της πολιτικής και ταξικής αντιπαράθεσης στην ελληνική κοινωνία. Με τις αποφάσεις των Βρυξελλών η ΕΕ υιοθετεί ως δική της μακροπρόθεσμη πολιτική «Μνημονίου» για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το «Σύμφωνο για το ευρώ» δεν είναι παρά η συμπύκνωση του κοινωνικού πολέμου που οι αστικές τάξεις της Ευρώπης εξαπολύουν ενάντια στους λαούς για να φορτωθεί η καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζόμενων, για να δυναμώσει η κερδοφορία πάνω στα κοινωνικά ερείπια της ελληνικής και ευρωπαϊκής εργατικής τάξης.



ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ – ΚΕΑ: Η Ευρω-Αριστερά στη χώρα των θαυμάτων

  
«Θέλουμε μέσα από αξιόπιστες λύσεις να καταστήσουμε απαραίτητο τον αναπροσανατολισμό των χρηματαγορών στις ανθρώπινες ανάγκες», δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ο Πιέρ Λοράν, νέος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου συμμετέχει ο Συνασπισμός. Εκτός από την… εξημέρωση των χρηματαγορών, ο Π. Λοράν διαθέτει προτάσεις και για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Προτείνουμε να μετατρέψουμε το Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας σε ένα Ταμείο για την Κοινωνική Οικολογική Ανάπτυξη και Αλληλεγγύη», ενώ οραματίζεται και «μια εκδημοκρατισμένη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Σίγουρα, εάν για τη κοινωνική αλλαγή αρκούσε να αλλάξεις ταμπέλες στα Ταμεία, όλα θα ήταν πιο εύκολα. Αλλά οι ευρω-αριστεροί μας είναι άνθρωποι καλών προθέσεων. Όπως ο Όσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος δήλωνε στην ίδια εφημερίδα, πως «η παρουσία του ΔΝΤ σίγουρα δεν ήταν αναγκαία, αλλά μια συνεργασία μαζί του δεν είναι κακή ιδέα. Με την προϋπόθεση πως το ΔΝΤ θα παραιτηθεί της βλαβερής πολιτικής του»!



ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

ΕΥΔΑΠ: Ιδιωτικές τρύπες… στο νερό

Είναι άραγε το νερό δημόσιο αγαθό; Μπορεί υπό κάποιους κανόνες να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας στην εποχή της κυριαρχίας της αγοράς; Σίγουρα οι ρομαντικοί μπορούν ακόμη να πιστεύουν πως τα φυσικά αγαθά όπως το νερό είναι δημόσια και αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών ενός κράτους ή μίας περιοχής, άρα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας. Μόνο που οι νεοφιλελεύθερες μονομανίες που είναι και της μόδας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αμφισβητούν εδώ και χρόνια μια τέτοια παραδοχή, προκρίνοντας το νόμο της ζούγκλας όπως ότι ο ισχυρός που κατέχει τέτοιου είδους πηγές φυσικού πλούτου μπορεί να τις εκμεταλλεύεται και να «πουλά» το προϊόν σε όποιον είναι σε θέση να το αγοράσει.



 ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


Λογοκρισία με πρόσχημα το ρατσισμό


Κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’80 έκανε την εμφάνισή του στις ΗΠΑ η λεγόμενη πολιτική ορθότητα. Αυτό χοντρικά σήμαινε την προσπάθεια να αντικατασταθούν από την καθημερινή χρήση λέξεις που ήταν αρνητικά φορτισμένες και που περιείχαν υποτιμητικές αξιολογήσεις για κατηγορίες ανθρώπων και ομάδες πληθυσμών.




ΜΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ

Ωριμάζει η μετωπική σύγκρουση

 Η Σύλβια Κοιλάκου, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, εκτιμά ότι στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνεται ένα νέο πνεύμα απειθαρχίας, ρήξης και αλληλεγγύης και αναπτύσσεται η αναζήτηση ενός άλλου δρόμου, ταξικής ανασυγκρότησης του κινήματος και νικηφόρας ανατροπής της επίθεσης. Τονίζει ότι ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων θα επιδιώξει το μετασχηματισμό των κλαδικών αγώνων σε μαζικό αγώνα διαρκείας, με τον αποφασιστικό έλεγχο των εργαζομένων.


ΣΥΛΒΙΑ ΚΟΙΛΑΚΟΥ, μέλος ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

Πυρηνική ενέργεια: Πηγή ολέθρου ακόμα και η ειρηνική χρήση

Ούτε βόμβες, ούτε εργοστάσια για παραγωγή ενέργειας είναι απαραίτητα

Πού θα καταλήξει η τραγωδία της Ιαπωνίας; Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη πρωί) δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα. Θα έχουμε ένα νέο Τσέρνομπιλ; Εκεί υπήρχε ένας αντιδραστήρας. Στην Ιαπωνία έξι. Μάλιστα ο ένας έχει ως σχάσιμο υλικό το πλουτώνιο, το οποίο είναι εξαιρετικά τοξικό. Για άλλη μια φορά η «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας αποδεικνύεται πηγή ολέθρου. Ας θυμηθούμε λοιπόν τα γεγονότα και ας προβληματιστούμε για το μέλλον.





ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ

Καταστροφή στην Ιαπωνία: Το κέρδος στον πυρήνα

Η ιδιωτική εταιρεία προσάρμοζε την ασφάλεια στο συμφέρον
  

"Τα γεγονότα στην Ιαπωνία αποκαλύπτουν με δραματικό τρόπο τη συνολική υποταγή της επιστήμης και των επιτευγμάτων της στο κεφάλαιο, την αντιστροφή των σχέσεων ανθρώπου - φύσης, δηλαδή των ανθρώπινων σχέσεων αναμεταξύ τους."




ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Σχολεία: Θύελλα αντιδράσεων φέρνουν τα λουκέτα

Αιτία οι άγριες περικοπές που επιβάλλει το Mνημόνιο και όχι παιδαγωγικά κριτήρια

Σε ένα νέο, στρατηγικής σημασίας χτύπημα στη δημόσια εκπαίδευση προχώρησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ την περασμένη Δευτέρα, ανακοινώνοντας 2.000 σχολεία που συγχωνεύονται, κλείνουν ή υποβαθμίζονται.




ΓIΩPΓOΣ ΚΡΕΑΣΙΔΗΣ - ΝΤINA ΡΕΠΠΑ

«1821»: Πώς Σκά(ε)ι μια Επανάσταση…

Εκατόν ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται από τον Μάρτιο του 1821, όταν ξεκίνησε η μεγάλη εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση που έμελλε να αποτινάξει την οθωμανική κυριαρχία και να θέσει τα θεμέλια του νεοελληνικού κράτους. Από τότε μέχρι σήμερα, από τα απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών της εποχής μέχρι τους σύγχρονους επιστήμονες της ιστορίας, δεν έχει σταματήσει μια διαπάλη ιδεών για την ερμηνεία της Επανάστασης, την ανίχνευση των κινήτρων της, τη διερεύνηση των κοινωνικών δυνάμεων που την έφεραν σε πέρας αλλά και των αποτελεσμάτων της.
Η τηλεοπτική παραγωγή του Σκάι με τίτλο «1821, η γέννηση ενός έθνους κράτους», που συνοδεύτηκε από την έκδοση πέντε τόμων, επανέφερε στη δημόσια συζήτηση μια εναλλακτική θεώρηση των συνταρακτικών εκείνων γεγονότων, σε σχέση με την «εθνική» και εθνοκεντρική ιστοριογραφία που έχει τις ρίζες της στους πρώτους ιστορικούς της σύγχρονης Ελλάδας, οι οποίοι υπήρξαν και αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων. Η εναλλακτική αυτή οπτική του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό Σκάι, που καταγράφηκε στα πέντε βιβλία της σειράς και που συζητήθηκε από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σχολιαστές του σταθμού, έφερε εκ νέου στην επιφάνεια την αντίθεση μεταμοντέρνου και εθνικού



O Χρήστος Λαμπράκης πίσω από την ανατροπή του Μακάριου!

Η Κυπριακή Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία στις 18/3 το πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου διαφωτίζοντας την σκοτεινή πλευρά που οδήγησε στο πραξικόπημα της χούντας στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, δίνοντας έτσι το νομικό δικαίωμα στην Τουρκία να εμφανίσει αρχικά την εισβολή της ως αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, μετατρέποντας την σε κατοχή και διχοτόμηση της Κύπρου.



ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Επίθεση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κατά Λιβύης


Ιμπεριαλιστική αεροπορική επίθεση από τις ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία με τη στήριξη όλων των μεσογειακών ΝΑΤΟϊκών χωρών (Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας) και τη συμβολική συμμετοχή αραβικών ολοκληρωτικών καθεστώτων αναμενόταν να εκδηλωθεί από ώρα σε ώρα εναντίον της Λιβύης, καθώς το Πριν πήγαινε προς το τυπογραφείο. Μετά την ολοκληρωτική επικράτηση των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι επί των αντιπάλων του και την αποτυχία της οργανωμένης ένοπλης εξέγερσης εναντίον του, οι Αμερικανονατοϊκοί αποφάσισαν να ανατρέψουν οι ίδιοι τον Μουαμάρ Καντάφι.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

ΛΙΒΥΗ: Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο!

Η κυβέρνηση δηλώνει «έτοιμη να συνδράμει» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση

Δεδομένη είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Λιβύης, που ίσως να έχει ξεκινήσει με βομβαρδισμούς τη στιγμή που τυπώνονται αυτές οι γραμμές. «Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας», δήλωσε χωρίς περιστροφές το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών μετά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με εκπροσώπους της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΝ. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Δ. Δρούτσα στους εκπροσώπους των κομμάτων για μη στρατιωτική εμπλοκή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως δημοσιοποίησε το Βήμα, σχεδιάζει την άμεση υποστήριξη στους βομβαρδισμούς με πολεμικά πλοία που ήδη καταπλέουν στην περιοχή ή με F-16 που θα συνδράμουν στην εκτέλεση των επιχειρήσεων. Μια συμμετοχή που θα κοστίσει εκατομμύρια ευρώ την ώρα που πετσοκόβονται κοινωνικές δαπάνες για χάρη του Μνημονίου, στο όνομα της κρίσης.

                                           Κάτοικος της Μπενγκάζης επιχειρεί να σκεπάσει με μια κουβέρτα το πτώμα στρατιώτη του λιβυακού στρατού που δολοφονήθηκε σε χθεσινή αεροπορική επίθεση των γαλλικών  δυνάμεων
                                             

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Συνένοχη η κυβέρνηση σε πόλεμο κατά Λιβύης



Η κυβέρνηση του ψέματος αποφάσισε να μετατραπεί και σε κυβέρνηση του αίματος! Το ΠΑΣΟΚ, με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της ολίγον «αντιαμερικάνικης» ΝΔ, αποφάσισε να εμπλακεί άμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, με τέσσερα βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-16, δυο ελικόπτερα, δυο φρεγάτες και ένα αεροσκάφος εναέριας προειδοποίησης. Λεφτά υπάρχουν, λοιπόν, όχι για μισθούς και συντάξεις, αλλά για βόμβες και πυραύλους!

Πρόκειται για ανώτερο βήμα βαθύτερης συμμετοχής του ελληνικού καπιταλισμού στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε σχέση με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων Σημίτη στις επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ. Η διεθνής, βαθιά και συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αποτελεί πολύ αιχμηρή βουκέντρα που αναγκάζει όλα τα «βόδια» του καπιταλισμού, μικρά και μεγάλα, να στρέφονται προς τον πόλεμο, ο οποίος –όπως τονίζει το ΝΑΡ σε ανακοίνωση καταδίκης της επέμβασης– από κοινωνικός μετατρέπεται και σε ιμπεριαλιστικός.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ άναψε το φιτίλι του πολέμου πάνω στα υπερπολύτιμα πετρέλαια της Λιβύης, δίνοντας το πράσινο φως για χρήση στρατιωτικών μέσων κατά του Καντάφι, με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των αντικαθεστωτικών, μετά από ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, οι οποίες έκαμψαν τις αντιρρήσεις Κίνας, Ρωσίας και Βραζιλίας. Η ΕΕ επικρότησε αμέσως την απόφαση, ο Σαρκοζί το παίζει Ναπολέοντας και ο Κάμερον ναύρχος Νέλσον, αλλά με τις πλάτες των… δημοκρατικών πυραύλων του Ομπάμα, ενώ η Μέρκελ διαφωνεί εγκρίνοντας!

Το πόσο υποκριτές  είναι όλοι οι παραπάνω, φαίνεται από το γεγονός ότι δεν τους καίγεται καρφάκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαδηλωτών που δολοφονούνται από τους πετρομονάρχες. Αντίθετα, το όργανό τους, ο Αραβικός Σύνδεσμος, εγκρίνει και καλεί, για πρώτη φορά, σε επίθεση κατά ομοεθνών του! Στόχος των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και όλων των αστικών κρατών, είναι να καταστείλουν το τσουνάμι εξεγέρσεων στη Βόρεια Αφρική, αλλά και τα κοινωνικά κύματα αντιδράσεων που ξεσπούν σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με ανακοίνωσή της καλεί σε κινητοποιήσεις κατά της επέμβασης, ενώ μαζικοί φορείς, καλούν σε μετατροπή της συγκέντρωσης κατά της ευρωσυνόδου, την ερχόμενη Τρίτη και σε διαδήλωση καταδίκης της επέμβασης στη Λιβύη, με πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ και την αμερικανική πρεσβεία.      

ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούν σε κινητοποιήσεις

Καταδικάζουν την επέμβαση  

Οι πρώτες αντιδράσεις κατά της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για βομβαρδισμούς της Λιβύης, σημειώθηκαν την επομένη κιόλας ημέρα: Μέλη της νΚΑ πραγματοποίησαν πικετοφορία το απόγευμα της Παρασκευής στα γραφεία της ΕΕ, στην Αθήνα. Επίσης, χθες Σάββατο, μαζικοί φορείς των Χανίων καλούσαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς και θα πραγματοποιούσαν πορεία στην πόλη, ενώ σήμερα Κυριακή, δυνάμεις του ΚΚΕ έχουν προγραμματίσει πορεία προς τη βάση της Σούδας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσε σε μετατροπή του χθεσινού αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου και σε αντιπολεμική διαδήλώση.