Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ανάπηρη Δημοκρατία


 Μια ασυνήθιστη συγκέντρωση και πορεία έγινε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα. Κάποιοι διαδηλωτές δεν μπορούσαν να φωνάξουν συνθήματα, άλλοι δεν μπορούσαν να περπατήσουν και κάποιοι άλλοι δεν μπορούσαν να δουν. Όχι επειδή τους τύφλωναν τα δακρυγόνα και οι χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και τους παρέλυαν τα χημικά, αλλά γιατί πολλοί από αυτούς είναι κωφάλαλοι, παραπληγικοί, τυφλοί. Ήταν μια πολύ μεγάλη και μαχητική εκδήλωση διαμαρτυρίας των ΑμεΑ, των ατόμων με αναπηρίες, που δοκιμάζονται σκληρά αυτές τις άγριες μέρες.


                                               ΜΑΤ από τη μια, ΑμεΑ από την άλλη.
                                                              (Φωτ.: Γιάννης Μπεχράκης, Reuters)

της Μαριάννας Τζιαντζή

Κύπρος: Ο αντικαπιταλιστικός αγώνας και το κοινωνικό ζήτημα


Για άλλη μια φορά η «αριστερή» κυβέρνηση Χριστόφια με την πολιτική της απέδειξε στον κυπριακό λαό ότι υπηρετεί πειθήνια τις επιλογές της ντόπιας και ξένης αστικής τάξης. Μετά το δεύτερο πακέτο περικοπών, που συμφώνησαν η κυβέρνηση και τα κόμματα πριν λίγους μήνες, η κυβέρνηση Χριστόφια προωθεί νέα μέτρα λιτότητας, συμμορφώνοντας την πολιτική της στους σκληρούς όρους της ευρωζώνης, της ΕΕ και της κυπριακής αστικής τάξης, που με νύχια και με δόντια πιέζουν να θέσουν την Κύπρο στην ίδια καταστροφική τροχιά με την Ελλάδα. Μέτρα που κτυπούν τον κόσμο της εργασίας αντί το κεφάλαιο και ασφαλώς, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, αλλά αντίθετα θα τη σπρώξουν σε βαθύτερη ύφεση απ’ ό,τι τώρα, θα φτωχοποιήσουν την εργαζόμενη πλειοψηφία και θα αυξήσουν κι άλλο την ανεργία, η οποία εκτινάχθηκε ήδη αυτό το μήνα κατά 27,2%, συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2010.



Πέτρος Κοσμάς
Γιάννης Σωκράτους

Απέτυχε ο Παπαδήμος


Δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να μη δείχνει ότι οι Έλληνες απορρίπτουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και θεωρούν βέβαιο πως θα αποτύχει να υλοποιήσει όσα υποτίθεται ότι υποσχέθηκε. Ούτε ένας στους πέντε ερωτώμενους δεν απαντά ότι της έχει εμπιστοσύνη! Συχνά δεν είναι ούτε ένας στους δέκα! Αυτό όμως είναι αναμενόμενο. Ουδέποτε ισχυρίστηκε κανένας ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου φτιάχτηκε για τα συμφέροντα του λαού και γι’ αυτό ποτέ ο λαός δεν τον είδε με θετικό μάτι.

του Γιώργου Δελαστίκ 

Χούντα με τα ούλα της η κυβέρνηση Παπαδήμ(ι)ου

Από την αρχή του 2012 θα εφαρμοστούν ήδη ψηφισμένα σκληρά αντεργατικά νέα μέτρα 

H δικαιοσύνη της ανάπηρης, αστικής μεταπολίτευσης του 1974 είχε κρίνει ότι το αδίκημα των συνταγματαρχών της χούντας ήταν «στιγμιαίο»! Αλλά η κατάλυση των πολιτικών ελευθεριών και ο βιασμός των κοινωνικών δικαιωμάτων δεν είναι ποτέ στιγμιαίος. Εμείς έχουμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι οι συνέπειες και της τωρινής χούντας των τραπεζιτών και του κεφαλαίου, θα είναι πολύχρονες, εξαιρετικά βαριές και με ιδιαίτερη ποιότητα για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. 
Ακόμα κι αν επρόκειται για μια «προσωρινή κυβέρνηση», η «ενόχληση θα είναι μόνιμη». Να όμως, που έχουν ξαμολυθεί οι δοτοί υπουργοί, με επικεφαλής τον ίδιο τον Παπαδήμ(ι)ο, συνεπικουρούμενοι από την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ για να πετύχουν μακρόχρονη παράταση του βίου της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Δηλαδή μιλάμε για κοινοβουλευτική χούντα με τα ούλα της!

του Γ. Ελαφρού 

«Πραξικοπήματα» αποπροσανατολισμού


Από την αρχή του πρώτου Μνημονίου και κάθε φορά που ο λαός της χώρας εκβιάζεται με μια δανειακή δόση, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για «πραξικόπημα» στην Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα ήρθε το δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, το οποίο δίκην «παλπ φίξιον», αφού παρουσιάζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ σαν κάτι πολύ πιθανό, εμφανίζει μια χώρα χάους, στην οποία την εξουσία αναλαμβάνουν ο στρατός με τα τανκς στους δρόμους.

Οι απεργοί χαλυβουργοί επιμένουν και δηλώνουν ότι «τίποτα δεν θα είναι ίδιο αν εδώ σπάσουν τα μούτρα τους»

Ενας αγώνας που συγκλονίζει

Χρόνια πολλά είχε να ζήσει μια τέτοια πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση το Θριάσιο. Την περασμένη Τρίτη εργάτες από μεγάλες και μικρές βιομηχανίες άφησαν το μεροκάματο του τρόμου και κατέβηκαν στην 24ωρη απεργία, όχι μόνο σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς χαλυβουργούς που συμπληρώνουν πενήντα μέρες αγώνα, αλλά και ενάντια στα δικά τους αφεντικά, που υιοθετούν το ένα μετά το άλλο την αντεργατική συνταγή της ελληνικής Χαλυβουργίας.



του Δημήτρη Σταμούλη

Το ΔΝΤ φοβάται μέρες του ...’30

Το σκιάχτρο επανάληψης στις καπιταλιστικές χώρες των εφιαλτικών ημερών της κρίσης του 1930, η διέξοδος από την οποία ήρθε μόνο μέσω του ασύλληπτα καταστροφικού Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόβαλε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Δεν υπάρχει καμιά οικονομία στον κόσμο που θα παραμείνει απρόσβλητη από την κρίση, η οποία όχι μόνο εξαπλώνεται αλλά και κλιμακώνεται», δήλωσε. «Δεν πρόκειται για κρίση που μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ανάληψη δράσης εκ μέρους μόνο μιας ομάδας χωρών», υπογράμμισε.
Στο μεταξύ, η κρίση οξύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών σε ασυνήθιστα τα τελευταία χρόνια επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός(!), ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας με δηλώσεις τους απαίτησαν δημοσίως από τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν πρώτα την ...Αγγλία, πριν από τη Γαλλία, επειδή η βρετανική οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από τη γαλλική!

ΑΡΓΕΝΤΙΝΑΖΟ: Η πρώτη εξέγερση του 21ου αιώνα


Τις μέρες αυτές συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη λαϊκή εξέγερση στην Αργεντινή που κορυφώθηκε το διήμερο 19-20 Σεπτέμβρη του 2001 και έμεινε γνωστή ως Αργεντινάζο. Με αυτή την αφορμή ξεκινάμε από το σημερινό φύλλο ένα αφιέρωμα τόσο στα ίδια τα γεγονότα της περιόδου όσο και στα κρίσιμα ερωτήματα και συμπεράσματα που μπορούμε να εντοπίσουμε σήμερα. Η επικαιρότητα που απέκτησε η Αργεντινή τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας είναι ένας παραπάνω λόγος. Το παράδειγμά της είναι κρίσιμο από όλες τις απόψεις, από το συμβολισμό μιας λαϊκής εξέγερσης που οδηγεί στην πτώση της κυβέρνησης και τη φυγή της με ελικόπτερο μέχρι τις πρωτόγνωρες και πρωτότυπες μορφές οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων και των ανέργων και από την κατάρρευση μιας χώρας - πρότυπο του ΔΝΤ μέχρι τη διαγραφή ενός μέρους του δημόσιου χρέους. Από τις σελίδες μας λοιπόν θα δώσουμε χώρο σε αγωνιστές και διανοούμενους στην Ελλάδα και διεθνώς ώστε να μελετήσουμε την πορεία, τα διδάγματα και τα όρια της εξέγερσης που εγκαινίασε το νέο αιώνα. Ξεκινάμε σήμερα με ένα συνοπτικό χρονικό και κάποιες πρώτες εκτιμήσεις πάνω στα μεγάλα επαναστατικά ερωτήματα.







Γράφουν οι:
Θάνος Ανδρίτσος
Κώστας Γούσης


Πανεπιστήμια: Δεν περνά ο νόμος – έκτρωμα


Της Τίνας Ζορμπαλά*
Από τη μία το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που αποφάσισε για τα συμφέροντα του κεφαλαίου την πλήρη παράδοση του πανεπιστημίου στις δυνάμεις της αγοράς. Από την άλλη η πλειονότητα των συλλογικών οργάνων των πανεπιστημίων που αντιδρούν στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος, το οποίο συμπυκνώνει θεσμικά την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατικής αυτοδιοίκησης στα πανεπιστήμια.

* μέλος της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ, με το Δίκτυο Πανεπιστημιακών

Πυκνώνουν οι εστίες αντίστασης

Σε ΕΡΤ, Κέρδος, Άλτερ, Ελευθεροτυπία και αλλού γίνονται μάχες


Tα ΜΜΕ φλέγονται. Ο πόλεμος εκτυλίσσεται σε όλα τα μέτωπα. Αυτή τη φορά, τα πάντσερ της εργοδοσίας και της κυβέρνησης δεν περνούν χωρίς αντίσταση. Οι εκβιασμοί δεν παράγουν πια το ίδιο αποτέλεσμα και σίγουρα δεν περνούν εξίσου εύκολα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι προσπαθούν να αποτινάξουν τα βαρίδια του φόβου και των αυταπατών. Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στον κλάδο καταστρέφει μαζικά τα μεσαία στρώματά του, αυτά που εξασφάλιζαν σχεδόν ακλόνητη κυριαρχία στην τάση της υποταγής. Σπίθες ριζοσπαστικοποίησης και οργανωμένης αντίστασης ξεπηδούν ολοένα πιο συχνά. Μια εποποιία αγώνων γράφεται σε αρκετά «μαγαζιά», όπως είναι το Άλτερ, η ΕΡΤ και η εφημερίδα Κέρδος.

της Ντίνας Χαριτάτου

ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ: Ψωμί, δημοκρατία, απελευθέρωση


Αντικαπιταλιστική απάντηση στο σύγχρονο «εθνικό και δημοκρατικό ζήτημα»
Πολιτική Επιτροπή

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Νέου Αριστερού Ρεύματος συζητήθηκε το σύγχρονο «δημοκρατικό και εθνικό ζήτημα» και το πώς εντάσσεται στο συνολικό αντικαπιταλιστικό πολιτικό αγώνα.

Οι άνεργοι οργανώνονται και διεκδικούν


Αφετηρία η πορεία της Πέμπτης που διοργανώθηκε από πρωτοβουλίες ανέργων και σωματεία

της Νατάσας Κεφαλληνού

Πάνω από 1.200 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για πορεία και αγωνιστική κοινή δράση ενάντια στην ανεργία, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Δεκέμβρη. Διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους με την πολιτική που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους, πορεύτηκαν από το Σύνταγμα ως το υπουργείο Εργασίας. «Ταμείο ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους – Δουλειά για όλους – Να φύγουν κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ» έγραφε το προπορευόμενο πανό, που υπέγραφαν συλλογικότητες ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων. Πρόκειται για την πρώτη πορεία ενάντια στην ανεργία στην Ελλάδα της κρίσης και του Μνημονίου. Κι η κυβέρνηση φυσικά την υποδέχτηκε δεόντως: Με κλούβες στα λουλουδάδικα και διαρκή αστυνομική επιτήρηση με διμοιρίες στην κεφαλή και στο τέλος της πορείας…


Ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - τρόικας με παλιά και νέα μέτρα


Νέα φάση στην αντεργατική τρομοκρατική επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) και της τρόικας φέρνει το 2012. Στόχος, η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, έτσι ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Κυνικός και αποκαλυπτικός σε σχέση με την παραπάνω στόχευση ήταν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που ζήτησε «βελτίωση της εργασιακής ευελιξίας, σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και αναστολή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

του Βασίλη Γάτσιου

Να στείλουμε στο διάβολο τρόικα και ΔΝΤ


του Σπύρου Κοτσια*

Ο Παπανδρέου έπεσε κάτω από το βάρος των λαϊκών αντιδράσεων, η λύση όμως που δόθηκε με τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου προήλθε μέσα από το σύστημα, αφού οι λαϊκές κινητοποιήσεις παρά τον έντονο χαρακτήρα τους, δεν μπόρεσαν να κλονίσουν τη συνοχή του. Η νέα κυβέρνηση, που αποτελείται κυρίως από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και οκτώ υπουργούς και υφυπουργούς προερχόμενους από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, ανέλαβε την υποχρέωση να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ψηφισθεί από τη Βουλή και ταυτόχρονα να προωθήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου με σκληρότερους όρους για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. 

ΘEMA: ΕΕ κατά φτωχών αγροτών

Συγκέντρωση της γης, ενίσχυση του κεφαλαίου


Την τελευταία 20ετία ο καπιταλισμός αναπτύχθηκε ραγδαία στην αγροτική παραγωγή με εμφανείς επιπτώσεις στους κοινωνικούς συσχετισμούς σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνονται σε έξι βασικές και ευδιάκριτες τάσεις. Την έντονη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής διαμέσου της αύξησης της άμεσης ιδιοκτησίας και κυρίως της ενοικίασης.

του Γιώργου Κάργα

Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών


Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις των εργολάβων, που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων προς την κυβέρνηση, ώστε να παραδοθεί κι αυτός ο κρίσιμος τομέας στις αδηφάγες διαθέσεις τους. Το «κλειδί» των εξελίξεων σε αυτή τη φάση είναι η εσκεμμένη καθυστέρηση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου των Εσωτερικών στη διαμόρφωση του πλαισίου και τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ο οποίος προβλεπόταν από τον «Καλλικράτη» ότι θα είναι η διάδοχη κατάσταση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ).

του Μάκη Γεωργιάδη