Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ανασχηματισμός: Αναπαλαιωμένη η εγχώρια τασκ φορς του Μνημονίου

Σερίφηδες και ταλιμπάν των ιδιωτικοποιήσεων αλλάζουν καρέκλες

Απρόσκοπτη πορεία στη μνημονιακή πολιτική διάλυσης δικαιωμάτων και κατάργησης ελευθεριών εγγυάται και το νέο κυβερνητικό σχήμα που ορκίστηκε την Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο. Οι επιλογές Παπαδήμου για τη συμπλήρωση της «εθνικής μνημονίου», μετά την παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή λόγω των εσωκομματικών διαδικασιών στην Ιπποκράτους, αποτύπωσαν σε ένα πρώτο επίπεδο το αναλλοίωτο του ΠΑΣΟΚογενή χαρακτήρα της κυβέρνησης, μετά την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να παράσχει κάποιο επιπλέον γαλάζιο στέλεχος σε κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Πιο βαθιά όμως, η μίνι αναδιάταξη του πολιτικού προσωπικού δείχνει τα εγγενή αδιέξοδα και την πρωτοφανή κρίση του πολιτικού συστήματος, που λειτουργεί συνεχώς υπό ειδικό καθεστώς αντιδημοκρατικής εκτροπής και λαϊκής απονομιμοποίησης.

του Γιώργου Λαουτάρη


Η «κυοφορία» του ανασχηματισμού διήρκεσε εννέα ημέρες, ενδεικτικό κι αυτό των δυσκολιών που συνάντησε ο δοτός πρωθυπουργός να συμπληρώσει τη μνημονιακή τασκ φορς που απαιτούν οι δανειστές. Η μετακίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μάλιστα, φέρεται να έγινε κατ’ απαίτηση των Γερμανών, μετά την κριτική που δέχτηκε ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ από τον αντικαγκελάριο του ...Ράιχ, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του από τις επιδόσεις του υπουργού. Η τοποθέτηση του βραβευμένου από το FBI στελέχους στο γνώριμο πόστο της Κατεχάκη, με υφυπουργό μάλιστα τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ, Λευτέρη Οικονόμου, δείχνει εκτός των άλλων μια πολιτική βούληση για επίδειξη πυγμής αμερικανικού τύπου στις κοινωνικές αντιδράσεις που ξεσηκώνει η ακολουθούμενη πολιτική. Με δεδομένο το παρελθόν Χρυσοχοΐδη στο πόστο αυτό, δεν είναι απίθανο να αναβιώσει η πατενταρισμένη θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων» μεταξύ λαϊκού κινήματος και «τρομοκρατίας» που χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά για την αναλέητη καταστολή των κοινωνικών αντιδράσεων και των οργανώσεων της Αριστεράς.

Η ανάληψη του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας από την Άννα Διμαντοπούλου έρχεται ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται μια αποφασιστική επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, με αιχμή το αεροδρόμιο του Ελληνικού καθώς και το πρόγραμμα Ήλιος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο από αυτή την άποψη ότι η πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε από το νέο της πόστο η υπουργός ήταν για την επικοινωνία της με το ...Βερολίνο. Συγκεκριμένα, η υπουργός κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στη Γερμανία και ζήτησε τα στοιχεία των Γερμανών επενδυτών και τον κατάλογο των επιχειρήσεων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδυτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα αλλά αντιμετώπισαν εμπόδια. Η πρώτη υπουργός Παιδείας μετά τη δεκαετία του ’50 που άφησε τους μαθητές χωρίς βιβλία, έκανε και έναν απολογισμό της σταδιοδρομίας της, ενδεικτικό της πολιτικής της φιλοσοφίας, με αφορμή μια πολιτική της παρέμβαση υπό τον τίτλο «παρέμβαση για τη διαχείριση της κρίσης και την Ελλάδα του 2020». Στο κείμενο αυτό η Άννα Διαμαντοπούλου χρησιμοποιεί ως διαπιστευτήρια μνημονιακής επάρκειας ότι το 1997 υποστήριξε το ξεπούλημα των ορυχείων χρυσού στη Χαλκιδική, ότι από το 1998 είχε ταχθεί με τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ότι ήρθε ειδικά από τις Βρυξέλλες για να υποστηρίξει τα μέτρα Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό, ενώ από το 2002 τόνιζε την ανάγκη «αλλαγών των εργασιακών σχέσεων ώστε ο συνδυασμός ευελιξίας και ασφάλειας να κάνει ευκολότερη την κινητικότητα των εργαζομένων». Χαρακτηριστική μάλιστα της βαθιάς περιφρόνησης που τρέφει το πράσινο στέλεχος προς τους εργαζόμενους, ήταν και η τηλεοπτική συνέντευξή της στη ΝΕΤ λίγο πριν την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, όπου μίλησε για το όραμά της «η Ελλάδα να ξαναγίνει χώρα που παράγει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σήμερα η χώρα κατοικείται από ανθρώπους που απλώς κάθονται και εισπράττουν!
Το νέο πρόσωπο του ανασχηματισμού, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, προτού υπουργοποιηθεί είχε ασκήσει μια πολύ μετριοπαθή κριτική στο τελευταίο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Η άρνηση δηλώνει πράγματα που δεν θα ήθελα να συνδεθούν με το όνομά μου» είπε μετά την ορκωμοσία του ο πρώην πρύτανης, ενώνοντας τη φωνή του με τη συμμαχία των προθύμων που βάζουν «πλάτη» στο αντιλαϊκό έργο. Η επιλογή του ωστόσο από τον Λ. Παπαδήμο ενδεχομένως να σηματοδοτεί και μια διάθεση υποχώρησης στο μέτωπο των πανεπιστημίων, υπό το καθολικό βάρος του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος που εμπόδισε και απέρριψε τις διαδικασίες εκλογής συμβουλίων διοίκησης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Με ανανεωμένη ή ...αναπαλαιωμένη την κυβερνητική ομάδα, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα για την ημερομηνία των εκλογών.