Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Το εκατομμύριο του Ι. Κούβελου


Εντυπωσιακή κορύφωση είχε το πολυσυζητημένο σίριαλ με το βουλευτή που έβγαλε στο εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ. Όπως αποδείχτηκε, το πρόσωπο που κατονόμασε ο εισαγγελέας ήταν τελικά ο Ισίδωρος Κούβελος, σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, ο οποίος μετέφερε από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο μέσω Ελλάδας αυτό το μεγάλο ποσό, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος. Την προσοχή των αρμοδίων αρχών επέσυρε το γεγονός ότι ο λογαριασμός μέσω του οποίου έγινε η διακίνηση του ενός εκατομμυρίου δεν είχε συμπεριληφθεί στη δήλωση «πόθεν έσχες» του ζεύγους.

της Ντίνας Χαριτάτου



Υπάρχει λογική στη νομοθετική απαίτηση τα παντρεμένα ζευγάρια να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση. Ένας επιχειρηματίας που παντρεύεται τη διάδοχο μιας από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυναστείες της χώρας μπορεί απλώς να θαμπώθηκε από έρωτα. Ωστόσο, εύλογο είναι και το ερώτημα που δημιουργείται σε πολύ κόσμο, μήπως κάποιοι γάμοι αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούνται και σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, προκειμένου να καλύπτουν ακόμα και επιλήψιμες διακινήσεις κεφαλαίων και εισοδημάτων.
Οι πολιτικοί οφείλουν λόγω της θέσης τους να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Άντζελα Γκερέκου του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε σε άμεση παραίτηση από την υπουργική της θέση και πέρασε σε μια παρατεταμένη πολιτική εφεδρεία, μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση των χρεών του συζύγου της προς το Δημόσιο, εξαιτίας της επαγγελματικής του δραστηριότητας και μάλιστα χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου γάμου του Τόλη Βοσκόπουλου. Αντιθέτως, η Ντόρα Μπακογιάννη και οι πολιτικοί της φίλοι άρχισαν αμέσως να κατηγορούν τον αρμόδιο εισαγγελέα και να αποκαλούν «λαϊκιστές» όσους θεωρούσαν ότι η υπόθεση χρειάζεται περαιτέρω διαλεύκανση από τους αρμοδίους παράγοντες.

Εντυπωσιακή είναι η πλήρης αναστροφή της στάσης των μνημονιακών ΜΜΕ. Ενώ επί πάνω από μια εβδομάδα προέβαλλαν νυχθημερόν ως πρώτη είδηση τον άγνωστης ταυτότητας βουλευτή του ενός εκατομμυρίου, μόλις έγινε γνωστό ότι το πρόσωπο αυτό ήταν ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, επιχείρησαν κυριολεκτικά να εξαφανίσουν την υπόθεση από την επικαιρότητα.
«Kουκούλωμα» της υπόθεσης επιχειρεί σύσσωμο το μνημονιακό μπλοκ! Δεν μπορούσαν να κρύψουν την απογοήτευσή τους που δεν τους κάθισε το πολυφορεμένο σενάριο για τους «συμμορίτες της δραχμής» που βγάζουν τα χρήματα έξω για να «αγοράσουν μετά την Ελλάδα μισοτιμής» μόλις η χώρα φύγει από το ευρώ. Το διασκεδαστικό είναι ότι το επίμαχο πρόσωπο αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν η πιο φανατική υπέρμαχος του Mνημονίου και του ευρώ! Το γεγονός ότι αρχικά είχε μεταφέρει τα χρήματά του στις ΗΠΑ και στη συνέχεια τα μετέφερε στο Λονδίνο δεν καθαγιάζει το ποσό, ούτε καθιστά την πράξη περισσότερο ηθική από πολιτική σκοπιά. Πιθανότατα κάπου εκεί έξω βρίσκονται και «σπείρες της δραχμής», αλλά γεγονός παραμένει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ένθερμοι υποστηρικτές του ευρώ και της ΕΕ είναι αυτοί που εμφάνισαν επιλήψιμη συμπεριφορά κατά την άποψη του αρμόδιου εισαγγελέα.