Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εκλογές με στόχο κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό


Κεφάλαιο και ΕΕ στήνουν συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με πρόγραμμα το Μνημόνιο 2

Ολα δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην προκήρυξη των εκλογών, εκλογές που αντικειμενικά θα είναι από τις πιο κρίσιμες πολιτικές αναμετρήσεις μεταπολεμικά. Οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης και οι επικυρίαρχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν τελικά στις εκλογές, φοβούμενοι κοινωνική έκρηξη απρόβλεπτης διάστασης. 

του Γιάννη Ελαφρού



Ταυτόχρονα, γνωρίζοντας ότι τον Ιούνιο πρέπει να παρθούν νέα σκληρότατα αντεργατικά μέτρα ύψους τουλάχιστον 11 δισ. (τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί από το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και να επιβληθούν νέες μειώσεις στους μισθούς, ενώ από 14 Mαΐου οι εργοδότες θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν ...επιδόματα εργασίας, συνειδητοποιούν ότι οι εκλογές μετά το νέο πακέτο θα γίνονταν σε ένα ακόμα πιο εύφλεκτο κοινωνικό πεδίο.
Η σύγχρονη Ιερή Συμμαχία ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου σκοπεύει μέσω της κάλπης να νομιμοποιήσει την εφιαλτική πολιτική των μνημονίων και της κοινωνικής αντεπανάστασης. Θεωρούν δεδομένη την επόμενη κυβέρνηση. Παρά τις συνηθισμένες προεκλογικές στρακαστρούκες Σαμαρά (και Βενιζέλου!) για ...αυτοδυναμία των παρηκμασμένων κομμάτων τους, ελληνική ολιγαρχία, Βερολίνο και Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει τη συνέχιση της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με ρόλους ανάλογους των εκλογικών τους ποσοστών. Θα υπάρχουν θέσεις και για απευθείας εκπροσώπους των τραπεζών και των αγορών, οι λεγόμενοι τεχνοκράτες, με πρώτο τον Λουκά Παπαδήμο σε ρόλο τσάρου της Οικονομίας. Ο στόχος των αστικών κέντρων δεν είναι μόνο η συγκέντρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 151+ εδρών από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, καθώς το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα δίνει δώρο 50 έδρες στο πρώτο κόμμα ανεξάρτητα από τις ψήφους που θα πάρει! Ξέρουν ότι αυτό δεν αρκεί, θα «λιώσει» στις υψηλές θερμοκρασίες που θα αναπτύξει η ταξική πάλη στη χώρα μας. «Το ΠΑΣΟΚ με 160 βουλευτές και 44% των ψήφων κατέρρευσε μέσα σε δύο χρόνια και πριν ακόμα τα πράγματα φτάσουν στο σημερινό δραματικό σημείο», γράφει ο Γ. Πρετεντέρης στο Βήμα, θέτοντας το στόχο των 180 εδρών για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Γιατί 180; Καταρχάς για να αλλάξουν αμέσως τον εκλογικό νόμο, «για άμεση χρήση, ώστε να αναχαιτιστούν οι όποιες δυνάμεις της αποσταθεροποίησης», γράφει η ΔΟΛια γραφίδα. Έπειτα, για να αλλάξουν το Σύνταγμα (από την άνοιξη του 2013 μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης), με σκοπό να το προσαρμόσουν πλήρως στις απαιτήσεις του υπεραντιδραστικού Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ (αιώνια λιτότητα, αυτόματο «φρένο» στα ελλείμματα, δηλαδή εξαφάνιση κοινωνικών δαπανών κ.ά.), αλλά και γενικότερα στη νέα «αιμοσταγή» κρισιακή εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Η πολιτική βάση της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με το Βήμα, θα είναι το δημοκρατικό πολίτευμα (δηλαδή ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός), ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός (η θυσία των εργαζομένων για το ευρώ και την ΕΕ) και η ελεύθερη οικονομία (δηλαδή η ασυδοσία της αγοράς). Το κυβερνητικό πρόγραμμα της νέας συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό, ήδη δημοσιοποιημένο και αποτελείται από το Μνημόνιο 2 (που γκρεμίζει ότι ξέφυγε από το Μνημόνιο 1), διαμορφώνεται μέχρι τις τελικές του λεπτομέρειες από τους «οικονομικούς δολοφόνους» της τρόικας και του ΣΕΒ.
Οι επερχόμενες εκλογές θα είναι μια εξαιρετικά σκληρή μάχη, αφού η ασίγαστη λαϊκή αντίσταση και αναζήτηση ενός δρόμου ρήξης και ανατροπής θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους πιο ωμούς εκβιασμούς και την πιο αχαλίνωτη ιδεολογική τρομοκρατία από τα πλυντήρια εγκεφάλων του συστήματος. Παρόλα αυτά, είναι τόσο ανταριασμένη η θάλασσα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τόσο μεγάλο το μίσος για τους «πάνω» και η αγωνία για έναν άλλο δρόμο, που υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες για την αποτυχία και την ήττα των σχεδίων της «συμμορίας του ευρώ και των τραπεζών».
Θέτουν το δίλημμα και θα το θέσουν ακόμα πιο ωμά, ότι ή θα αποδεχθείτε να ζείτε με 500 ευρώ και να αποπληρώνετε το χρέος ή θα φύγουμε από το ευρώ και θα έρθει η καταστροφή. Μα η κοινωνική καταστροφή έχει έρθει ήδη, επελαύνει σαν άγγελος της αποκάλυψης και σπρώχνει εκατομμύρια εργαζόμενους, ανέργους, νέους και κατεστραμμένους στην εξαθλίωση, στη μιζέρια, στην ταπείνωση. Γι’ αυτό, ο άλλος δρόμος της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, που προβάλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους στους τοκογλύφους, για έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, για άμεσα φιλεργατικά μέτρα αυξήσεων μισθών και συντάξεων σε βάρος των κερδών και για τη μάχη της επιβίωσης και της αξιοπρεπούς ζωής, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη μέσα στο λαό.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει στη μάχη των επερχόμενων εκλογών, αποφασιστικά, τολμηρά, φιλόδοξα και γι’ αυτό ανατρεπτικά. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη τους σημασία, χωρίς κοινοβουλευτικές αυταπάτες, αλλά με αυτοπεποίθηση στη δύναμη του εργαζόμενου και μαχόμενου λαού και στη δυνατότητα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Δεν θα αναπαραγάγει την κυρίαρχη λογική στην κατεστημένη Αριστερά, της εκλογικής αυτοεπιβεβαίωσης και της αντίληψης «το κίνημα για το κόμμα ή για τον εκλογικό συνασπισμό», αλλά με αυτοκριτική ματιά και εμπιστοσύνη στη δύναμη της αντικαπιταλιστικής πολιτικής, θα προσπαθήσει να συσπειρώσει ευρύτερες ανατρεπτικές και αντισυστημικές δυνάμεις, προς όφελος του κινήματος.

Θα αντιπαρατεθεί με τη βασική κατεύθυνση του συστήματος, τόσο πριν, όσο κατά τη διεξαγωγή, αλλά και μετά τις εκλογές: Nα φιμώσει, να απωθήσει στο περιθώριο ή στον κοινωνικό - πολιτικό βυθό, σε νέα αναχώματα ή στην παθητικοποίηση, το πραγματικό υποκείμενο της ανατροπής, δηλαδή το πολιτικό εργατικό κίνημα, την κινητοποίηση των ευρύτερων λαϊκών και νεανικών μαζών.

Γι’ αυτό, εκλογική - πολιτική προετοιμασία και πανεξόρμηση, ναι! Εκλογική αναμονή και κοινωνική νέκρωση όχι! Άρα, η πρώτη απάντηση στα αντιδραστικά σχέδια του μαύρου μετώπου είναι η πάλη για απεργίες ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, και βεβαίως ένας μεγάλος παλλαϊκός ξεσηκωμός στις 24 - 25 Μαρτίου, την επέτειο της επανάστασης του 1821. Δεν θα γίνουμε οι ραγιάδες του 21ου αιώνα! Θα γκρεμίσουμε τη νέα τυραννία.