Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Χαλκίδα: Όταν ποινικοποιούνται και τα συνθήματα



Πέντε πολίτες της Χαλκίδας έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της προσβολής του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαιτίας των συνθημάτων που ακούστηκαν στην πόλη την ημέρα των Θεοφανίων, όταν ο Κάρολος Παπούλιας και ο Τάσος Γιαννίτης είχαν παραστεί στην τελετή του αγιασμού των (μολυσμένων) υδάτων του πορθμού. Τα συνθήματα, παρόμοια με αυτά που ακούγονταν πέρυσι στις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων σε όλη την Ελλάδα («Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς») ειπώθηκαν από όλο σχεδόν το συγκεντρωμένο πλήθος. Καθώς όμως τα κρατητήρια δεν χωρούσαν μια ολόκληρη πόλη, η αστυνομία συνέλαβε πέντε «υπόπτους» ΜΕΤΑ το τέλος της τελετής.









Κι ενώ η δίκη είχε οριστεί για τις 30 Μαρτίου, εντελώς ξαφνικά, με βούλευμα του Αρείου Πάγου, παραπέμπεται σε ομοειδές δικαστήριο της Αθήνας σε ημερομηνία που δεν έχει οριστεί ακόμη. Η δικαιολογία για τη μεταφορά της δίκης, δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή της, είναι ότι συντρέχουν λόγοι σχετικοί με τη δημόσια ασφάλεια και τάξη, καθώς  «υπάρχει κίνδυνος προκλήσεως σοβαρών επεισοδίων και διασαλεύσεως της δημόσιας τάξης και ασφάλειας είτε εντός είτε εκτός του δικαστικού Μεγάρου Χαλκίδας».
Η σπασμωδική αυτή κίνηση αφενός φανερώνει τον πανικό της εξουσίας μπροστά στην ογκούμενη λαϊκή αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική και αφετέρου ισοδυναμεί με μια προσπάθεια τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος, όποτε και όπως και όπου αυτό εκδηλώνεται.