Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ραντεβού στις Αναιρέσεις και σήμερα



Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις των Αναιρέσεων 2012 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Λιμάνι αντίστοιχα. Μετά τη μεγάλη επιτυχία των δύο πρώτων ημερών χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι αναμένεται να δώσουν και σήμερα το «παρών», συμμετέχοντας στις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. 





Το πολιτικό σκέλος του φεστιβάλ στην Αθηνά περιλαμβάνει εκδήλωση (στις 8 μ.μ.) με θέμα «ηγεμονία και εξουσία, κρίση και μαρξισμός» όπου οι διεθνείς θεωρητικοί του μαρξισμού, Λίο Πάνιτς και Πίτερ Τόμας μαζί με τους Έλληνες ακαδημαϊκούς και συγγραφείς, Παναγιώτη Σωτήρη και Αλέξανδρο Χρύση θα εισηγηθούν πάνω σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Την εποχή που κλονίζεται η αστική ηγεμονία, με ποια στρατηγική μπορεί να στερεωθεί ηγεμονία των πληττόμενων τάξεων; Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο για το μέγα πρόβλημα της ανεργίας. Την ίδια μέρα θα συζητηθεί στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης η δυνατότητα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προοπτικές που μπορεί να ανοίξει. Ομιλητές θα είναι ο Γιώργος Γρόλλιος, καθηγητής στο ΑΠΘ, η Φλώρα Παπαδέδε, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της ΔΕΗ και ο Γιάννης Κυριακάκης, οικονομολόγος και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ.
Όσον αφορά το πρόγραμμα των συναυλιών, στην Αθήνα φιλοξενεί στη μία σκηνή μπάντες του ελληνικού ροκ όπως οι Magic de Spell, τα Υπόγεια Ρεύματα, τα Μωρά στη Φωτιά αλλά και τον τραγουδιστή και κιθαρίστα από τα Διάφανα Κρίνα, Θάνο Ανεστόπουλο. Η άλλη σκηνή θα γεμίσει με τα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας των Encardia και με τη χαρακτηριστική φωνή του Χρήστου Θηβαίου.

Την ίδια ώρα, πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης: Από το γεμάτο χιούμορ στίχο των Χατζηφραγκέτα μέχρι το λαϊκό ρεμπέτικο τραγούδι της Φωτεινής Βελεσιώτου, την ιδιαίτερη φωνή της Μάρθας Φριντζήλα και τις μεγάλες επιτυχίες του Φοίβου Δεληβοριά. Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και το πολιτικό θερμόμετρο να πιάνει κόκκινο, η πολιτική και πολιτιστική αντιπρόταση των Αναιρέσεων φαντάζει όαση απέναντι στην ευρωτρομοκρατία των ΜΜΕ και την πολιτιστική σαπίλα ενός συστήματος σε κρίση. Όλο το πρόγραμμα στο anaireseis.gr.