Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Φροντιστήρια, εργασιακά Νταχάου


Σε κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των καθηγητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης έχει προβεί η εργοδοσία του κλάδου. Πρόσφατα, γνωστή αλυσίδα πρότεινε στους εκπαιδευτικούς ελάχιστο ωρομίσθιο 5,5 και μέγιστο 8,2 ευρώ, όταν το ελάχιστο που ορίζεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει έως το 2013 είναι 11,40 ευρώ, δηλαδή το «κούρεμα» υπερβαίνει το 50%!

Του Δημήτρη Σταμούλη


Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις αλλά και τον σκληρό αγώνα στο Ένεκα Παιδείας, καθώς και τις πρόσφατες τρομοκρατικές απολύσεις στον Κύβο (Καλλιθέα) και την Εκπαίδευση Θετική-Τεχνολογική (Μαρούσι), το Πριν συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΣΕΦΚ και απολυμένο από το Ένεκα Παιδείας, Διονύση Αμπάτη. Περιγράφοντας το σύγχρονο εργασιακό τοπίο στον κλάδο, σημείωσε: «Η εργοδοσία έχει καταγγείλει τη συλλογική σύμβαση πριν ένα χρόνο, ενώ έληξε και η μετενέργεια. Έτσι οι ωρομίσθιοι βρίσκονται πλέον στον αέρα. Εμείς λέμε στους συνάδελφους, κυρίως με συνεχείς ανανεώσεις στις συμβάσεις τους, ότι οι όροι της συλλογικής σύμβασης, ανεξάρτητα από την καταγγελία της, μεταφέρονται στις ατομικές συμβάσεις. Είναι λοιπόν στο χέρι τους να μη δεχθούν βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους».

Για να επιβληθεί αυτό το καθεστώς αχαλίνωτης εκμετάλλευσης από τους ιδιοκτήτες, επιστρατεύεται το όπλο της απόλυσης. «Στις περιπτώσεις αυτές παρεμβαίνουμε αποφασιστικά ως ΣΕΦΚ για να στηρίξουμε τους συναδέλφους που αντιστέκονται», τονίζει ο Δ. Αμπάτης. Πώς όμως βοηθάει το σωματείο; «Καλούμε τους συναδέλφους να συνεννοούνται μεταξύ τους, να κάνουν συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, ώστε η διεκδίκηση να γίνει καταρχάς από τους ίδιους τους εργαζόμενους, συλλογικά και οργανωμένα και μετά ο ΣΕΦΚ τους στηρίζει».

Ο πρόεδρος του ΣΕΦΚ κάνει λόγο για «σύγχρονο Ελντοράντο» και για «μεροκάματο του τρόμου» στα φροντιστήρια με τους ιδιοκτήτες να αναζητούν υπερκέρδη, αξιοποιώντας όλο το νομικό οπλοστάσιο των μνημονίων, στις πλάτες των εργαζομένων. «Σήμερα ένας εκπαιδευτικός που εργάζεται 20 ώρες τη βδομάδα υπάρχει πια περίπτωση να μην συμπληρώνει μηνιαίως ούτε καν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ!», μας λέει ο Δ. Αμπάτης.

Οι εργοδότες θέλουν να καταργήσουν τη σύμβαση, να εξοντώσουν κάθε διεκδικητική φωνή, να διαλύσουν τα σωματεία που είναι ταξικά. «Αυτά τα σωματεία οφείλουν να καλέσουν τους εργαζόμενους να μην πειθαρχήσουν σε αυτούς τους αντεργατικούς νόμους, διότι εάν υποταχθούμε, θα εξαθλιωθούμε», είπε ο Δ. Αμπάτης.

Βέβαια, και προ Μνημονίου η κατάσταση στον κλάδο δεν ήταν ειδυλλιακή. «Πριν, οι εργοδότες δεν εφάρμοζαν τους νόμους, δεν πλήρωναν δώρα και άδειες, έγραφαν “μαύρες ώρες”, αλλά όλα αυτά ήταν παράνομα και ο εργαζόμενος εάν τα διεκδικούσε μπορούσε να τα πάρει. Τώρα ό,τι κάνουν είναι “νόμιμο”. Γνωστός φροντιστηριάρχης δήλωσε περιχαρής ότι ‘‘θα μειώσω μισθούς κατά 50% σε σχέση με το ελάχιστο ωρομίσθιο της συλλογική σύμβαση και θα είμαι και νόμιμος’’»!

Μεγάλη εμπειρία έχει συσσωρεύσει ο κλάδος από τον αγώνα στην αλυσίδα Ένεκα Παιδείας. «Πριν τα μνημόνια η εργοδοσία κάλεσε τους συναδέλφους και τους πρότεινε πλήρες ωράριο (20-25 ώρες τη βδομάδα) αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα πληρώνονται δώρα και άδειες και το ωρομίσθιό τους θα μειωθεί κατά 10%. Οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν στον εκβιασμό, συγκρότησαν γενική συνέλευση σε τρία παραρτήματα με μεγάλο μέρος των καθηγητών και δήλωσαν ότι δεν δέχονται την εργοδοτική πρόταση. Η εργοδοσία απάντησε με 7 απολύσεις στο τέλος της χρονιάς. Συγκροτήθηκε κίνημα αλληλεγγύης, με σωματεία και συλλογικότητες, και απεργιακές φρουρές στην 48ωρη απεργία πέρσι τον Ιούνη». Όλα αυτά οδήγησαν σε υπαναχώρηση την εργοδοσία, επαναπρόσληψη των απολυμένων, εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης. 

Ωστόσο, η εργοδοσία δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Από τις αρχές του 2012 άρχισε τις καθυστερήσεις μισθών, δεν έδωσε τις συμφωνημένες ώρες στους επαναπροσληφθέντες και επιβράβευσε με επιπλέον ώρες τους υποτακτικούς εργαζόμενους. Όλα αυτά προετοίμαζαν το έδαφος για μια νέα εργοδοτική επίθεση με μειώσεις μισθών, τις οποίες και πάλι δεν δέχτηκε η πλειοψηφία των καθηγητών. Ακολούθησε ένα πρωτοφανές εργοδοτικό εγχείρημα στον κλάδο, ένα ιδιότυπο λοκ άουτ: Το κλείσιμο των παραρτημάτων σε Δάφνη, Ηλιούπολη και Άλιμο και η απόλυση 60 περίπου καθηγητών. Κι όλα αυτά, από μια επιχείρηση που κατά δήλωση του βασικού μετόχου της, Α. Μπαντέλη, με πάνω από 400 μαθητές έχει δηλωμένα κέρδη στην εφορία 1 εκατ. ευρώ την τελευταία 5ετία. Η επόμενη εργοδοτική κίνηση ήταν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ίδρυσης νέου διάδοχου επιχειρηματικού σχήματος με το όνομα Πυξοίδα, όπου ως ιδρυτές φέρονται δύο εργοδοτικοί εκπρόσωποι των αντίστοιχων παραρτημάτων Ένεκα Παιδείας που έκλεισαν. Κι όλα αυτά, παρόλα τα χρέη του Ένεκα Παιδείας, όπως ομολόγησε στις 8 Ιουνίου μπροστά στον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Ρουπακιώτη, στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης ο κ. Πήλιουρας υπεύθυνος σπουδών παραρτημάτων Δάφνης, Ηλιούπολης, Αλίμου, τα οποία ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, 160.000 στην εφορία και 300.000 στους εργαζόμενους!